Главният изпълнителен директор на компанията за социални медии Parler – Джон Матце ще се наложи да напусне компанията и да си тръгне.

Споделяйки в LinkedIn статия на Fox Business, която по-рано съобщи за решението, Матце казва, че „това не е сбогом". Профилът му сега, обаче го описва като основател и разработчик на iOS услуги. Представители на Parler не са коментирали темата пред Bloomberg.

„На 29 януари 2021 г. Съветът на директорите реши да прекрати незабавно моята позиция като главен изпълнителен директор на Parler. Не участвах в това решение.”, казва Матце в бележка до служителите на компанията.

През последните месеци той е срещал непрекъснато противопоставяне спрямо корпоративната си визия и възгледа си за свободата на изразяване.

Компанията придоби популярност като платформа за консерваторите, бягащи от по-строги правила за съдържанието на Facebook Inc. и Twitter Inc.

Поради ролята на потребителите ѝ в планирането на щурма на Капитолия в САЩ през януари, Google и Apple Inc. премахнаха Parler от своите магазини за приложения, докато Amazon.com Inc. изтегли поддръжката за хостинг в облака, което означава, че сайтът е офлайн през последните няколко седмици.

Nokia ще расте ли през 2021 г.

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia отчете доста по-високи от очакваното приходи и печалба за четвъртото тримесечие, подкрепена от промените в стратегията, направени от новия главен изпълнителен директор Пека Лундмарк, предава информационните агенции.

Nokia обяви, че за тримесечието от октомври до декември приходите ѝ са се свили с цели 5% до 6,57 млрд. евро, но са над консенсусната прогноза за 6,42 млрд. евро, сочат данни на Refinitiv.

За четвъртото тримесечие Nokia отчита свиване и на печалбата до 0,14 евро на акция от 0,15 евро на акция година по-рано. Сумата, обаче е над консенсусната прогноза за 0,11 евро на акция.

Финландският гигант прогнозира, че приходите за 2021 г. ще спаднат и ще са в диапазона 20,6 млрд. евро до 21,8 млрд. евро. За сравнение за 2020 г. те бяха 21,9 млрд. евро.

Оперативният марж пък ще е между 7% и 10%, след като през миналата година достигна 9,7%.

Лундмарк пое ръководството на Nokia през август след серия от грешки от страна на компанията, поради които тя изостана спрямо шведския си конкурент Ericsson и китайската група Huawei в надпреварата за спечелването на сделки за продажбата на 5G мрежово оборудване.

През последните две седмици, обаче акциите на Nokia търпят големи колебания в цената, тъй като бяха засегнати от пазарната аномалия, свързана с GameStop и други технологични компании.

България под ударите на Европа

Европейската комисия започна нова наказателна процедура срещу България, свързана с Европейския кодекс за електронните съобщения, съобщават от Брюксел. Освен на България, Комисията е изпратила уведомителни писма на още 23 държави от общността за неприлагане на текстовете в своето законодателство.

Страните от общността имаха даден срок да включат текстовете, които касаят цялостно далекосъобщенията, в своето законодателство до 21 декември 2020 година.

Само три страни, обаче са го изпълнили - Унгария, Финландия и Гърция. Сега останалите имат срок от два месеца да поправят тази грешка.

Изпращането на уведомителното писмо е първата стъпка на наказателната процедура на ЕК. Ако институцията не получи задоволително действие след това с отговор от националните власти, следва изпращане вече на мотивирано становище.

В крайна сметка, ако държавата откаже изцяло да изпълни своите задължения, може да се стигне до съд и финансова санкция докато се преустанови нарушението.

Европейският кодекс за електронните съобщения актуализира регулаторната рамка, уреждаща европейския сектор на далекосъобщенията, и влезе в сила през декември 2018 година, припомнят от ЕК.

Той е основен законодателен акт за изграждане на европейското общество на гигабитов интернет и за осигуряване на пълноценното и съдържателно участие на всички граждани на Съюза в цифровата икономика и общество.

Документът дава реалната възможност за подобряване на избора и правата на потребителите чрез осигуряване на по-ясни договори, качество на услугите и конкурентни пазари. Кодексът също така гарантира по-високи стандарти на съобщителните услуги, включително по-ефективни и достъпни спешни повиквания.

Reddit-бунтът на дребните инвеститори се разкри изключително болезнено като един от големите уроци на обществените политически въстания. Това, обаче не означава, че няма да се върне, пише Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Първо, ранните печалби, осъществени по време на първоначалната изненадваща атака срещу установения ред, са трудни за поддържане, ако движението няма лидер, липсва му постоянна мощ и лесно се разсейва.

Второ, установеният ред - подкрепен в своята „контраатака“ от онези, които искат да минимизират сътресенията и несигурността се наложи бързо. Това налагане, обаче обикновено се случва по начини, които не успяват да се справят с основните причини за въстанието.

Това оставя корените на бъдещите смущения все още активни.

Историята на бунта вече е добре известна. Улеснена от ефективни комуникационни платформи, разполагаеми средства и приложения за търговия без никакви разходи като Robinhood, млада група инвеститори се опита да победи хедж фондовете, използвайки „болезнена търговия“.