Американските оператори на социални мрежи Meta, Twitter и Pinterest, както и технологичният гигант Amazon, обявиха във вторник, че няма да изпращат свои представители на най-голямото в света изложение за потребителска електроника (Consumer Electronics Show, CES) в Лaс Вегас следващия месец поради нарастващите опасения за омикрон варианта на коронавируса, предава Bloomberg. 

Американският мобилен оператор и спонсор на конференцията T-Mobile също заяви, че по-голямата част от екипа му няма да присъства и че главният изпълнителен директор на компанията Майк Сивърт няма да изнася основната реч.

„Поради рязкото нарастване на случаите на Covid в цялата страна през последната седмица решихме да отменим личното си присъствие на CES следващия месец", се казва в изявление на Twitter.

„Ще продължим да следим активно ситуацията и през новата година и ще намерим други възможности да се свържем с нашите клиенти и партньори.“, допълват още от компани.

Причините на останалите

Meta, известна преди като Facebook, почти дословно повтори това изявление.

„Заради голяма доза предпазливост и грижа за нашите служители няма да присъстваме лично на CES поради новите опасения за общественото здраве, свързани с Covid-19.", заяви Meta. Компанията проучва как може да участва виртуално.

Amazon и нейното дъщерно дружество за умни домове Ring направиха същото. Гигантът в областта на търговията на дребно и технологиите заяви, че „поради бързо променящата се ситуация и несигурността около омикрон варианта вече няма да присъстваме на място на CES“.

В миналото CES привличаше повече от 180 хил. души от цял свят в редица казина и конферентни зали в Лас Вегас и служеше за годишна демонстрация на новите тенденции и джаджи в технологичната индустрия.

Consumer Technology Association, която организира CES, потвърди във вторник, че изложението ще се проведе от пети до осми януари. Сред здравните предпазни мерки влизат изискване за ваксинация, носене на маски и наличие на негативен тест за Covid-19.

САЩ ще спре кранчето на Русия

Президентът на Съединените Американски Щати Джо Байдън заплаши с унищожителни действия Русия, за да се опита да предупреди Путин за евентуално военно нахлуване. Путин отрича Русия да планира инвазия.

Стъпките, които ще бъдат обсъдени на срещата в Белия дом, включват "извънредни" мерки за контрол на износа, които биха могли да задушат обширни сектори с промишлени и потребителски технологии, каза служителят, пожелал анонимност.

Обсъжданите мерки могат да ограничат възможността на Русия да внася смартфони, ключови самолетни и автомобилни компоненти и материали от много други сектори. Те биха могли да имат голямо влияние върху руските потребители, промишлените операции и заетостта, казва служителят.

Потенциалните мерки ще бъдат безпрецедентни за Русия. Властите ще използват инструменти, вече прилагани от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп и продължени от администрацията на Байдън, за да блокират достъпа на китайската телекомуникационна компания Huawei до модерни полупроводници и приложения за мобилни услуги.