Само преди броени дни министър-председателя на Великобритания Риши Сунак обяви плановете на правителството до края на годината да забрани отглеждането на опасна порода кучета на територията на страната.

Става въпрос за породата американско були, чийто представители имат едро телосложение, мускулесто тяло, масивна костна структура и могат да достигнат до тегло от 69 кг.

До налагането на тази забрана се стигна след като случаите на нападнати хора от представители на породата американско були зачестиха в Обединеното кралство. От началото на годината до сега са регистрирани 10 смъртни случая причинени от атака на тази порода кучета.

Още през 2021 година има призив за забрана за развъждането на американско були, който е в резултат от причиняване на смъртта на 10-годишно момче в Бирмингам след жестоко нападение от куче.

Последният фатален инцидент е от 15 септември тази година, който провокира министър-председателя да вземе мерки за решаване на този проблем.

Очаква се забраната за развъждане и притежание на кучета порода американско були да влезе в сила от 01.01.2024 година. Мерките не предвиждат принудително приспиване, но собствениците на кучетата от тази порода ще бъдат следени стриктно. Те се задължават да изкарват кучетата си на разходка само с намордник.

На територията на Обединеното кралство са забранени общо 5 породи кучета. Това са питбул териер, дого аржентино, японска тоса и фила бразилейро, които са забранени още през 1991 година, а от догодина в списъка ще влиза и американското були.

В които други държави има забрана за отглеждането на опасни породи

Забраната за отглеждането и развъждането на опасни породи не е нещо ново за Дания. В страната са забранени общи 12 породи кучета. В страната се отнасят с голямо внимание срещу нападенията от кучета. В списъка с опасни четириноги може да влезе всяко куче, което изглежда заплашително.

Норвегия е друга скандинавска страна, в която са наложени строги мерки срещу отглеждането на някои породи кучета. Други големи държави в Европа като Полша, Германия и Франция не са наложили забрани за отглеждането на породи кучета, но стриктно следят дали са спазени всички мерки за безопасност.

В тези държави собствениците на опасните породи трябва да са навършили 18-годишна възраст и да имат разрешение от ветеринарните органи за отглеждането на определената порода.

Обществото в България е разделено на две щом се заговори за въвеждането на подобни забрани. У нас също има не малко случаи на нападнати от опасни породи кучета. Според Синия кръст трябва да се инвестира повече в обучението на кучетата от професионални треньори.

От организацията са единодушни, че кучетата не трябва да бъдат съдени според породата си, а според поведението си. Също споделят, че трябва да се внимава за поведението на стопаните и начините, по които те ги обучават.