Производителят на графични чипове Nvidia Corp. публикува приглушена прогноза и отчете рязък спад в тримесечните продажби, дължащ се на отслабващото потребителско търсене на чипове за видеоигри след бума от пандемията и настъпването на криптозимата.

В сряда най-голямата американска компания за чипове съобщи, че приходите ѝ са намалели със 17% за третото фискално тримесечие на годишна база до 5,93 млрд. долара, след като продажбите в сегмента на игрите са се свили повече от два пъти.

Нетната печалба на Nvidia

Нетната печалба е била 680 млн. долара. Продажбите надхвърлиха очакванията в проучването на FactSet сред анализаторите, но нетната печалба – не.

Много продукти на Nvidia са ползвани от хора, които са ги използвали за интензивния на изчисленията добив на криптовалути, което може да намали търсенето, заяви главният финансов директор на Nvidia Колет Крес.

Добивът на криптовалути стана нерентабилен на фона на срива в цените на цифровите валути и други сътресения на този пазар. Компанията също така прогнозира продажби в размер на 6 млрд. долара за текущото тримесечие.

Wall Street очакваше приходи в размер на около 6,1 млрд. долара

„Бързо се адаптираме към макросредата, коригираме нивата на запасите и проправяме пътя за нови продукти.", заяви главният изпълнителен директор Дженсън Хуан в изявление.

Акциите на компанията, които в сряда, преди публикуването на резултатите, затвориха със спад от 4,54%, поскъпнаха с около 1,07% в следборсовата търговия.

Nvidia и други производители на чипове бяха силно засегнати от нарастващия натиск върху потребителските разходи, включително високата инфлация и повишаващите се лихвени проценти, което предизвика вълна от съкращения на разходите и уволнения в цялата индустрия.

Те се сблъскват и с обратното развитие на рязкото нарастване на търсенето на електроника, предизвикано от пандемията, която доведе до преминаване към режим на работа и учене от дома.

От компанията предлагат нов чип за Китай

Американският производител на чипове Nvidia Corp предлага нов усъвършенстван чип за Китай, който отговаря на последните правила за контрол на износа, целящи да запазят авангардните технологии извън ръцете на Пекин, потвърди компанията в понеделник пред Ройтерс.

Чипът, наречен A800, представлява първото официално усилие на американска компания за полупроводници да създаде усъвършенствани процесори за Китай, които да отговарят на новите търговски правила на САЩ. Nvidia заяви, че ограниченията за износа могат да ѝ струват стотици милиони долари приходи.

В началото на октомври САЩ забраниха износа на усъвършенствани микрочипове и оборудване за производството им от китайските производители на чипове, което е част от усилията за ограничаване на китайската полупроводникова индустрия и на свой ред - на военната.