Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск е придобил дял от 9,2% в Twitter Inc, става ясно от публикувана в понеделник документация до регулаторите. Ходът го прави най-големия акционер в микроблогинг платформата.

Акциите на Twitter поскъпнаха с 26% в предборсовата търговия след публикуването на документите, което се случва почти веднага след съобщението на Мъск в Twitter, че „сериозно обмисля" изграждането на нова социална медийна платформа.

Книжата на други компании за социални медии, включително Meta Platforms и собственика на Snapchat Snap Inc, също поскъпват, предава Ройтерс.

Какво още притежава хитрият Илон

Мъск притежава 73,5 млн. акции на Twitter, което оценява пасивния му дял в компанията на до 2,9 млрд. долара въз основа на цената на акциите при затварянето на борсата в петък. Книжата се държат от Elon Musk Revocable Trust.

Мъск, който е активен потребител на Twitter, има над 80 млн. последователи в сайта, откакто се присъедини към него през 2009 г., и използва платформата, за да направи няколко изключително важни съобщения, включително за сделка за сваляне на Tesla от борсата, което го постави под регулаторен контрол.

В последно време обаче той критикува социалната медия и нейните политики и казва, че компанията подкопава демокрацията, като не спазва принципите на свободата на словото. 

Междувременно Мъск и съоснователят на Twitter, милиардерът Джак Дорси, показаха някои общи позиции по отношение на отхвърлянето на т.нар. web3 - неясен термин за утопична версия на интернет, която е децентрализирана.

Мъск също така е основател и главен изпълнителен директор на SpaceX и ръководи стартъпа за мозъчни чипове Neuralink и инфраструктурната компания The Boring Company.

Amazon – официално е с профсъюз

При втория опит все пак се получи: служители в складовете на Amazon в нюйоркския район Стейтън Айлънд гласуваха в петък за въвеждането на синдикално представителство с 2,654 гласа "за" и 2131 "против". Подобен опит се провали миналата година.

В друг вот в Алабама гласовете все още се броят, но изглежда, че мнозинството от служителите там е отхвърлило създаването на профсъюз.

Победата на поддръжниците на профсъюзите в Стейтън Айлънд е историческа крачка за Amazon. За първи път голямата корпорация се сблъсква с организирано представителство на работниците си.

От основаването си през 90-те години на миналия век онлайн търговецът на дребно винаги е успявал да държи представителите на служителите настрана. Но в условията на недостиг на работна ръка и нарастващи оплаквания от условията на труд напоследък натискът се засилва.