От Oracle съкратиха работни места в областта на маркетинга и в отдела за работа с клиенти в САЩ, сигнализирайки за отдръпване в областта на анализа за клиенти и рекламните услуги, предава Bloomberg.

Агенцията се позовава на четирима души, пряко запознати с въпроса, според които в понеделник на някои служители е било съобщено, че длъжностите им са премахнати.

Според бивш служител, който е загубил работата си и е помолил да не бъде назоваван, за да избегне правни последствия, сред освободените са били и младши служители по продажбите, както и директор на отдела по продажбите.

Напълно неочаквано ли е било

През последните седмици в отдела са се появили слухове за предстоящи съкращения, но мениджмънтът е заявил, че позициите са сигурни, казва един от бившите служители.

Отделът за работа с клиенти предоставя аналитични и рекламни услуги. Той отдавна изостава от растежа на останалата част от базираната в Остин, Тексас, софтуерна компания. По време на събитие през миналата година изпълнителният вицепрезидент Дъглас Керинг заяви, че звеното „в исторически план вероятно е малко по-разочароващо, отколкото е трябвало да бъде“.

Компанията „реши да реорганизира" групата за работа с клиенти „и да продължи напред", пише в LinkedIn бивш старши мениджър на отдел „Инженеринг на продажбите", чиято позиция е съкратена. В отделна публикация друг уволнен мениджър посочва като причина за съкращаването на длъжностите преструктурирането. Някои позиции в областта на маркетинга също са били съкратени, става ясно от публикации в LinkedIn на бивш старши мениджър и вицепрезидент на групата.

Защо точно сега настъпват масовите съкращения

Съкращенията на работни места се случват в момент, в който Oracle се стреми да навлезе по-мащабно в здравеопазването, за да стимулира усилията на компанията на конкурентния пазар за облачни технологии.

По-рано тази година Oracle завърши покупката на доставчика на цифрови медицински записи Cerner Corp. за 28,3 млрд. долара, търсейки клиенти в отрасъл, който сравнително бавно възприема облачната технология за бази данни.

Oracle не е коментирала темата пред медиите. Степента на съкращенията, които са започнали в понеделник, не може да бъде определена веднага. Акциите на Oracle се понижиха с по-малко от 1% и затвориха на ниво от 77,44 долара в понеделник в Ню Йорк. За тази година понижението е от 11%.