От ученическите години знам, че онзи човек в класната стая, който има най-много скрийншоти, компрометиращи останалите, се ползва с най-голяма доза респект от останалите простосмъртни.

Тогава никой не смееше да го докосне, да го погледне накриво, или да се подиграва с него, знаейки, че някои чатове само чакат да се излязат наяве и реномето на дръзналия да се опълчи да се срине.

Е, много пъти сме чували, че класната стая е абсолютен огледален образ на държавата, но рядко виждаме факти, които да служат несъмнено като доказателства, потвърждаващи този израз.

Толкова много спомени, включващи скрийншотове, ме заливат от гимназиалния ми период в момента, но дали и финансовият министър Владислав Горанов се е върнал обратно в гимназията?

Не в гимназията, а направо в първи клас…

Ако ме питате, в първи клас не бе чак толкова зле, колкото всички го описваме. Като изключим, естествено, че тогава малко от нас знаеха да четат и пишат, първата година в училище си беше мечта.

Не знам нивото на писмен и говорим български, което притежава Владислав Горанов, обаче знам, че със сигурност работата му го е научила да си прави сметката.

Правителството все повече заприличва на класна стая и нека да видим кой каква роля заема пред учителската дъска.

Лошото момче от задните чинове

„Тази година срещата на класа ще се проведе на яхтата на двойкаджията Иванчо.“ Ето това изречение ме навести, когато сутринта разбрах, че лошият Иванчо (Васил Божков) е разпратил скрийншотовете със зубъра „Vladi“ от първите чинове.

Сега сигурно се питате каква обща тема имат лошото момче и зубъра освен на контролни, когато бандюгата е закъснял за час и трябва да препише все от някого.

Сигурно забравяте, че в гимназията всички все още са сравнително равнопоставени и тези два напълно противоположни образа имат някакви сближаващи ги неща.

Двойкаджията от задните редове за сядане, обаче се е ядосал, защото зубърът Влади му иззе всякакви права върху бизнесите.

При това, съгласно всички законови разпоредби така, че Василчо нищо не може да направи по въпроса.

Докато лошото момче живее свободните си дни в Дубай, прави така, че тук в българската класна стая всички да се готвят за бой пред училище в голямото междучасие.

Малко скрийншотове от кореспонденции със съученици, малко бележки, предадени от приятел в съседния клас право на директора и готово.

Реално, Василчо пръсна панаира и малкото налична дисциплина без дори да се вясва в училище. Сега остава да се разбере какво прави директорът на „3-то държавно училище „Княз Александър Дондуков 1“.

Даскале, даскале, лесна е твоята работа!

Даскалът (президентът на България Румен Радев), всъщност заема най-безобидната роля в цялата ситуация.

Подава постоянни оплаквания до директора (премиерът Бойко Борисов), но той е прекалено зает, защото медицинската сестра постоянно го занимава с някакви си здравни мерки в училище.

Медицинската сестра не си играе, обаче, защото министърът на здравеопазването Кирил Ананиев просто не признава да не му се обръща внимание.

Напротив, когато се създаде някаква сериозна ситуация, веднага тича при охраната, за да се оплаче.

Охранителят (ген.-майор Венцислав Мутафчийски) преди се раздаваше повече за това да охранява децата от неприятности както в сградата, така и в училищния двор.

Сега, обаче директорът му позволи да почива повечко предвид намалялата бройка в школото.

Охранителят работи само в четвъртък. Вясва се в училище, изкарва една първа смяна до обяд и се прибира да работи от вкъщи.

Уроците си вървят по план, ама няма кой да ги слуша

В Дубай няма Интернет, за да се провежда дистанционно обучение, както препоръча медицинската сестра.

Директорът послуша лекарката, но не предвиди факта, че много от лошите деца на задните чинове просто ще си хванат куфарите и ще отлетят.

Така единствено Влади, Томи и още няколко дечица останаха да слушат в час, но в извънредните времена дори и най-послушните стават лоши, защото истинските бандити отсъстват, за да напомнят кой държи респекта.

Ето как протича един учебен час в дезинфекцираната от всякакъв ред класна стая:

Излиза учителят и започва да чете уроците, които са продиктувани предварително от шефа на учителската стая – Корнелия Нинова.

„Деца, урокът днес е на тема „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19“. Ще кажем и няколко неща за Европейския опит и за това къде се включва България в цялата работа.“

Това, което даскалът не отчита, е, че най-лошото и влиятелно момче в класната стая, което и пет пари не дава за учебния материал, вече е разбулило духовете и присъстващите не слушат занятието.

На всичкото отгоре, Влади е зает с мисълта как евентуално ще го бият в директорския кабинет голямото междучасие.

А какво става, когато най-добрият ученик по математика е разсеян в съвсем друга посока? Пропада ти часът, това става.

Даскали, директори, охранители, медицински сестри – всички са в кюпа, когато примерният Влади не представлява училището на олимпиади по математика.

Така авторитета на „3-то държавно училище „Княз Александър Дондуков 1“ ще се срине още преди Василчо да издаде още от тайните в класната стая.

Страшни дни се задават за школото

Хора от всякакви постове ще усетят трусове в следващите дни, но това едва ли ги плаши. Сградата на „3-то държавно училище „Княз Александър Дондуков 1“ е претърпявала какви ли не неща.

Много хора на директорското кресло са преживявали къде, къде по-страшни кошмари. Едва ли Василчо-бунтарят ще събори даскалото… ама нека да видим все пак.