345 милиона евро струва на TikTok нарушаването на законите за поверителност по отношение обработката на лични данни на деца в Европейския съюз. Нарушенията са направени в диапазона от 31 юли 2020 г. до 31 декември 2020 г. и прекрачват няколко европейски закона, съобщи ирландският комисар по защита на данните.

Това е първият случай, в който китайската платформа за кратки видеа получава подобно „порицание“ от DPC, явяващ се водещ регулатор в ЕС за голяма част от технологичните лидери в световен мащаб, поради ситуиране на седалищата им в Ирландия, допълват от СиЕнЕн.

Говорител на глобената платформа коментира в несъгласие с решението, най-вече с размерите на глобата. Според него повечето от обвиненията вече не са релевантни, тъй като са били въведени съответни мерки преди да е започнало разследването на DPC през септември 2021 г.

Какви са нарушенията на ТикТок спрямо защитата на децата

Проведеното от регулатора разследване установява, че след средата на 2020 г. платформата не е била с адекватни настройки по подразбиране при регистрация, които да осигурят достатъчна защита на малолетните. При регистрация на нов профил от дете, той бе зададен по подразбиране като публичен, което означава, че е видим за всички потребители в онлайн пространството.

Според регулатора тези рискове за поверителността на децата не са адресирани в достатъчна степен. Притеснение представлява и използването на т. нар. „тъмни модели“, които насочват регистрираните потребители към това да се откажат от повече от своята лична информация пред ТикТок.

Притежаваната от ByteDance платформа предлага родителски контрол под формата на функция Family Pairing. Тази опция дава възможност на възрастен да свърже своя акаунт с този на детето си, за да може да контролира времето, през което то стои на екрана пред апликацията, да ограничава нежеланото съдържание и директните съобщения до детето.

И тук обаче е забелязано нарушение на европейските регламентации, тъй като апликацията не изисква закаченият за профила на детето акаунт на възрастен да бъде потвърден от реалния родител или настойник на детето (под 16-годишна възраст). На теория това би означавало, че всеки профил на възрастен може да бъде свързан с този на непълнолетния като родителски, а това също отслабва гаранциите за поверителност.

Решението на регулатора съдържа официално порицание спрямо ТикТок и му дава 3 месеца за съобразяване с дадените бележки и преустановяване на нарушенията.

Отговорът на TikTok на направените обвинения

В блог публикация глобената компания не се съгласява с някои от очертаните от регулатора аспекти. Акцентира се върху това, че мерките, които е предприела през 2021 покриват някои от забележките. От тогава при създаване на профил от лице на възраст между 13 и 15 г. акаунтът по подразбиране е поверителен, а не публичен.

Добавят, че по-късно през месеца ще пуснат и преработена регистрация за акаунти на 16 и 17-годишни потребители, които също да бъдат поверителни по подразбиране.

През април ТикТок бе глобен и от Англия за нарушения на регулациите за защита на личните данни, включително и за злоупотреба с такива на деца.