Колко пъти се е случвало да се чудите какво да приготвите за семейството си за вечеря, а накрая просто да поръчвате готова храна от някое заведение?

Разбира се, това винаги е вариант, но има ястия, които няма да ви отнемат много време, а са всъщност толкова вкусни и полезни.

На следващите редове ще ви представим 11 сравнително бързо рецепти, с които да поднесете топла и здравословна вечеря за своето семейство. 

1. Френска лучена супа

Френската лучена крем супа е вкусна и едновременно лесна за приготвяне. Ето бърз и лесен начин да поставите тази традиционна френска селска гозба на масата:

Съставки:

  • 4 големи глави лук, нарязани на тънки резенчета;
  • 2 супени лъжици масло;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 1 чаена лъжичка захар (за карамелизиране на лука);
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 1 яйце;
  • 1 литър зеленчуков бульон;
  • 1/2 чаша бяло вино;
  • 1 чаена лъжичка сушен риган;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • Багети за сервиране със супата;
  • Вид твърдо сирене за настъргване (по желание).

Инструкции:

Разтопете маслото и зехтинът в голям тиган на средно силен огън. Добавете лука и захарта, намалете огъня и гответе до карамелизиране (около 20 минути). Редовно разбърквайте, за да не прегорят.

Добавете чесъна и продължете готвенето за още 2-3 минути.

Чукнете едно яйце и продължете да бъркате.

Добавете бульона и виното. Оставете да заври.

Намалете огъня и добавете ригана, сол и черен пипер на вкус. Оставете супата да къкри около 15-20 минути.

По време на готвенето на супата, нарежете багетите на тънки филийки и запечете на парти грил, докато станат златисти.

Когато супата е готова, поднесете в чинии. Горещите багети поставете върху супата и поръсете със сиренето. Сервирайте веднага и наслаждавайте се на тази вкусна френска рецепта!

2. Сандвич с риба тон по италиански

Сандвичите с риба тон са лесни и бързи за приготвяне и освен това са чудесна опция за лека вечеря. А сега, ето една италианска рецепта за сандвич с риба тон.

Съставки:

  • 2 консерви риба тон в собствен сос;
  • 4 скилидки чесън;
  • Пълнозърнест хляб;
  • 1/4 чаша майонеза
  • 1/4 чаша нарязани кисели краставички
  • 1/4 чаша нарязан копър или магданоз;
  • 1 супена лъжица лимонов сок;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • Зелена салата и домати за сервиране (по желание).

Инструкции:

В голяма купа смесете риба тон, майонеза, кисели краставички, копър или магданоз и малко пресен лимонов сок. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

Подправете със сол и черен пипер на вкус. Внимавайте със солта, тъй като рибата тон вече може да е леко солена.

Поставете зелена салата и домати върху две филии хляб. Разпределете сместа с риба тон върху зелената салата и доматите. Покрийте с още две филии хляб.

Ако искате, може да нарежете сандвичите на половини или четвъртини за по-лесно консумиране. Сервирайте веднага и наслаждавайте се на освежаващите и вкусни сандвичи с риба тон.

3. Сандвич с авокадо

Ако ви допада идеята да хапнете вкусен и диетичен сандвич за вечеря, ето една проста и вкусна рецепта за сандвич с авокадо:

Сандвич с авокадо и царевица:

Съставки:

  • 4 филии пълнозърнест хляб;
  • 2 зрели авокадо;
  • 1 чаша царевица (консервирана или сварена);
  • 1/2 чаша чери домати, нарязани на половинки;
  • Сок от 1 лимон;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 1 чаена лъжичка чили на прах (по желание);
  • 4 листа листа зелена салата (по избор);
  • 1/2 чаша краве, овче или козе сирене, нарязана на кубчета (по избор).

Инструкции:

Обелете и нарежете авокадото на тънки филийки. Полейте ги с лимонов сок, за да запазите свежестта им.

В голяма купа смесете авокадото, царевицата и чери доматите. Подправете със сол, черен пипер, зехтин и чили на прах, ако предпочитате по-пикантен вкус.

Поставете материала на сандвичите, като разпределите зелената салата върху две филии хляб, следвана от сместа с авокадо и царевица.

Добавете сиренето и поставете втората филия хляб отгоре. Сервирайте веднага и наслаждавайте се на вкусния и полезен сандвич с авокадо.

4. Спагети по катански

Ако искате да приготвите за вечеря вкусни спагети, вдъхновени от кухнята на Катания, един от градовете на о-в Сицилия в Италия, ето една автентична и вкусна местна рецепта:

Сицилиански Спагети "alla Norma"

Съставки:

  • 400 гр. спагети;
  • 4 средни зрели домата, нарязани на кубчета;
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 1/3 чаша зехтин;
  • 1 чаена лъжичка захар (по желание);
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • 1 чаена лъжичка сушен риган;
  • 1/2 чаена лъжичка сушен босилек;
  • 1/2 чаена чаша пармезан или рикота, настъргани;
  • 1 голямо яйце (по желание);
  • 1 пъпеш (по желание);
  • Свеж босилек за поръсване.

Инструкции:

В голяма тенджера със солена вода, сварете спагетите до желаната степен на готовност.

За соса: Загрейте зехтина в тиган на средно силен огън. Добавете чесъна и когато започне да се задушава, добавете доматите, захарта (ако използвате), ригана, босилека, солта и черния пипер. Гответе сместа за около 20 минути, докато се получи консистенция на сос.

Когато спагетите са готови, отцедете ги и добавете към тигана със соса. Разбъркайте, за да се смесят добре.

Поднесете спагетите в чинии и поръсете с пармезан или рикота сирене. (По желание) Гарнирайте с настъргано яйце и парче пъпеш. Посипете с нарязан свеж босилек преди сервиране.

5. Пиле със спанак и пармезан

Съставки:

  • 4 пилешки гърди, без кости и кожа;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • 1 чаена лъжичка сушен чесън;
  • 1 чаена лъжичка сушен розмарин;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 3 скилидки чесън, нарязани на тънко;
  • 300 гр. пресен спанак, измит и нарязан;
  • 1/2 чаша сирене рикота;
  • 1/2 чаша настърган пармезан;
  • 1/2 чаша моцарела (по желание);
  • 1/2 чаша течна сметана;
  • Сокът от 1 лимон.

Инструкции:

Подгответе пилешките гърди, подправете ги със сол, черен пипер, сушен чесън и сушен розмарин.

Загрейте зехтин в тиган на средно висока температура. Пилешките гърди запържете от двете страни до златисто-кафяв цвят. Извадете ги от тигана и оставете настрани.

В същия тиган, към останалия в тигана зехтин, добавете нарязания лук и чесън. Задушете ги до омекване.

Добавете пресния спанак и го задушете, докато намалее по обем.

Смесете рикотата, пармезана, моцарелата (ако използвате) и течната сметана. Разбъркайте всичко това много добре.

Върнете пилешките гърди в тигана. Покрийте със сместа от спанак и сирена. Покрийте тигана с капак и гответе на средно висока температура за още около 15-20 минути или докато пилето е напълно приготвено.

Преди сервиране, поръсете с изцедения сок от един лимон. Сервирайте ястието горещо, нарязано на порции и се наслаждавайте се на вкусното пиле със спанак и пармезан.

6. Супа от миди с кокосово мляко и лимон

Една чудесна идея за вечеря за любителите на морски дарове може да бъде супата от миди с кокосово мляко и лимон. Ето и рецептата:

Съставки:

  • 500 гр. пресни миди, почистени и измити (предлагат се в супермаркетите и замразени);
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 1 чаена лъжичка джинджифил, настърган;
  • 1 чаена лъжичка чили (по желание);
  • 400 мл. кокосово мляко;
  • 500 мл. зеленчуков бульон;
  • Сокът и кората от 1 лимон;
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици нарязан свеж копър за гарниране.

Инструкции:

Нагрейте зехтин в голям тиган или касерола на средно силен огън. Добавете лука и чесъна и ги задушете до омекване. Добавете джинджифила и чилито (ако използвате) и гответе още 1 минута.

Прибавете пресните миди и ги задушете за около 2-3 минути. След това добавете към тях кокосовото мляко, зеленчуковия бульон, сока и кората от лимона. Добавете сол и черен пипер на вкус. Варете на слаб огън за още 5-7 минути.

Поднесете в чинии, поръсете с нарязан свеж копър и сервирайте незабавно.

Тази супа от миди с кокосово мляко и лимон става гъста и предоставя богато съчетание от вкусове и аромати.

7. Пита с печурки, спанак и сирене

Ако обичате да изненадвате семейството си с нестандартни, но не твърде сложни ястия за вечеря, тази тук може да ви се услади, особено ако си падате по гъбите.

Съставки:

  • 1 пакет тесто за баница или пица от хладилника;
  • 500 гр. пресни печурки, почистени и нарязани на резенчета;
  • 200 гр. пресен спанак, измит и нарязан;
  • 150 гр. сирене, нарязано на кубчета;
  • 1 глава лук, нарязан на ситно;
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 1 чаена лъжичка сушен риган;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • 1 яйце (за намазване).

Инструкции:

Загрейте фурната си на предварително зададена температура от около 200 градуса.

На средно силен огън, загрейте зехтин в тиган. Добавете лука и чесъна, гответе до омекване.

Добавете печурките и гответе около 5 минути, докато станат меки и течността от тях изпари.

Добавете пресния спанак и гответе още 2-3 минути, докато спанакът омекне. Подправете със сол, черен пипер и сушен риган. Изключете от топлината и оставете настрани.

Разточете тестото в равен лист с дебелина около 3-4 мм.

Поставете тестото в тава за печене, предварително приготвена с хартия за печене.

Разпределете сместа от гъбите и спанака върху тестото, оставяйки го свободно отстрани. Разпределете кубчетата фета върху гъбите и спанака.

Сгънете свободната част на тестото към средата, като оставите средна част от сместа видима (така се прави пай). Намажете видимата част от тестото с разбитото яйце.

Печете във фурната за около 25-30 минути, или докато тестото стане златисто и хрупкаво.

8. Баница с месо и зеленчуци

Една интересна идея, която може ви хареса, ако искате да опитате нещо по-нестандартно за вечеря, е баницата с месо и зеленчуци.

Съставки:

  • 500 гр. кайма от свинско месо или телешко месо;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 1 глава лук, нарязан на ситно;
  • 1 чаша нарязани гъби (по избор);
  • 1 чаша нарязани червени чушки;
  • 1 чаша нарязани домати (може и консервирани);
  • 1/2 чаша зехтин;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
  • 1/2 чаена лъжичка сушен магданоз;
  • 1 пакет кори за баница (около 500 гр.);
  • 200 гр. разтопено краве масло (за намазване).

Инструкции:

Загрейте зехтина в тиган и започнете да пържите лука и чесъна до омекване. Добавете каймата и продължете готвенето, докато месото започне да се пържи.

Прибавете лука, гъбите (ако използвате), червените чушки и доматите. Задушете сместа, докато течността отгоре изпари, и съставките станат меки.

Подправете със сол, черен пипер и сушен магданоз. Разбъркайте добре. Оставете сместа да се охлади.

Разгънете корите за баница върху работната повърхност. Поставете първата кора в тава, намазана с малко разтопено масло.

Намажете кората с още малко масло и добавете още една кора. Поставете част от сместа от месото върху втората кора. Повтаряйте този процес, докато използвате всички кори и цялата смес.

Завършете с последната кора и намажете най-горния пласт баница с останалото разтопено масло.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути или докато баницата стане златиста и хрупкава. Извадете от фурната и оставете да се охлади малко преди сервиране.

9. Сьомга с картофи на фурна

Ако искате да опитате нещо в скандинавски стил, можете да опитате сьомгата с картофи на фурна. Ето как се приготвя:

Съставки:

  • 4 филета сьомга (по приблизително 150-200 гр. всяко);
  • 4-5 средно големи картофа, нарязани на тънки резенчета;
  • 1 лимон, нарязан на тънки резенчета;
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
  • 1 чаена лъжичка сушен риган (по желание);
  • Свеж копър или магданоз за гарниране.

Инструкции:

Загрейте фурната на 200 градуса.

В голяма купа, сложете резенчетата картофи, чесъна, зехтинът, солта, черния пипер и сушения риган. Разбъркайте добре, за да покриете картофите с подправките.

Подредете картофите еднослойно върху тава, предварително посипана с пергамент за печене за да не залепва храната.

Печете в предварително загрятата фурна за около 20-25 минути или докато картофите станат златисти и меки.

След това, поставете филетата сьомга върху картофите и поставете по едно лимоново резенче върху всяко филе.

Печете за още 12-15 минути, докато сьомгата стане мека и пусне бял сок. Извадете от фурната и гарнирайте с нарязан свеж копър или магданоз.

10. Миди с ориз и зеленчуци

Тъй като морските дарове трябва да присъстват по-често в менюто ни, решихме да добавим още една рецепта, в която те са основен продукт.

Съставки:

  • 500 гр. пресни миди, почистени и измити;
  • 1 чаша бял ориз;
  • 1 глава лук, нарязан на ситно;
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 1 морков, нарязан на ситно;
  • 1 червена чушка, нарязана на ситно;
  • 1 чаша замразен грах;
  • 1 консерва домати на кубчета;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
  • 1 чаена лъжичка сушен риган;
  • 2 чаши зеленчуков бульон (или топла вода);
  • Сокът от 1 лимон;
  • Свеж копър или магданоз за гарниране.

Инструкции:

В дълбок тиган или тенджера, загрейте зехтина и задушете лука и чесъна до омекване. Добавете нарязания морков, червената чушка и граха. Продължете готвенето за още 5 минути, докато зеленчуците станат меки.

Добавете ориза и го варете за около 2 минути. Влейте доматите, бульона, солта, черния пипер и сушения риган. Разбъркайте добре.

Когато сместа заври, намалете огъня и покрийте. Оставете да се вари за около 15-20 минути или докато оризът абсорбира течността и стане мек.

Добавете прецедените миди и продължете готвенето за още 5-7 минути, или докато мидите се отворят.

Когато мидите се отворят, добавете сокът от лимона и поръсете с нарязан свеж копър или магданоз. Поднесете веднага и се насладете на ароматната и вкусна комбинация.

11. Спагети с пиле и чедър

Нека за финал предложим и една проста, но изключително вкусна рецепта - спагети с пиле и чедър.

Съставки:

  • 4 пилешки гърди, без кости и кожа;
  • 300 гр. спагети;
  • 200 гр. чедър, настърган;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 1 чаена лъжичка сушен риган;
  • Сокът от 1 лимон;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • Свеж копър за гарниране (по избор).

Инструкции:

Подправете пилешките гърди със сол, черен пипер и сушен риган.

В тиган с голям диаметър, загрейте зехтин на средно силен огън. Добавете пилешките гърди и ги пържете от двете страни до златист карамелен цвят и докато се приготвят напълно. Това обикновено отнема около 6-8 минути от всяка страна.

В същото време, сварете спагетите според инструкциите на опаковката. Отцедете ги.

Оставете пилешките гърди на страна и в този същ тиган добавете чесъна. Продължете да готвите за още 1-2 минути, докато чесънът омекне.

Върнете пилешките гърди в тигана, полейте ги с лимонов сок и поръсете с настъргания чедър.

Намалете огъня и покрийте тигана с капак. Гответе още 5-7 минути, докато чедърът се разтопи и пилето стане съвсем крехко.

Поднесете пилето върху спагетите, полейте със соса от тигана и гарнирайте със свеж копър по желание.