HP отчете приходи и печалба, които надминаха очакванията на анализаторите благодарение на стабилното търсене от компании, които обновяват компютърните си системи, пише Bloomberg.

И все пак резултатите намекват за някои потенциални проблеми в бъдеще за хардуерната компания, тъй като потребителските разходи за персонални компютри и принтери се свиха.

Приходите за второто фискално тримесечие са се увеличили с 3,9%, заяви базираната в Пало Алто, Калифорния, компания. Средната прогноза на анализаторите беше за 16,1 млрд. долара.

По-голямата част от ръста се дължи на търсенето на настолни компютри от бизнеса. Печалбата за второто фискално тримесечие, като се изключат някои елементи, е 1,08 долара на акция, също над очакванията.

Приходи, приходи и пак приходи

HP заяви, че приходите на подразделението ѝ Personal Systems са нараснали с 9,2% до 11,5 млрд. долара, водени от търговските продажби. Но потребителските продажби са се свили с 6 на сто, а тези на лаптопи – с 23% през периода, който завърши на 30 април.

Приходите от бизнеса с принтери са спаднали със 7% до 5 млрд. долара, докато общите хардуерни бройки, които е продала, са с 23% надолу.

Забавянето на продажбите до потребителите се усеща особено при ниския клас продукти в Европа и Китай, докато за премиум устройствата има „силно търсене“, коментира в интервю главният изпълнителен директор на HP Енрике Лорес.

Всичко е заради продажбите на персонални компютри за бизнеса

Продажбите на персонални компютри от индустрията са намалели с 6,8% през първите три месеца на годината, най-вече заради по-слабото търсене на Chromebook моделите, ползвани от училища.

Конкурентният производител на персонални компютри Dell Technologies миналата седмица отчете резултати, които надминаха прогнозите.

„Разликата е в зависимостта от Chromebook. Dell не е толкова изложена на влиянието на Chromebook, докато HP е“, коментира Уо Джин Ху от Bloomberg Intelligence. HP е по-зависима и от потребителския пазар, който може да бъде засегнат от макроикономически притеснения като инфлацията, коментира Ху.

„Въпреки по-слабия потребителски бизнес, определено наблюдаваме по-силно представяне в търговския“, коментира главният финансов директор на HP Мари Майерс.

„Търговската страна представлява около 65% от нашето портфолио и смятам, че тази тенденция ще продължи“.

Цената на акциите на HP нарасна с около 2% по време на следборсовата търговия, след като завърши сесията в Ню Йорк на ниво от 38,84 долара.

От началото на годината стойността на книжата на компанията нарасна с 3%, въпреки общия спад, наблюдаван в технологичния сектор.