Едва ли някои ще оспори твърдението, че много от уменията и знанията, които сме придобили като деца са абсолютно недостатъчни, за да останем конкурентни на пазара на труда днес. Светът, в който живеем се развива с бързи темпове и трудно успяваме да хванем вълната, която да ни отведе на правилната работна позиция.

Това изисква постоянното учене на нови умения и знания, с които да сме в крак с технологичните тенденции и изисквания на пазара на труда. Щом днес е така, какво ли ще е утре? А след 10 години? Дали децата ни ще могат да са по-добре подготвени да срещнат изискванията на модерното време?

Тези въпроси ни навеждат на мисълта, които са онези умения, качества и знания, които децата трябва да придобият, за да бъдат конкурентно способни в толкова динамична среда. Да, академичното образование е важно, но това учи ли ни как да мислим и да се адаптираме към промените, които ни очакват.

В следващите редове ще разгледаме няколко ценни умения, които в комбинация с правилното образование могат да дадат на децата възможности, с които винаги да са на гребена на вълната наречена пазара на труда.

Дигитални умения

Учудващо ще е ако не започнем с това. Дигиталната грамотност е нещо, без което няма как човек да си намери работа в днешни дни. Децата трябва да проявяват интерес към дигиталния свят и да развиват компютърни знания и умения. Всички знаем, че тази сфера е изключително динамична и колкото по-рано и задълбочено едно дете се потопи в нея, толкова повече знания и умения може да придобие.

Адаптивност

Времената се менят светкавично бързо. Нищо не е същото дори с предишния ден. Тези промени могат да са стресиращи за хората, които са свикнали да живеят в своята рутина, но за съжаление никой не може да обещае, че нея винаги ще я има такава каквато я познаваме. Затова едно от най-ценните умения, които едно дете трябва да развие, за да се превърне във възрастен е адаптирането към промените.

Критично мислене

Това уникално умение може да помогне не само в работна среда, но и за взимането на важни решения в личния живот. В работна среда критичното мислене помага за оценка и анализ на информацията, което е високо ценено качество в много сфери.

Желание за учене и любопитство

Много хора остават в застой и не развиват своите умения поради мързел и нехайство. Желанието за учене, което може да се възпита в децата от ранна детска възраст може да им помогне да обогатят знанията си и да придобият нови умения за кратко време ако им се наложи да сменят драстично работната си среда.

Любопитството също е ценно качество, което запалва децата по дадена тема и им помага да развият нови ценни качества.