Кой е Питър Тийл

Питър Тийл, един от най-сериозните инвеститори на Facebook и най-дългогодишният външен за компанията член на Борда на директорите, планира да се оттегли от поста си в гиганта, съобщи компанията майка Meta Platforms Inc. в понеделник.

Тийл възнамерява да съсредоточи усилията си върху подпомагането на републикански кандидати, подкрепящи програмата на бившия президент Доналд Тръмп, на междинните избори през 2022 г., твърди Wall Street Journal, като се позовава на запознати с въпроса източници.

Тийл, мултимилиардер, който е натрупал състоянието си като един от най-големите инвеститори в рисков капитал в Силициевата долина, е член на борда на технологичната компания от 2005 г. насам.

Той стана първият външен инвеститор на Facebook през август 2004 г., като придоби дял в компанията за 500 хил. долара, който му донесе стотици милиони долари печалба.

Тийл е решил, че сега е подходящият момент да напусне борда на Facebook, за да не отвлича вниманието си от компанията преди предстоящите избори, казва източник.

„Питър беше ценен член на нашия борд и аз съм му дълбоко благодарен за всичко, което направи за нашата компания - от това, че повярва в нас, когато малцина други го направиха, до това, че ми даде толкова много уроци за бизнеса, икономиката и света“ казва в изявление председателят и главен изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг.

Очаква се Тийл да се оттегли след годишната среща на акционерите на компанията, която обикновено се провежда през май.

„За мен беше привилегия да работя с един от най-великите предприемачи на нашето време", казва Тийл за Зукърбърг в изявление. „Meta ще се възползва от неговите таланти, докато той води компанията в нова ера.“, допълни той.

Напускането е в труден за компанията момент

Напускането на Тийл съвпада със засилването на натиска, с който се сблъсква Facebook на няколко фронта.

През миналата седмица цената на акциите на Meta се срина за ден с 26%, което намали пазарната оценка на 323 млрд. долара, след като компанията заяви, че очаква забавяне на растежа на приходите.

Тя също така посочи инфлацията като тежест за разходите на рекламодателите и изчисли, че промените в проследяването на рекламите, наложени от Apple Inc., ще струват на гиганта 10 млрд. долара през тази година.

Считан за най-изтъкнатия консерватор в технологичната индустрия, Тийл отдавна е смятан за един от най-влиятелните членове на борда. Той неведнъж е съветвал Зукърбърг да не се поддава на обществения натиск, особено по отношение на въздействието на социалната медийна мрежа върху политиката.

Технологичният магнат се превърна в най-значимия съюзник на Тръмп в Силициевата долина по време на изборите през 2016 г. Той подпомогна кампанията на републиканеца през 2016 г. и бе съветник на Тръмп през целия му мандат.