Какъв ръст на цените? Този въпрос отекна на фондовия пазар тази седмица, след като призракът на инфлацията се прокрадна на Уолстрийт и технологичните акции с висок растеж понесоха удар, пише Ричард Уотърс за Financial Times.

Заглавията, които тръбят за обрат при технологичните книжа обаче прикриват различното състояние на компаниите в сектора. За големите технологични компании борсовите загубите от изминалата седмица са просто временно отклонение, но инвеститорите в следващото поколение компании на растежа са изправени пред нова несигурност.

Да вземем случая с Palantir, спорната компания за големи данни, която стана публична през септември миналата година. Във вторник последните й финансови резултати разкриха ускоряване на растежа и скок на рентабилността, поне измерено чрез свободния паричен поток.

План за подсигуряване възможно ли е да се приложи

По „правилото 40“, често прилагано към облачните софтуерни акции - а именно, че сумата от ръста на приходите и маржа на печалбата, трябва да надвишава 40 - Palantir сега е сред най-високо оценените, изоставайки само от приложението за видео срещи Zoom и компанията за съхранение на данни Snowflake.

Но е вярно, че компанията все още се нуждае от повече време, за да докаже, че се е превърнала във вида надежден софтуерен бизнес модел, който инвеститорите обичат.

И дори по стандартите на технологичния свят, използването от нея на опции върху акции изглежда разточително - включително наскоро предоставения на изпълнителния директор Алекс Карп пакет от акции и възнаграждение на стойност около 1,1 млрд. долара.

Но резултатите от изминалата седмица показаха напредък. Отговорът на Уолстрийт? Да отнеме 8% от стойността на акциите, когато търговията отвори във вторник, удължавайки спада до 60% под пика от началото на тази година.

Има ли друхи „потърпевши“

Palantir не е единствена. Корекцията беше в ход сред най-високо оценените акции на растежа много преди началото на изминалата седмица. Акциите на Zoom и Snowflake сега са с около 50% под рекордните си върхове.

Акциите на компаниите за облачен софтуер, които доскоро отчитаха някои от най-големите печалби, наскоро отстъпиха масово, като облачният индекс на Bessemer се понижи с 22% от най-високата си точка през март.

Това отчасти е много необходима корекция след инерционния подем при софтуерните акции. Но тя също така отразява неумолима финансова логика, която ще постави акциите на растежа сред най-големите жертви, ако финансовите условия се променят.

По-високите лихвени проценти намаляват стойността на бъдещите печалби - нещо, което непропорционално вреди на компаниите, чиито най-печеливши години са все още доста далеч.

Все още има достатъчно място за по-нататъшно свиване. Например Snowflake се търгува на ниво от 50 пъти очакваните приходи за тази година, въпреки че големият ръст на Zoom по време на пандемията намали това й съотношение до по-умерените 22 пъти.

Tesla, една от емблемите на настоящия бум на фондовия пазар, е сред тези, които имат пространство за спадане. Акциите ѝ се понижиха с около една трета спрямо януарския връх.

Но Tesla все още струва повече от следващите четири най-ценни автомобилни компании в света, взети заедно, въпреки че през миналата година отговаряше за само 0,8% от продажбите на коли в световен мащаб.

Ударът спрямо най-високо оценените акции на растежа обаче не означава неизбежен край на цялостния подем на борсата, воден от технологичните компании. Шепата технологични гиганти, които водят пазара нагоре от началото на 2019 г., все още са в добра позиция да просперират, тъй като страни като САЩ и Великобритания започват да излизат от пандемията.

През първите три дни на изминалата седмица, преди частично възстановяване в началото на четвъртъчната сесия, комбинираната пазарна стойност на Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet и Facebook спадна с около 450 млрд. долара. Но отстъплението представляваше по-малко от 6 процента от общата им стойност.

Изненадващ скок на растежа и печалбите през първото тримесечие на тази година демонстрира, че след като извлякоха ползи от цифровата зависимост, усетена в разгара на пандемията, Big Tech сега са в добра позиция да яхнат възстановяването.

Силните и трайни тенденции на растеж, които им помогнаха - преминаването към дигитална реклама, възходът на електронната търговия и преоформянето на информационните технологии чрез изчислителни облаци - все още имат място за развитие.

Това сочи, че следващата фаза на дигиталния растеж може да доведе до още по-асиметрични резултати на фондовия пазар от предишната. Големите платформи обещават надежден двуцифрен ръст на печалбите в момент, когато инвеститорите са принудени да станат далеч по-селективни.

Не всичко през изминалата седмица мина лошо за Palantir. След механичната реакция от вторник сутринта, Уолстрийт разгледа отново резултатите на компанията и нейните акции отскочиха с 18% до края на сесията, като Zoom и Snowflake също се покачиха.

В свят, в който растежът е дефицитен, компании като тези все още трябва да се радват на премия, макар че започва но период на волатилност.