Дясната ръка на Марк Зукърбърг - Шерил Сандбърг, заяви в сряда, че ще напусне поста си на главен оперативен директор на компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc, с което приключва работата си начело на една от най-печелившите и противоречиви компании в света.

В публикация в профила си във Facebook Сандбърг заяви, че ще продължи да работи като член на борда на Meta. В заявление за борсовия регулатор компанията заяви, че в събота тя е информирала компанията за намерението си да подаде оставка.

Причините за оттеглянето

Сандбърг посочи, че покойният ѝ съпруг ѝ е казал навремето, че трябва да приеме работата, ако планира да остане пет години, а тя е останала 14.

„Наистина чувствам, че следващото поколение лидери е готово", казва Сандбърг.

„Това беше дълго и чудесно партньорство с Марк, аз наистина вярвам в компанията и оставам в борда. Но вероятно е време да имам повече гъвкавост и повече възможности да правя повече неща с времето си“.

Хавиер Оливан, който в момента е главен директор по растежа, ще поеме поста главен оперативен директор на компанията, когато Сандбърг напусне.

По време на работата си в компанията Сандбърг изгради бизнес частта, превръщайки стартъпа за социални медии със свободен достъп, основан в стая в общежитието на Харвард, в една от най-големите рекламни компании на планетата.

Фирмата по време на управлението на Сандбърг

През миналата година компанията отчете близо 115 млрд. долара приходи от реклама.

Сандбърг беше дългогодишна дясна ръка на Марк Зукърбърг и в тази си роля – и като автор на книгата за лидерство Lean In - се превърна в една от най-важните и известни жени в бизнеса.

52-годишната Сандбърг заяви, че с нетърпение очаква да отделя повече време на фондацията си и на проблемите на жените. Отвъд това тя не е сигурна как ще изглежда животът ѝ след Facebook.

„Това ще бъде възможност да си поема дъх и да го разбера", каза тя.

„Тази работа и този вид мисловен процес наистина не могат да съществуват едновременно“.

Според запознати Сандбърг е казвала, че се чувства прегоряла и че се е превърнала в боксова круша за проблемите на компанията. Под ръководството на Зукърбърг компанията също така се насочва към бъдеще, фокусирано върху развитието на виртуални светове, известни като метавселена, които са по-малко зависими от рекламата, която отдавна е в полезрението на Сандбърг.

Самата тя е отсъствала от много от срещите за плановете на компанията за метавселената, казват някои от източниците.

„Шерил създаде архитектурата на рекламния ни бизнес, нае страхотни хора, изгради управленската ни култура и ме научи как да управлявам компания.", написа Зукърбърг в публикация в сряда.

„Тя създаде възможности за милиони хора по целия свят и има заслуга за много от това, което Meta е днес“.