Американският технологичен концерн Apple знае, че успехът на неговата продуктова екосистема зависи от това да бъде навсякъде, където са клиентите му. На бюрата има iMac, в раниците - iPad и MacBook, на китките - Apple Watch, в джобовете - iPhone, в хола - Apple TV, а в ушите - AirPods.

В бъдеще може да има и очила за виртуална реалност на лицата и самоуправляващи се автомобили по пътищата.

Но Apple изостава в една ключова област: дома. Тя изостава от конкуренти като Amazon и Google на Alphabet Inc. в областта на интелигентните високоговорители и свързаните с тях устройства - и това не е случайно.

Ще залее ли този сегмент Ябълката

Apple знае значението на домашния пазар. Ето защо през 2014 г. тя пусна HomeKit, който позволява на потребителите да управляват редица уреди - от iPhone и iPad, а през 2017 г. дебютира с интелигентния високоговорител HomePod.

Първоначалният HomePod беше провал, но по-новата версия за 99 долара се продава по-добре. HomeKit също набра скорост, като получи поддръжка за повече видове аксесоари, пише в свой анализ анализаторът на Bloomberg Марк Гърман.

Apple и конкурентите

Все пак обаче Apple държи само 5% от пазара на интелигентни високоговорители според Consumer Intelligence Research Partners. На Amazon, с гласовия асистент Alexa, се падат 69% от продажбите, а Google е на второ място с 25%. Но Apple няма универсален домашен хъб - устройство с екран, поради което е още по-трудно да навакса изоставането си.

Но при всички силни страни на конкурентната джаджа Echo Show 15 на Amazon Apple вероятно може да направи много по-добра. Едно централно домашно устройство от Apple би могло да премахне някои от недостатъците на Echo, като например по-дебелия дизайн, бавния и ограничен софтуер и камерата с по-добра производителност.

Макар че това очевидно е много по-просто да се каже, отколкото да се направи, превръщането на iPad в домашно устройство няма да е толкова трудно, колкото изобретяването на оригиналния iPhone. Apple вече е измислила повечето от компонентите, пише още Гърман.

Можете да си представите как компанията разтяга iPad до 15 инча - нещо, което Bloomberg вече писа, че Apple проучва, как прави устройството малко по-дебело, за да побере по-мощни високоговорители, и как премества камерата в хоризонтална ориентация.

Към това може да се добави разположен отзад щепсел за захранване и възможност за монтиране на стена - така според Гърман ще изглежда идеята на Apple за неговия Echo Show.