Главният изпълнителен директор на онлайн ипотечния кредитор Better.com си взема отпуск, след като през миналата седмица съкрати над 900 служители в разговор в Zoom. Вишал Гарг, който основава компанията през 2016 г., казва на служителите по време на разговора, че те са „част от нещастната група, която е съкратена“.

На 30 ноември, ден преди уволненията, подкрепеният от SoftBank Group Corp. стартъп и SPAC дружеството Aurora Acquisition Corp. обявиха споразумение, което включваше незабавно мостово финансиране в размер на 750 млн. долара за Better. Better планира да се листне на борсата чрез сливане с Aurora, въпреки че сроковете се отлагат, съобщи Bloomberg в сряда.

Въпреки вливането на парични средства Гарг казва на служителите, събрали се по време на разговора в Zoom, че е дошъл с „не особено добри новини“, тъй като пазарът се е променил и компанията трябва „да се движи заедно с него, за да оцелее", става ясно от изтеклите записи от разговора.

Съкращенията в САЩ и Индия са били едно наистина трудно решение

След това той обяви съкращенията в САЩ и Индия, като заяви, че това е било трудно решение, което не е искал да взема.

Ръководителят на маркетинга и вицепрезидентът по комуникациите на компанията подадоха оставки през последната седмица, съобщи Daily Beast на 7 декември, позовавайки се на неназовани източници. Ръководителите на комуникациите и връзките с обществеността се оттеглиха през последните два дни, допълва изданието.

След масовите съкращения Гарг обвинява уволнените служители, че „крадат" от компанията, тъй като не са продуктивни, твърди Fortune, който потвърждава, че Гарг е писал за съкращенията, ползвайки анонимен акаунт в професионална мрежа.

Аргументите за масовите уволнения

„Знаете, че поне 250 от уволнените хора са работили средно по 2 часа на ден, докато в системата за заплащане се води, че работят по 8 часа на ден.“, пише той.

„Те крадяха от вас и крадяха от нашите клиенти, които плащат сметките, които плащат нашите сметки.“, е написал Гарг.

Останалите служители съобщават, че след съкращенията той е провел общофирмено събрание и е казал на останалите служители, че в бъдеще производителността им ще бъде следена отблизо. Fortune твърди, че тонът му е бил „изключително рязък и заплашителен“.

Съобщава се, че управителният съвет на компанията е наел външна фирма, която да проучи културата на компанията след негативната публичност, която предизвика действието на Гарг.

В електронното си писмо до служителите, получено от онлайн изданието Vice, управителният съвет на компанията нарича събитията „достойни за съжаление" и заявява, че фирмата е сключила договор с трета страна за извършване на „оценка на лидерството и културата“.