Проблемите с Covid-19 в Китай продължават да възпрепятстват производството на iPhone на Apple Inc., но местните операции започват да догонват търсенето на по-скъпите модели Pro, съобщава Wall Street Journal, цитирайки анализатори и хора, свързани със съответната веригата на доставки.

Модели като iPhone 14 Pro Max, който започва на цена от около 1100 долара, са неразделна част от стратегията на Apple за увеличаване на приходите, когато растежът на общия глобален пазар на смартфони се забавя.

Тази стратегия претърпя удар през октомври, когато огнища на Covid-19 засегнаха основната производствена база за моделите iPhone Pro, управлявана от Foxconn Technology Group в Джънджоу.

Първоначално работниците във фабриката трябваше да пътуват само между работните си места и общежитията поради строгите мерки, наложени от Пекин за овладяване на разпространението на заразата.

Това накара някои работници да избягат, а други да се сблъскат с полицията в бурни протести, възпрепятствайки производството.

TSMC с желание да усъвършенства технология за чипове

TSMC започна търговско производство на чипове по усъвършенствана технология в Южен Тайван, като председателят на компанията заяви, че концернът ще продължи да разширява капацитета си на острова.

Дългоочакваното масово производство на чипове с 3-нанометрова технология е стартирано, когато редица индустрии наблюдават внимателно инвестиционните планове на най-големия производител на чипове в света. TSMC е известен като производител на технологично напреднали чипове, използвани в редица сфери - от мобилни телефони до изтребители.

Какво казаха от компанията

„TSMC запазва своето технологично лидерство, като същевременно инвестира значително в Тайван, продължавайки да инвестира и просперира по отношение на околната среда.“, изтъква председателят на TSMC Марк Лиу по време на церемония.

На тази церемония се отбеляза стартът на производството и разширяването на капацитета в завода на компанията в Тайнан, Южен Тайван.

Според Лиу търсенето на 3-нанометровите чипове на TSMC е „много силно“, движено от новите технологии, включително 5G инфраструктурата и високопроизводителните изчислителни продукти.

По-рано този месец TSMC заяви, че ще утрои планираната си инвестиция в новия завод в Аризона до 40 млрд. долара, като това е една от най-големите чуждестранни инвестиции в историята на САЩ.

Тайванската компания, в чийто списък с клиенти изпъкват имената на Apple Inc. и Nvidia Corp., също така изгражда завод за чипове в Япония. TSMC заяви, че се намира в ранен етап на преразглеждане на потенциално разширяване в Германия.

Във връзка с опасенията, че отвъдграничните инвестиции на TSMC ще покопаят ключовата позиция на Тайван в индустрията на полупроводниците, Лиу посочи, че новото производство е демонстрация, че TSMC „предприема конкретни действия за разработване на напреднали технологии и разширяване на капацитета в Тайван“.