Палачинките без значение сладки или солени са една от любимите храни на малки и големи. Хората от целия свят ги обожават, а приготвянето им се свърза с дългите почивни дин, късното ставане, време с близките хора, смях и хубави емоции.

Техния вкус в възможността да се комбинират с множество продукти ги прави изключително харесвани. В тази статия ще ви разкажем малко повече за историята на палачинките, за това как се приготвят в различните страни, какви видове има и как се правят палачинки вкъщи и как да са перфектни.

Произход на палачинките и каква е перфектната палачинка в различните държави

Палачинките изобщо не са откритие на модерния свят. Те вероятно са най-стария познат хляб в света. Произходът им датира от античността, а рецепти за приготвяне на палачинки се откриват в готварски книги от 1439 година.

Дори и да не сте приготвяли палачинки вероятно знаете как трябва да изглежда и какъв вкус да има перфектната палачинка. А знаете ли, че в различните държави представите за това са различни. И ако за едни перфектната палачинка е тънка и солена, за други е малка, дебела и поднесена със сладко.

В САЩ палачинките се ядат предимно на закуска. Тама заведенията, специализирани в поприготвянето на планинки не са малко, като има вериги с над 1 000 заведения за палачинки. Това кара хората по-рядко да ги приготвят вкъщи, защото са навсякъде около. Американците смятат за перфектна палачинката поднесена с масло и кленов сироп.

В Германия пък перфектните палачинки се поднасят с мармалад или желе. В България е подобно, тук предпочитаме тънки, топли палачинки със сладък мармалада. В Англия традиционната рецепта за палачинки, съдържа бира в съставките си, а във Франция тези сладки изкушения се поднасят запалени с коняк.

В Мексико може да откриете типичната мексиканска палачинка, която представлява царевична путка и бон или месо и доматен сос. За руснаците перфектните палачинки са тънки, хрупкави, приготвен с елда. Те ги сервират с хайвер и сметана или с пълнеж от крема сирене или конфитюр.

В Нидерландия палачинките се консумират за вечеря, а заведения за направата им също не липсват. Там палачинките се харесва както сладки, така и леко лютиви.

Това са само част от обичайте и културните различия в сервирането на палачинки в различните страни. Вариациите и комбинации те от вкусове са много, а това че палачинките си подхождат с всичко ги прави обичани и подходящи за всеки вкус. С тях можете да развихрите въображението си и да зарадвате небцето си с нови изживявания.

Популярни вариации на палачинки

Палачинките са популярни под различни форми. Освен класическата тънка, добре изпечена палачинка, която често приготвяме в България и е популярна във Франция, има няколко други вариации, които са интересни.

Все по-популярни стават и американските палачинки,. Те сам малки, меки и дебели палачинки. Различават се от класическите, които приготвяме в България, защото са доста по-плътни и сочни. Те обикновено се сервират сладки и топли.

Друг вид популярни палачинки, станаха японските палачинки, известни и като "дораяки".Те също са плътни, малки и дебели палачинки, но са и особено меки и въздушни. Приготвят се със специален тиган, а по средата между две палачинки се слага пълнеж, обикновено от шоколад.

Как да приготвите перфектната класическа палачинка

Въпреки че вариантите са приготвяне на палачинки са много, ние ще се спрем на това как да приготвите перфектната класическа палачинка, която е типична и популярна по нашите ширини.

За рецептата ви трябват –2 чаени чаши брашно, 1 чаена чаша вода, 2 чаени чаши прясно мляко, 2 яйца, ½ чаена лъжица сол, 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица масло.

За начало трябва да разбиете яйцата със захарта. Най-добре е да използвате миксер, но ако нямате ще се получи и с бъркалките за целта или с вилица. Към разбитата смес добавете вода, и постепенно започнете да добавяте брашното, като го изсипвате през цедка. Накрая добавяте млякото и солта и разбъркайте сместа добре.

За пърженето можете да използвате специален плосък тиган за палачинки, но ако нямате, ще се получи и с обикновен. Трябва да го загреете предварително и га намажете с масло, за да не залепне сместа.

След това в загретия тиган изсипете един черпак от течността за палачинки и разпределете равномерно. Гледайте да е на тънко и не прекалявайте са течността. Когато палачинката стане готова от едната страна, обърнете и от другата. Обикновено отнема няколко секунди да станат готови, когато тиганът е загрят добре.

След това извадете готовите палачинки и гарнирайте по желание. Може да използвате сладко, шоколад, крема сирене, плодове и всичко, което харесвате. Палачинките си подхождат с различни вкусове, затова смело експериментирайте! Подходящи са за почивните дни, когато ставате късно и ви се хапван нещо вкусно. Може да ги направите за вас или дас изненадате цялото семейство с топли палачинки и с любимите им вкусове.

Лесни за приготвяне и много вкусни, палачинките са идеалната храна, която да споделите с приятели и семейството, докато прекарвате времето си заедно.