О, ти – ненадминатият простак! Да, ти, който обичаш да мислиш, че животът е просто комикс, в който главният герой е леко умствено предизвикан, но всъщност се наслаждава на всеки момент.

С колко простота обгръщаш всеки свой ден, с колко наивност поглъщаш света!

Статията, която сега четеш, е твоята Библия – пътеводител в поддържането и култивирането на тази непоколебима симплистична простотия, която те прави толкова прозорлив, уникален и... прост.

Нека се потопим в света на това неоценено изкуство, което те рита в чатала на катарзиса достатъчно често, за да има смисъл да пишем това.

Симптоматика на простотията

Животът ти е толкова лесен, когато просто не разбираш колко си прост. Няма нужда да се напрягаш да мислиш за сложни неща като философия или наука.

В твоето ежедневие, простотата е нещо, което те освобождава от всякакви тревоги.

Колко освободено се чувстваш от бремето на мисленето, от тежестта на осведомеността! О, какъв гений си, че си избрал този път!

Самокритиката е непознат термин за теб. Живееш в състояние на блажена неосведоменост, където дори не знаеш, че не знаеш.

Образованието? Е, това е за тези, които не могат да се задоволят с простото удоволствие от игнориране на фактите, а и нали всеки сам си преценя.

Не си обременен от нуждата да разбираш сложните механизми на живота. Защо да се притесняваш за глобалните кризи или политиката, когато можеш просто да се насладиш на хубавото време и да извадиш някой евтин самолетен билет до Исландия например?

Ти си свободен от всякакви научни или философски терзания. Всъщност, отговаряш на сложни въпроси с най-баналните и некомпетентни отговори, като „Защо небето е синьо?“, а ти се усмихваш и казваш: „Защото така ми харесва.“ Твоята философия е проста и изчистена от всякаква дълбочина. Гениална в простотата си вероятно е добро определение. Поне според теб.

Как да поддържаш тази чудесна простотия

О, ти си роден майстор в това! Простотията за теб е като въздуха, който дишаш. Просто не си губиш времето с излишни мисли. Дори и най-простата задача може да ти се стори като връх, който е невъзможно да покориш.

Поглеждаш света с невинността на дете, но без желание да учи и да расте. Понеже, защо да се напрягаш, когато можеш просто да седиш и да се наслаждаваш на сладко невежество?

Няма нужда да обновяваш своите познания, да учиш нови неща или да се адаптираш към нови реалности.

Твоят девиз е: „Ако нещо работи (или изглежда, че работи), защо да го променям?“.

Така успяваш да избегнеш всякакви предизвикателства на модерния свят и си оставаш нещо като жива отломка от друго време.

Простотата ти носи своите награди. Докато другите се притесняват за своите кариери, взаимоотношения или смисъла на живота, ти си се радваш на всекидневните малки удоволствия – кебапчетата на скара, мачовете по телевизията и може би дори миризмата на бензин, когато си на бензиностанцията.

Всички тези малки неща те правят щастлив и те карат да се чувстваш, че живееш пълноценно, дори и да нямаш идея какво всъщност означава това.

Как да увеличим експлоатационния живот на простотията

Поддържането на простотията е изкуство само по себе си. Няма нужда да се вглъбяваш в сложни теми или да се натоварваш с ненужни мисли.

Математиката и философията са просто думи без значение за теб. Твоята сила се крие в способността ти да се наслаждаваш на момента и да игнорираш всичко, което не ти носи моментално удоволствие.

Жаргонът е твоят език – начинът, по който се изразяваш, така че само ти и най-близките ти могат да разберат. Комуникацията за теб е проста и директна, което те прави уникален сред останалите, които губят време в опити да изглеждат по-умни, отколкото са.

Тайната на успешната поддръжка на простотията е в отказа от всякакви излишни компликации. За теб, животът е толкова по-приятен, когато не се занимаваш с дреболии, които объркват ума.

Забрави за дългите разговори по теми като политическата ситуация или глобалните кризи. Тези теми само ще те натоварят.

Вместо това, фокусирай се върху неща, които ти носят незабавно удовлетворение: любимите ти храни, телевизионните предавания и може би дори разходките в парка, където можеш да се наслаждаваш на слънцето без да се тревожиш за нищо друго.

Простотията е простотия, когато е споделена

Социалните взаимодействия са толкова по-лесни, когато просто не ти пука. Кажете край на страха от отхвърляне!

Приятелите ти се радват на твоето присъствие, защото ти винаги си готов за забавление и никога не се затормозяваш с тежки разговори. Игнорираш мнението на другите и се придържаш към собствените си убеждения, независимо колко смешни могат да изглеждат те за някои. Твоето мото е: „Какво от това?“ и това те прави свободен и щастлив.

В социалния си живот ти се наслаждаваш на простите удоволствия – бира с приятели, футбол по телевизията и простите разговори за деня.

Ти си човекът, който никога не се притеснява за бъдещето или за това, което другите мислят за него.

За теб, простотията е начин да избягаш от стреса и да се наслаждаваш на малките неща в живота.

Ти си този, който се радва на моментите, без да ги анализира или да ги усложнява. Тази свобода те прави особено харесван сред приятелите ти, защото винаги си готов за забавление и никога не носиш тежестта на света на раменете си.

Съжаляваме, но в края на този текст няма тест „Колко си прост през 2024 година?“, който вярвам всички достигнали до тук очаквате.

И не забравяй, че докато хората лекуват рак и изследват космоса, ти си гордо запецнал на въпроса как се отваря кутия с боб или за кой да гласуваме на тези избори, сякаш нещо някога зависи от теб или на някой му е пукало за мнението ти.