Екипажът на Международната космическа станция (МКС) нарасна до 11 души, което го прави най-многолюден от над десет години. В събота четирима астронавти се скачиха с повторно използвана капсула на частната космическа компания SpaceX и се присъединиха към намиращия се там екипаж.

„С толкова много хора на борда космическата станция скоро ще се нуждае от разширяване.“, шегува се генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер, цитиран от Handelsblatt.

Когато НАСА все още летеше към МКС със своите космически совалки - програмата беше прекратена през 2011 г. - МКС продължаваше да отеснява. В даден момент на борда на космическата лаборатория имаше дори рекордните 13 членове.

Сегашните редовни полети на SpaceX също се очаква да доведат до припокривания в бъдеще и по този начин - до по-големи екипажи, чрез което старият екипаж може да инструктира новия, заяви Стив Юрчик, изпълняващ длъжността администратор на НАСА.

Двама астронавти от САЩ и по един от Япония и Франция стигнаха до станцията рано събота сутринта след 23-часов полет със същата капсула Dragon, която беше използвана от SpaceX миналия май. Те ще изкарат шест месеца на борда на орбиталната лаборатория.

За пръв път компанията заложи на вече използвани капсула и ракета за извеждането в орбита на астронавти на НАСА, след като от години снабдяваше МКС с товари. Ракетата беше използвана миналия ноември по време на втория полет на астронавти.

За астронавтката от НАСА Меган Макартър полетът е нещо като дежа вю. Тя беше настанена в същото кресло и в същата капсула, с която съпругът ѝ Боб Бенкен беше изстрелян по време на първия пилотиран полет на SpaceX.

Членове на екипажа са и американецът Шейн Кимбъро, японецът Акихико Хошиде и французинът Тома Песке, първият европеец, който лети с търговска пилотирана капсула.

„Мисля, че сме в зората на нова ера на космическите изследвания.“, каза главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск на пресконференция след старта. След основаването на SpaceX преди 19 години Мъск заяви, че едва наскоро се е убедил, че „космическият хардуер“ може да бъде използван повторно, намалявайки разходите за изстрелване. „Това е портата към небесата“, добави той.

Изстрелването бележи важен етап за Space Exploration Technologies Corp., официалното наименование на търговската компания за космически полети, тъй като тя се стреми да докаже основната теза на своята стратегия: че може да спести от разходите за космически пътувания, като използва многократно ракетни и капсулни компоненти за изстрелване след всеки полет.

„Продължаваме, за да покажем, че това може да се направи. Това изстрелване е началото за SpaceX, демонстрирайки оперативен ритъм и утвърждавайки комерсиалния полет на човека като истинска, повтаряща се способност“, каза Кариса Кристенсен, основател и главен изпълнителен директор на Bryce Space & Technology, консултантска фирма.

„По същество сме свидетели на създаването на нова индустрия и всеки ранен успех е важен за нейния път на растеж.“, пояснява тя пред WSJ.

Космическата станция ще остане толкова гъсто населена до сряда. Тогава четирима космически пътешественици от САЩ и Япония се прибират отново към Земята.

Те ще използват капсулата Dragon за целта. За първи път две такива капсули бяха практически паркирани една до друга на МКС.

След първата си пълноценна човешка мисия през ноември SpaceX повтори по това време амбициите си да пусне седем капсули Dragon за НАСА, включително три варианта за товарни мисии, през следващите 15 месеца, докато преминава през поредица от по-редовни изстрелвания.

Друга човешка мисия, наречена „Crew-3“, ще се проведе през есента, изпращайки друг екип от астронавти за отделен шестмесечен престой на космическата станция. На 28 април екипът от Crew-1 ще се откачи от орбиталната МКС на борда на космическия кораб Crew Dragon Resilience и ще се върне на Земята след кацане край бреговете на Флорида.

Разбира се, пред пътя на SpaceX имаше пречки, включително сложни проблеми, свързани с парашутите на капсулата, и повреда на нейните аварийни двигатели, които доведоха до експлозия през 2019 г. При тези инциденти не бяха регистрирани наранявания, но те забавиха развитието на програмата.

Междувременно Snapchat взриви статистиката

Snap Inc. отчете тримесечни приходи и ежедневно активни потребители, които надхвърлиха прогнозите на анализаторите, подсилен от засилващи се дигитални рекламни кампании и потребители, които се обръщат към приложението Snapchat на компанията, за да поддържат социални връзка и да се забавляват по време на пандемията.

Акциите поскъпнаха с около 5% в разширената сесия, предава Bloomberg.

Приходите са скочили с 66% до 770 милиона долара за периода, приключил на 31 март, стана ясно от изявление на базираната в Санта Моника, Калифорния, компания за социални медии. Средната прогноза на анализаторите беше за 744 милиона долара.

Snapchat, мобилното приложение за изпращане на изчезващи снимки и видеоклипове, отчита 280 млн. дневно активни потребители през тримесечието, което е 22% ръст спрямо година по-рано и над прогнозата на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, за 275,4 млн.

Резултатите вероятно ще подкрепят твърденията на Snapchat, че инвестициите му в добавена реалност, нови инструменти за рекламодатели, подкрепа на висококачествените създатели и за набиране на потребители извън Северна Америка ще доведат до ръст на приходите от над 50% в продължение на няколко години.