В днешни дни, дигиталният свят в много отношения замества реалният, дори и за най-малките. Социалните мрежи имат важна роля в ежедневието на децата ни и предоставят съдържание, което те консумират под формата на видеа или текст.

Свободният достъп до интернет и всичко, което се публикува в социалните мрежи е нож с две остриета. От една страна децата ни могат да развият много умения и да придобият много знания за света по лесен и бърз начин. От друга страна обаче, липсата на филтър относно съдържанието, което те консумират може да ги изложи на редица опасности.

Поради тази причина контролът на родителите относно на какво съдържание са изложени децата им в социалните мрежи е важна мярка, която трябва да се вземе още щом родителите решат да подарят телефон на детето си.

Социалните мрежи и интернет са лесен начин, чрез който децата могат да станат обект на онлайн тормоз, попадане на неподходящо за тях съдържание или разговори с непознати хора.

Нека да разгледаме в детайли потенциалните опасности, на които най-малките потребители на интернет могат да бъдат изложени, а след това ще ви дадем няколко практически съвета как да гарантирате безопасността на децата ви онлайн.

Как социалните мрежи могат да бъдат опасни за децата

При използване на социалните мрежи, децата могат да бъдат изложени на неадекватно или неподходящо съдържание за тяхна възраст. В това число се включват видеа или друг вид съдържание, което показва насилие, обиди или сексуални сцени.

Често социалните мрежи са място, където много хора изразяват своето недоволство и омраза, чрез обиди или друг вид насилие. Най-малките потребители на интернет могат да бъдат обект на негативни коментари, заплахи или други форми на агресивно поведение.

Много често социалните мрежи са използвани като средство за събиране на лична информация. Децата не могат да преценят дали даден човек има добри намерения към тях или не и често се доверяват на непознати в онлайн пространството.

Как да ограничите заплахите от използването на социални мрежи за децата  

Като родители вие трябва да бъдете твърди и да създадете ясни правила за използването на социални мрежи от децата ви. В това число се включва времето, което те прекарват онлайн и приложенията, които използват.

Може да използвате софтуери за родителски контрол, които ви дават достъп до социалните мрежи, които децата ви използват. По този начин може да следите какво съдържание консумират те ида ограничавате достъпът им до определени сайтове или приложения, които не са подходящи за тях.

Не на последно място, разговаряйте с децата си за потенциалните опасности на интернет и социалните мрежи. Обяснете им за важността от защитата на личната информация и как да разпознават опасните съобщения или онлайн поведение.