Конюнктивитът е възпаление на окото, характеризиращо се с видимо зачервяване както на склерата, така и на клепачите.

 

Напоследък в България все повече навлиза и терминът “розово око”, който се отнася именно за това състояние. Често засяга само едното око, но това не е задължително.

 

Конюнктивитът е състояние, което обикновено води до много неприятно усещане за дискомфорт, причинявайки прекомерно раздразнение на кожата, а понякога и сърбеж.

 

Съпровожда се с желание страдащият да разтърка клепача, което, обаче, не бива да се прави, тъй като това само ще влоши още повече състоянието.

 

Наблюдава се повишена чувствителност към светлина, което кара човек да присвива очи или да използва тъми очила, когато иска да излезе навън.

 

Причините зад това състояние могат да варират в много широки граници, започвайки от съвсем безобидна реакция към външни дразнители и достигайки до по-сериозни бактериални инфекции.

Разпространение на конюнктивита

Конюнктивитът се откроява като едно от най-разпространените очни заболявания в световен мащаб.

 

Счита се, че по-голямата част от населението по света в даден момент от живота си преживява подобен проблем.

 

Това широко разпространение на конюнктивита може да се отдаде на комбинацията от повишена чувствителност на тъканите около очите и множеството фактори, които могат да предизвикат появата му.

 

На практика, този тип очно възпаление може да бъде резултат от различни фактори, включително различни видове инфекции, алергични реакции и дразнители.

 

Интересното е, че конюнктивитът дори може да бъде тълкуван като един от по-редките симптом на COVID-19, макар и да не е определящ.

 

Въпреки рядката връзка с вируса, в определени случаи конюнктивитът действително се наблюдава като допълнителен, съпътстващ симптом.

Разпознаване на симптомите на конюнктивит

Конюнктивитът се проявява чрез няколко различни симптома. Сред най-честите признаци са зачервяване и възпаление на бялата част на окото (склерата).

 

Освен това хората могат да изпитат сълзене, усещане за песъчинки или чуждо тяло в окото, повишена чувствителност към светлина и в някои случаи подуване и зачервяване на клепачите, особено около линията на миглите.

 

В случаите на инфекциозен конюнктивит сълзенето може да придобие зелени или жълти нюанси. Може да се очаква, че този вид гнойно и лепкаво течение ще се избистри и отшуми с отминаването на инфекцията.

 

Алергичният конюнктивит е малко по-различен. Той се проявява със симптоми като сърбеж на очите и прекомерно сълзене, но не предизвиква този гноен и лепкав секрет.

 

Обикновено симптомите, свързани с алергичния конюнктивит, са склонни да отшумяват бързо, когато алергенът, причиняващ реакцията, бъде отстранен.

Възможности за лечение на конюнктивит: Как да го третираме

Подходът за лечение на конюнктивит до голяма степен зависи от това каква е основната причина за неговата поява.

 

Макар че в много случаи човек може и сам да достигне до извод какво е предизвикало проблема, изключително важно е да се консултирате със здравен специалист.

 

Той ще постави точна диагноза, ще установи със сигурност причинителя и ще ви назначи индивидуален план за лечение, съобразен с вашия случай.

●     Третиране на бактериален конюнктивит

Обикновено бактериалният конюнктивит се третира най-успешно чрез прилагане на антибиотични капки за очи или мехлеми, които имат за цел изчистване на инфекцията.

 

Този подход предоставя възможност за провеждане на ефективна терапия, насочена към унищожаване на бактериите, причиняващи заболяването.

 

В случая е много важно е да се спазват указанията на лекаря относно правилната дозировка, продължителността на лечението и методиката на прилагане.

 

Симптомите като червенина, свръхчувствителност и изпускане на секрет обикновено отшумяват постепенно в процеса на успешното лечение, тоест не бива да се очаква мигновен резултат.

 

В същото време, за вас е важно да се завършите целият курс на антибиотичното лечение, за да се предотврати повторното появяване на инфекцията.

 

В случай на бактериален конюнктивит, консултирането със здравен специалист е от съществено значение за точна диагноза и подходящо лечение, тъй като този вид конюнктивит се счита за най-устойчив.

●     Третиране на вирусен конюнктивит

За разлика от бактериалния, вирусният конюнктивит не реагира на антибиотици и обикновено изчезва самостоятелно с времето.

 

От една страна, това ни дава спокойствие, че не е нужно да предприемаме особени мерки, но от друга страна намалява чувството за контрол над ситуацията.

 

В такива случаи, акцентът в процес на лечението се поставя върху облекчаване на симптомите, които конюнктивитът причинява.

 

Използването на изкуствени сълзи е много популярна практика. Това може да помогне за поддържане на комфорт в окото, като същевременно предпазва от изсушаване.

 

Студените компреси също могат да бъдат полезни за облекчаване на отока и свръхчувствителността.

 

Все пак, в случай на вирусен конюнктивит, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист за по-подробна оценка и ръководство във връзка с лечението.

 

Не пренебрегвайте възможността да поставите сами на себе си погрешна диагноза и да се подведете по отношение характера на инфекцията.

●     Третиране на алергичен конюнктивит

Лечението на алергичния конюнктивит често включва използване на антихистаминови капки за очи или перорални антихистамини.

 

Това е метод, който се е доказал като много ефективен в управлението на симптомите на алергичния конюнктивит.

 

Тези лекарства помагат да се облекчат неприятните усещания, свързани със свръхчувствителността, сърбежа и изпускането на слъзен секрет от окото.

 

Освен това, ключов елемент от лечението на този тип възпаление е свързана и с избягването на алергените, когато това е възможно.

 

Пациентите често се насърчават да използват защитни очила или да ограничат контакта с дразнителите (най-често полени и други дребни частици).

 

В случай на продължаващи или усилващи се симптоми, е важно да се консултира със здравен професионалист за по-нататъшни насоки и лечебен план.

Общи препоръки в третирането на конюнктивит, независимо от вида му

В случай на конюнктивит, независимо от вида му, съществуват някои общи препоръки за подобряване на здравословното състояние на очите.

 

Избягването на търкане на очите е много важно, за да се предотврати разпространението на инфекцията и допълнителното раздразване.

 

Практикуването на добра лична хигиена, като често миене на ръцете, спомага за предпазване от заразяване.

 

Също така, е препоръчително да се избягва споделянето на лични вещи, като кърпи и калъфки за възглавници, за да се предпази от предаването на вируси или бактерии.

 

Спазването на тези мерки е ключово за бързото възстановяване и предотвратяване на повторни случаи на конюнктивит.

 

Може би вече имате такива наблюдения, но конюнктивитът често започва само от едното око и в последствие заразява другото.

 

Това е възможно най-вече при бактериалния конюнктивит, но е добре да се взимат предпазни мерки винаги, независимо от причинителя.

Добрият сън е част от третирането на проблема

Добрият сън е важен за поддържането на общото здраве и подпомага ефективното лечение на множество заболявания, включително конюнктивит.

 

Когато организмът е изтощен, защитните му сили много отслабват, което позволява на всякакви инфекции да “избуят”.

 

И обратно - в периодите на почивка и сънят на организма се предоставя възможност да се възстанови и регенерира, а защитните сили се подобряват.

 

При конюнктивит, особено ако е свързан със зараза или алергия, почивката може да помогне за чувствително смекчаване на симптомите, тъй като отдихът подпомага имунната система да се бори с инфекцията или възпалението.

 

Достатъчно е да си представите сухотата и дразненето в очите, които недоспиването причинява, след което просто помислете колко благоприятна среда би било измореното око за всякакви болестотворни микроби.

Може ли конюнктивит да се предизвика от блефарит

Блефарит е вид възпаление на клепачите, което често може да има хроничен и повтарящ се характер.

 

Той може да бъде един от факторите, предизвикващи конюнктивит (възпаление на конюнктивата).

 

Когато блефарит се развие, маслени или себумни жлези в краищата на клепачите могат да се запушат.

 

По този начин те предоставят среда за размножаване на различни видове бактерии и засягане на нежните тъкани в областта на очите.

 

Тези бактерии могат да предизвикат зачервяване и раздразване на конюнктивата, допълнително усложнявайки проблема.

Може ли конюнктивитът да възникне от пипане на очите с мръсни ръце

Конюнктивитът не само, че може да бъде предизвикан от мръсни ръце, но това е всъщност един от най-честите начини, по които се предизвиква инфекцията.

 

Всички инфекциозни форми на конюнктивит, особено тези, причинени от бактерии или вируси, могат да се разпространят чрез контакт с мръсни ръце.

 

Когато пипнете очите си с неизмити ръце, бактерии и вируси от пръстите ви могат да се пренесат в областта на очите, след което да причинят възпаление на конюнктивата.

 

Ето защо е много важно да не докосвате очите си с ръце, освен ако не са старателно измити със сапун и топла вода непосредствено преди това.

 

Особено важно е да спазвате това, когато сте извън дома си, където можете да влезете в контакт с милиони вируси и бактерии.

Важно е да се действа бързо и адекватно

В заключение може да се обобщи, че конюнктивитът е много често срещано и лечимо състояние на очите, причинявано от многобройни фактори.

 

Търсенето на професионален съвет и навременната намеса може да облекчи симптомите и да предотврати евентуални усложнения.

 

Консултацията с професионалист ще помогне за бързото откриване на причината за да се възприеме най-подходящото лечение и за да се прецени до колко е сериозно състоянието на пациента.

 

Ако подозирате, че вие или ваш близък страда от конюнктивит, най-правилно е възможно най-бързо да се консултирате се с вашия личен лекар.

Помощ от природата: Третиране на конюнктивит с отвара от лайка

Макар че консултацията със специалист е много важна в случай на конюнктивит, това не означава, че се изключват добрите стари домашни методи.

 

В този случай, компресите и промивките с лайка биха могли да бъдат използвани като допълнително средство, което да облекчи вашето състояние.

 

Резултатите са особено добри при леки случаи на конюнктивит, особено ако става въпрос за алергичен конюнктивит.

 

Лайката има ясно изразен успокояващ ефект и антисептични свойства, които могат да помогнат в облекчаването на неприятните симптоми.

 

За да се възползвате, трябва преди всичко да пригответе чай от лайка, който трябва да бъде оставен да изстине.

 

След като течността се е охладила, вземете един памучен тампон или стерилна марля, които да напоите в студения чай.

 

Приложете компреса върху затворените очи и използвайте марлята или тампона само върху едното око, а за другото, ако са засегнати и двете очи, вземете нова.

 

Освен със студен чай, компресите могат да се правят и с топъл. Подобни промивки с могат да бъдат използвани за нежно почистване на окото при блефарит или бактериален конюнктивит.