Пицата е една от любимите храни на малки и големи. Изборът на различни пици, различни видове тесто и разнообразни продукти, които да добавите, правейки комбинации по ваш вкус е огромен. Това популярно и обичано италианско ястие по цял е популярна идея за вечеря, обяд или междинно хранене.

Едно парче пица никога не идва в повече и много от хората предпочитат да прекарат вечер в хапване на пица и гледане на филми в уютна атмосфера, вместо да губят часове в готвене. Обичана от всички, пицата често се поръчва, защото това е и ай-лесния вариант да я получите. Но замисляли ли сте се колко ще е хубаво да направите за вас, за семейството си или за приятелите си, вкусна, топла домашна пица.

Със сигурност ще зарадвате всеки близък човек, посрещайки го с домашна пица, а ако я правите за себе си, ще можете да изразите личния си вкус и да комбиниране разнообразни продукти. Влагането на усилие и приготвянето на храна от вас самите, придава специфичен вкус, като прави харната много по-хубава. Правенето на домашна пица, може да се окаже забавно занимание и да надминете очакванията си за вкус.

Трябва да знаете обаче, че хубава пица зависи от хубавото тесто. Правилно приготвеното тесто носи изключителен и неустоим вкус на пицата и играе решаваща роля за крайни я резултат. В тази статия ще ви разкажем малко повече за произхода на любимите пици и ще ви дадем съвети как да приготвите пица вкъщи и как да направите перфектното тесто за невероятно вкусни пици.

Как се заражда идеята за пица и колко видове пица има

Идеята за приготвянето на тесто за пица и негови подобия датира от хилядолетия. Има данни, че в най-древните средиземноморски цивилизации се е приготвяло тестено ястия, състоящо се от кръгла тестена основа, върху която се поставя различни продукти.

Идеята за пицата се заражда в неаполитанската култура, където хората използвали за готвене леснодостъпни и евтини продукти – олио, брашно, мая и сол. Фокачата също е производна форма на пицата и най-вероятно първите опити за подобие на пица са приличали на нея.

Първите пици на пещ се раждат в Южна Италия, като се правили със свинска мас, чесън, сол, босилек и кашкавал. Въвеждането на доматената основа, нанасяща се върху тестото на пицата се случва след откриването на Америка. А една от най-известните пици днес – Маргарита е създадена през 1889 г. от неаполитанският пицар Рафаеле Еспозито в чест на кралица Маргарита Савойска и обединението на Италия.

Трите основни съставки на пица Маргарита са червени домати, бяла моцарела и зелен босилек и са вдъхновени от цветовете на италианско знаме. Те са непроменени и до днес, а тази пица е и най-емблематичната за Италия.

С течение на времето се изобретяват нови и нови видове пици, правейки се разнообразни комбинации на видове тесто и съставки. Съставките и стиловете на пицата се различават в отделните части на света, като във всеки регион се използват характерни за него вкусове, популярни сред местните хора.

Благодарение на италианските имигранти, типичната италианска пица с характерните продукти, става известна с САЩ, Канада и Мексико, през 19. Век, а след това бързо се разпространява навсякъде. Всеки ден се измислят нови разновидности и вкусове за добавяне на една пица, а видовете пици съществуващи днес са около 700.

Появяват се все повече екзотични вариации и смесване на сладко и солено, като се добавят ананас, круши или банани. Но въпреки тях най-популярни, обичани и приготвяни си оставят класическата Маргарита, пицата с 4 сирена, Пеперони и затворения вид пица – Калцоне.

Как да приготвите идеалното тесто за пица

След като ви започнахме малко повече с историята на тази храна и с видовете пица е време да продължим към съветите как да направите перфектното тесто за пица. Основна и изключително определяща вкуса на пицата част, за да бъде перфектно тестото, трябва да спазвате няколко основни правила.

Избор на съставките

Направата на идеалното тесто започва с подбирането на точните съставки. Изберете висококачествено брашно, подходящо за тесто за пица. Най-удачно е да използвате брашно тип „0“, тоест силно и меко, с висок протеинов индекс. На пакета брашно обикновено пише какъв тип е и за какво е подходящо.

Използвайте качествена прясна мая и не пестете от избора на хубаво масло или олио, добавящи вкус към тестото.

Балансирайте тестото

За да в хубаво тестото ви за пица, трябва да уцелите правилната текстура. То трябва да е меко и еластично, да се разточва лесно, но да не залепва докато го разточвате. За да постигнете този баланс е хубаво да започнете от водата и течните съставки и бавно и постепенно да добавяте брашно. Внимавайте да не прекалите с брашното, за да не стане тестото твърдо и трудно за разточване.

Температурата на водата в сместа трябва да е около 40 градуса. Прекалено топлата вода ще убие дрождите в маята, а прекалени студената ще доведе до дълго време за втасване. Въпреки че може и суха, най-добре е да използвате прясна бирена мая, която се използвала още от създаването на пицата.

Оставете тестото да втаса 

Няма регламентирано време нужно на тестото да втаса. Втасването зависи от множество фактори – температура, влажност, вид брашно. Но за да се получи хубаво тесто за пица, ще са му нужни няколко часа за втасване.

Оставете го няколко часа на стайна температура и го покрийте с кърпа докато втаса и увеличи размера си.

Изберете форма

За да направите идеалната пица е нужно да изберете и идеалната форма. Класическите пици са с кръгла форма, заложете и вие на нея, за да се доближите до оригиналните рецепти и да спазите всеки детайл.

Хубаво е да използвате форма с диаметър около 30 см. Тестото за пицата трябва да се издърпа на ръка, до получаване на необходимата дебелина, като се остави малко пои-дебело по краищата.

Подправките

След като спазите всички условия за направата на тестото е важно да не пропуснете подправките. Те са също толкова важни за пицата, колкото и останалите елементи и са задължителни.

Освен традиционните босилек, чесън или риган, тайна съставка е захарта. Тя ще подобри вкуса на пицата и малка част от нея в замесването на тестото, никога не е излишна.

След като тестото е готово, сложете останалите продукти от пицата спрямо личния си вкус и печете на  фурна, около 15-20 минути за готвене при 200 градуса.

Не забравяйте, че перфектната пица трябва да е тънка и едновременно с това мека, да е леко хрупкава отдолу, вкусна, ароматна, но и да не е прекалено тежка.