Curriculum vitae – вашата автобиография – е първият елемент на кандидатурата, който дава възможност да направите страхотно първо впечатление на работодателя. Твърде често обаче, дори и най-квалифицираните кандидати стават плячка на често срещани грешки, които съвсем реално могат да навредят на шансовете за започване на мечтаната работа.

В днешната статия ще очертая някои от тях, така че независимо дали сте ветеран или заек в заетостта, да успеете да измайсторите печелившо CV, с което да изпъкнете сред конкуренцията и то поради правилните причини.

Грешки при оформяне на автобиографията

Най-честият избор в България е Европейски формат на автобиография и за повечето позиции той е напълно уместен. По него работодателят бързо ще се ориентира за необходимите лични данни, релевантния опит и ключовите компетентности.

Напоследък стана много модерно използването на други бланки за изготвяне на автобиография или ръчно оформени такива, с цел визуално изпъкване сред тълпата. Много често обаче изборът на такова CV или не е съобразено с позицията, за която се кандидатства или не е особено интуитивно и оставя работодателя с повече въпросителни, отколкото отговори.

Уместно е да използвате по-„разчупен“ формат, когато кандидатствате за модерна компания със съвременен иновативен подход. При повечето позиции, обявени от чуждестранни работодатели, всъщност използването на различен формат вече е правило, а стандартните формати се оказват остарели.

Съответно за всеки отделен случай следва да прецените кой е най-подходящият формат. Но който и да изберете е важно да бъдете кратки, точни и ясни. Не изпускайте основните елементи – лични данни (имена, година на раждане, местоживеене), снимка, образование, квалификации, релевантен опит и ключови умения, посрещащи изискванията на длъжността.

Грешки в съдържанието на CV-то

Първото нещо, което подборният екип вижда, е снимката ви. Не правете грешката да оставите CV-то си без снимка или да поставите неподходяща такава. Вече почти няма обява, която да не изисква задължителното прилагане на снимка.

Избягвайте използването на селфита и изрязани снимки. Най-добре е да поставите изображение, специално създадено за целта. Не е нужно да ходите до фотото, достатъчно е да снимате с добра камера в директен или леко наклонен анфас. На снимката трябва да сте спретнати и ведри. Снимайте на едноцветен неутрален светъл фон (за предпочитане бял или сив) и избягвайте сенките.

Не давайте точен адрес в автобиографията си, освен ако такъв не е изрично поискан. Достатъчно е да отбележите населеното място, в което живеете в момента.

Особено ако имате дългогодишен опит, не изреждайте всички работни места, на които досега сте работили. Включете само тези, които са свързани с позицията, за която кандидатствате и ще покажат, че имате достатъчен опит за справяне с длъжността.

Не се впускайте в подробно обяснение на работата, която досега сте извършвали, а очертайте ключови компетентности и постижения, чрез които да изпъкнете като наистина подходящ кандидат. Споменаването на конкретни възнаграждения на предходни работни места едва ли ще ви донесе някакви ползи.

Използване на една и съща автобиография навсякъде

Освен ако трудовият ви път е строго праволинеен и досега сте се развивали само в едно поле, макар и тогава да се проявяват нюанси, най-добре е да НЕ използвате едно и също CV за всяка кандидатура.

Ако искате да изпъкнете, е важно при писането на биографията да се съобразите с позицията, за която кандидатствате. Очертайте само опита, който отговаря на длъжността, за която кандидатствате и акцентирайте на уменията, квалификациите, качествата и постиженията ви именно в тази сфера. Така ще имате много по-голям шанс да достигнете до работодателя като правилния кандидат, отличавайки се бързо и точно с елементите, с които трябва да се отличите.

Недостатъчна или неадекватна информация за контакт

Друг основен елемент във вашето CV трябва да бъдат данните за обратна връзка. Ако наистина искате да станете част от купчинката на преминаващите към етапа „интервю“, трябва да оставите актуален телефон и мейл.

Тук идва друга често срещана грешка – въвеждането на „прашасал“ e-mail адрес, който използвате повече от рядко и чието наименование е далеч от професионалния тон. Най-добре е да създадете нов мейл, който да ви служи за подобни цели, така че наистина да покажете, че сте сериозен кандидат.

Грешки, които може да ви костват главата

Една от най-честите грешки, които обикновено се наблюдават при хората без опит, е изреждането на предходния опит с кратки работни периоди. Бъдете внимателни, когато описвате краткотраен опит от няколко месеца при различни работодатели, защото ако натрупате няколко такива, твърде вероятно е кандидатурата ви да не бъде придвижена.

Защо? Ще направите впечатление на човек, който сменя работата си често и не може да се задържи на едно място. Едва ли има работодател, който търси това.

Включването на натежаващи цветове, ненужни графики и различни шрифтове ще натовари излишно CV-то и ще го направи трудно за четене. Затова препоръчвам преди да изпратите супер иновативното си резюме, в което сте показали пълния си творчески потенциал, да дадете на няколко приятеля да го прегледат и да дадат бързо впечатление за начина, по който изглежда и усещането, което създава.

Правописните грешки със сигурност са едно от нещата, които най-лесно и бързо може да направят лошо впечатление. Затова се постарайте да проверите внимателно текста и да го изчистите от неточности.

Липсата на специфика и прекалено абстрактното изреждане няма да направят никакво впечатление. Бъдете конкретни.

Други фатални грешки са свързани с дължината на CV-то – то е или прекалено кратко или прекалено описателно. Най-добре е да не достига обем по-голям от 2 страници.