Колко пъти се е случвало да се чудите какво да приготвите за семейството си за вечеря, а накрая просто да поръчвате готова храна от някое заведение?
Разбира се, това винаги е вариант, но има ястия, които няма да ви отнемат много време, а са всъщност толкова вкусни и полезни.
На следващите редове ще ви представим 11 сравнително бързо рецепти, с които да поднесете топла и здравословна вечеря за своето семейство.
1. Френска лучена супа
Френската лучена крем супа е вкусна и едновременно лесна за приготвяне. Ето бърз и лесен начин да поставите тази традиционна френска селска гозба на масата:
Съставки:
- 4 големи глави лук, нарязани на тънки резенчета;
- 2 супени лъжици масло;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 чаена лъжичка захар (за карамелизиране на лука);
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 1 яйце;
- 1 литър зеленчуков бульон;
- 1/2 чаша бяло вино;
- 1 чаена лъжичка сушен риган;
- Сол и черен пипер на вкус;
- Багети за сервиране със супата;
- Вид твърдо сирене за настъргване (по желание).
Инструкции:
Разтопете маслото и зехтинът в голям тиган на средно силен огън. Добавете лука и захарта, намалете огъня и гответе до карамелизиране (около 20 минути). Редовно разбърквайте, за да не прегорят.
Добавете чесъна и продължете готвенето за още 2-3 минути.
Чукнете едно яйце и продължете да бъркате.
Добавете бульона и виното. Оставете да заври.
Намалете огъня и добавете ригана, сол и черен пипер на вкус. Оставете супата да къкри около 15-20 минути.
По време на готвенето на супата, нарежете багетите на тънки филийки и запечете на парти грил, докато станат златисти.
Когато супата е готова, поднесете в чинии. Горещите багети поставете върху супата и поръсете със сиренето. Сервирайте веднага и наслаждавайте се на тази вкусна френска рецепта!
2. Сандвич с риба тон по италиански
Сандвичите с риба тон са лесни и бързи за приготвяне и освен това са чудесна опция за лека вечеря. А сега, ето една италианска рецепта за сандвич с риба тон.
Съставки:
- 2 консерви риба тон в собствен сос;
- 4 скилидки чесън;
- Пълнозърнест хляб;
- 1/4 чаша майонеза
- 1/4 чаша нарязани кисели краставички
- 1/4 чаша нарязан копър или магданоз;
- 1 супена лъжица лимонов сок;
- Сол и черен пипер на вкус;
- Зелена салата и домати за сервиране (по желание).
Инструкции:
В голяма купа смесете риба тон, майонеза, кисели краставички, копър или магданоз и малко пресен лимонов сок. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
Подправете със сол и черен пипер на вкус. Внимавайте със солта, тъй като рибата тон вече може да е леко солена.
Поставете зелена салата и домати върху две филии хляб. Разпределете сместа с риба тон върху зелената салата и доматите. Покрийте с още две филии хляб.
Ако искате, може да нарежете сандвичите на половини или четвъртини за по-лесно консумиране. Сервирайте веднага и наслаждавайте се на освежаващите и вкусни сандвичи с риба тон.
3. Сандвич с авокадо
Ако ви допада идеята да хапнете вкусен и диетичен сандвич за вечеря, ето една проста и вкусна рецепта за сандвич с авокадо:
Сандвич с авокадо и царевица:
Съставки:
- 4 филии пълнозърнест хляб;
- 2 зрели авокадо;
- 1 чаша царевица (консервирана или сварена);
- 1/2 чаша чери домати, нарязани на половинки;
- Сок от 1 лимон;
- Сол и черен пипер на вкус;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 чаена лъжичка чили на прах (по желание);
- 4 листа листа зелена салата (по избор);
- 1/2 чаша краве, овче или козе сирене, нарязана на кубчета (по избор).
Инструкции:
Обелете и нарежете авокадото на тънки филийки. Полейте ги с лимонов сок, за да запазите свежестта им.
В голяма купа смесете авокадото, царевицата и чери доматите. Подправете със сол, черен пипер, зехтин и чили на прах, ако предпочитате по-пикантен вкус.
Поставете материала на сандвичите, като разпределите зелената салата върху две филии хляб, следвана от сместа с авокадо и царевица.
Добавете сиренето и поставете втората филия хляб отгоре. Сервирайте веднага и наслаждавайте се на вкусния и полезен сандвич с авокадо.
4. Спагети по катански
Ако искате да приготвите за вечеря вкусни спагети, вдъхновени от кухнята на Катания, един от градовете на о-в Сицилия в Италия, ето една автентична и вкусна местна рецепта:
Сицилиански Спагети "alla Norma"
Съставки:
- 400 гр. спагети;
- 4 средни зрели домата, нарязани на кубчета;
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 1/3 чаша зехтин;
- 1 чаена лъжичка захар (по желание);
- Сол и черен пипер на вкус;
- 1 чаена лъжичка сушен риган;
- 1/2 чаена лъжичка сушен босилек;
- 1/2 чаена чаша пармезан или рикота, настъргани;
- 1 голямо яйце (по желание);
- 1 пъпеш (по желание);
- Свеж босилек за поръсване.
Инструкции:
В голяма тенджера със солена вода, сварете спагетите до желаната степен на готовност.
За соса: Загрейте зехтина в тиган на средно силен огън. Добавете чесъна и когато започне да се задушава, добавете доматите, захарта (ако използвате), ригана, босилека, солта и черния пипер. Гответе сместа за около 20 минути, докато се получи консистенция на сос.
Когато спагетите са готови, отцедете ги и добавете към тигана със соса. Разбъркайте, за да се смесят добре.
Поднесете спагетите в чинии и поръсете с пармезан или рикота сирене. (По желание) Гарнирайте с настъргано яйце и парче пъпеш. Посипете с нарязан свеж босилек преди сервиране.
5. Пиле със спанак и пармезан
Съставки:
- 4 пилешки гърди, без кости и кожа;
- Сол и черен пипер на вкус;
- 1 чаена лъжичка сушен чесън;
- 1 чаена лъжичка сушен розмарин;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 3 скилидки чесън, нарязани на тънко;
- 300 гр. пресен спанак, измит и нарязан;
- 1/2 чаша сирене рикота;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- 1/2 чаша моцарела (по желание);
- 1/2 чаша течна сметана;
- Сокът от 1 лимон.
Инструкции:
Подгответе пилешките гърди, подправете ги със сол, черен пипер, сушен чесън и сушен розмарин.
Загрейте зехтин в тиган на средно висока температура. Пилешките гърди запържете от двете страни до златисто-кафяв цвят. Извадете ги от тигана и оставете настрани.
В същия тиган, към останалия в тигана зехтин, добавете нарязания лук и чесън. Задушете ги до омекване.
Добавете пресния спанак и го задушете, докато намалее по обем.
Смесете рикотата, пармезана, моцарелата (ако използвате) и течната сметана. Разбъркайте всичко това много добре.
Върнете пилешките гърди в тигана. Покрийте със сместа от спанак и сирена. Покрийте тигана с капак и гответе на средно висока температура за още около 15-20 минути или докато пилето е напълно приготвено.
Преди сервиране, поръсете с изцедения сок от един лимон. Сервирайте ястието горещо, нарязано на порции и се наслаждавайте се на вкусното пиле със спанак и пармезан.
6. Супа от миди с кокосово мляко и лимон
Една чудесна идея за вечеря за любителите на морски дарове може да бъде супата от миди с кокосово мляко и лимон. Ето и рецептата:
Съставки:
- 500 гр. пресни миди, почистени и измити (предлагат се в супермаркетите и замразени);
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 1 чаена лъжичка джинджифил, настърган;
- 1 чаена лъжичка чили (по желание);
- 400 мл. кокосово мляко;
- 500 мл. зеленчуков бульон;
- Сокът и кората от 1 лимон;
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 супени лъжици нарязан свеж копър за гарниране.
Инструкции:
Нагрейте зехтин в голям тиган или касерола на средно силен огън. Добавете лука и чесъна и ги задушете до омекване. Добавете джинджифила и чилито (ако използвате) и гответе още 1 минута.
Прибавете пресните миди и ги задушете за около 2-3 минути. След това добавете към тях кокосовото мляко, зеленчуковия бульон, сока и кората от лимона. Добавете сол и черен пипер на вкус. Варете на слаб огън за още 5-7 минути.
Поднесете в чинии, поръсете с нарязан свеж копър и сервирайте незабавно.
Тази супа от миди с кокосово мляко и лимон става гъста и предоставя богато съчетание от вкусове и аромати.
7. Пита с печурки, спанак и сирене
Ако обичате да изненадвате семейството си с нестандартни, но не твърде сложни ястия за вечеря, тази тук може да ви се услади, особено ако си падате по гъбите.
Съставки:
- 1 пакет тесто за баница или пица от хладилника;
- 500 гр. пресни печурки, почистени и нарязани на резенчета;
- 200 гр. пресен спанак, измит и нарязан;
- 150 гр. сирене, нарязано на кубчета;
- 1 глава лук, нарязан на ситно;
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 чаена лъжичка сушен риган;
- Сол и черен пипер на вкус;
- 1 яйце (за намазване).
Инструкции:
Загрейте фурната си на предварително зададена температура от около 200 градуса.
На средно силен огън, загрейте зехтин в тиган. Добавете лука и чесъна, гответе до омекване.
Добавете печурките и гответе около 5 минути, докато станат меки и течността от тях изпари.
Добавете пресния спанак и гответе още 2-3 минути, докато спанакът омекне. Подправете със сол, черен пипер и сушен риган. Изключете от топлината и оставете настрани.
Разточете тестото в равен лист с дебелина около 3-4 мм.
Поставете тестото в тава за печене, предварително приготвена с хартия за печене.
Разпределете сместа от гъбите и спанака върху тестото, оставяйки го свободно отстрани. Разпределете кубчетата фета върху гъбите и спанака.
Сгънете свободната част на тестото към средата, като оставите средна част от сместа видима (така се прави пай). Намажете видимата част от тестото с разбитото яйце.
Печете във фурната за около 25-30 минути, или докато тестото стане златисто и хрупкаво.
8. Баница с месо и зеленчуци
Една интересна идея, която може ви хареса, ако искате да опитате нещо по-нестандартно за вечеря, е баницата с месо и зеленчуци.
Съставки:
- 500 гр. кайма от свинско месо или телешко месо;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 1 глава лук, нарязан на ситно;
- 1 чаша нарязани гъби (по избор);
- 1 чаша нарязани червени чушки;
- 1 чаша нарязани домати (може и консервирани);
- 1/2 чаша зехтин;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
- 1/2 чаена лъжичка сушен магданоз;
- 1 пакет кори за баница (около 500 гр.);
- 200 гр. разтопено краве масло (за намазване).
Инструкции:
Загрейте зехтина в тиган и започнете да пържите лука и чесъна до омекване. Добавете каймата и продължете готвенето, докато месото започне да се пържи.
Прибавете лука, гъбите (ако използвате), червените чушки и доматите. Задушете сместа, докато течността отгоре изпари, и съставките станат меки.
Подправете със сол, черен пипер и сушен магданоз. Разбъркайте добре. Оставете сместа да се охлади.
Разгънете корите за баница върху работната повърхност. Поставете първата кора в тава, намазана с малко разтопено масло.
Намажете кората с още малко масло и добавете още една кора. Поставете част от сместа от месото върху втората кора. Повтаряйте този процес, докато използвате всички кори и цялата смес.
Завършете с последната кора и намажете най-горния пласт баница с останалото разтопено масло.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути или докато баницата стане златиста и хрупкава. Извадете от фурната и оставете да се охлади малко преди сервиране.
9. Сьомга с картофи на фурна
Ако искате да опитате нещо в скандинавски стил, можете да опитате сьомгата с картофи на фурна. Ето как се приготвя:
Съставки:
- 4 филета сьомга (по приблизително 150-200 гр. всяко);
- 4-5 средно големи картофа, нарязани на тънки резенчета;
- 1 лимон, нарязан на тънки резенчета;
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
- 1 чаена лъжичка сушен риган (по желание);
- Свеж копър или магданоз за гарниране.
Инструкции:
Загрейте фурната на 200 градуса.
В голяма купа, сложете резенчетата картофи, чесъна, зехтинът, солта, черния пипер и сушения риган. Разбъркайте добре, за да покриете картофите с подправките.
Подредете картофите еднослойно върху тава, предварително посипана с пергамент за печене за да не залепва храната.
Печете в предварително загрятата фурна за около 20-25 минути или докато картофите станат златисти и меки.
След това, поставете филетата сьомга върху картофите и поставете по едно лимоново резенче върху всяко филе.
Печете за още 12-15 минути, докато сьомгата стане мека и пусне бял сок. Извадете от фурната и гарнирайте с нарязан свеж копър или магданоз.
10. Миди с ориз и зеленчуци
Тъй като морските дарове трябва да присъстват по-често в менюто ни, решихме да добавим още една рецепта, в която те са основен продукт.
Съставки:
- 500 гр. пресни миди, почистени и измити;
- 1 чаша бял ориз;
- 1 глава лук, нарязан на ситно;
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 1 морков, нарязан на ситно;
- 1 червена чушка, нарязана на ситно;
- 1 чаша замразен грах;
- 1 консерва домати на кубчета;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
- 1 чаена лъжичка сушен риган;
- 2 чаши зеленчуков бульон (или топла вода);
- Сокът от 1 лимон;
- Свеж копър или магданоз за гарниране.
Инструкции:
В дълбок тиган или тенджера, загрейте зехтина и задушете лука и чесъна до омекване. Добавете нарязания морков, червената чушка и граха. Продължете готвенето за още 5 минути, докато зеленчуците станат меки.
Добавете ориза и го варете за около 2 минути. Влейте доматите, бульона, солта, черния пипер и сушения риган. Разбъркайте добре.
Когато сместа заври, намалете огъня и покрийте. Оставете да се вари за около 15-20 минути или докато оризът абсорбира течността и стане мек.
Добавете прецедените миди и продължете готвенето за още 5-7 минути, или докато мидите се отворят.
Когато мидите се отворят, добавете сокът от лимона и поръсете с нарязан свеж копър или магданоз. Поднесете веднага и се насладете на ароматната и вкусна комбинация.
11. Спагети с пиле и чедър
Нека за финал предложим и една проста, но изключително вкусна рецепта - спагети с пиле и чедър.
Съставки:
- 4 пилешки гърди, без кости и кожа;
- 300 гр. спагети;
- 200 гр. чедър, настърган;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 1 чаена лъжичка сушен риган;
- Сокът от 1 лимон;
- Сол и черен пипер на вкус;
- Свеж копър за гарниране (по избор).
Инструкции:
Подправете пилешките гърди със сол, черен пипер и сушен риган.
В тиган с голям диаметър, загрейте зехтин на средно силен огън. Добавете пилешките гърди и ги пържете от двете страни до златист карамелен цвят и докато се приготвят напълно. Това обикновено отнема около 6-8 минути от всяка страна.
В същото време, сварете спагетите според инструкциите на опаковката. Отцедете ги.
Оставете пилешките гърди на страна и в този същ тиган добавете чесъна. Продължете да готвите за още 1-2 минути, докато чесънът омекне.
Върнете пилешките гърди в тигана, полейте ги с лимонов сок и поръсете с настъргания чедър.
Намалете огъня и покрийте тигана с капак. Гответе още 5-7 минути, докато чедърът се разтопи и пилето стане съвсем крехко.
Поднесете пилето върху спагетите, полейте със соса от тигана и гарнирайте със свеж копър по желание.