Издателят на видеоиграта бестселър Grand Theft Auto - Take Two Interactive, придобива доставчика на игри Zynga. Сделката оценява производителя на браузърни игри като поредицата Farmville на повече от 12 млрд. долара, съобщи американската компания в понеделник.

Това е значително повече, отколкото след първичното публично предлагане през 2011 г., когато в края на годината пазарната стойност на акциите беше около 9 млрд. долара.

Акциите на Zynga в обращение ще бъдат придобити за 9,86 долара на акция. Това представлява увеличение с повече от 64% спрямо последната цена на затваряне.

Поглъщането трябва да приключи до края на юни, съобщиха от компанията. Самата Zynga печели пари предимно от продажби в рамките на своите игри: самите игри са безплатни за потребителите, а допълнителното съдържание или ресурсите на играта могат да бъдат закупени.

Реакциите на борсата

Реакцията на инвеститорите на Нюйоркската фондова борса на новините след откриването на търговията беше разнопосочна: акциите на Zynga поскъпнаха с 46%, докато тези на Take Two поевтиняха с 13%.

Една от причините за скептичния поглед на някои инвеститори е развитието на Zynga в миналото: след фазата на възторг около IPO-то доставчикът на игри, който работи в тясно сътрудничество с Facebook, изпадна в криза на продажбите в средата на 2010-те години.

Компанията беше обвинена, че е пропуснала преминаването към мобилни устройства и оттеглянето от платформата Flash.

Приходи, разходи и нетни печалби

През 2020 г. компанията отчита приходи от 1,97 млрд. долара, а оперативната ѝ загуба е около 370 млн. долара. През същата година Zynga придоби базираното в Истанбул студио Peak за 1,8 млрд. долара, за да си осигури достъп до нови, популярни мобилни игри.

Пазарът на „мобилни игри", които се играят на смартфони, се счита за по-бързо развиващ се от пазара на класически игри: потребителите са по-малко лоялни към марката и преминават по-бързо към следващата популярна игра.

По нейни собствени данни игрите на базираната в Сан Франциско компания привличат около 134 милиона играчи месечно. Това е още една причина, поради която Zynga отдавна е смятана за кандидат за поглъщане.

През декември американската инвестиционна компания MKM Partners определи Zynga като „основна цел за поглъщане“. Според оценката на MKM през 2022 г. се очакват важни нови версии, а паричният поток е висок поради плащанията на много активни участници.