Причинената от коронавируса криза продължава да тежи на представянето на Walt Disney, но бизнесът за стрийминг процъфтява и развлекателният гигант отново е на печалба.

През трите месеца до края на декември Disney реализира минимална печалба от 29 милиона долара, както обяви в четвъртък след затварянето на американския пазар щатската развлекателна компания.

Макар че това представлява 99% спад на годишна база, резултатът надмина очакванията. През последните тримесечия винаги бяха отчитани високи загуби, тъй като пандемията парализира големи части от империята на Disney.

Голямата история на успеха в пандемията на холивудския гигант остава стрийминг бизнесът около онлайн видео услугата Disney+. През последното тримесечие конкурентът на Netflix, стартирал през ноември 2019 г., е добавил над 21 милиона клиенти и в началото на януари вече има 95 милиона потребители, които си плащат за услугата.

Пазарният лидер Netflix наскоро имаше почти 204 милиона, но съществува от много по-дълго време и е представен в много повече страни. В допълнение към всичко това и ограничените срокове за примамливи оферти за нови абонати на Disney + изтекоха, което прави силния растеж още по-впечатляващ.

Тримесечните данни бяха добре приети от инвеститорите и първоначално акциите реагираха с повишение на цените в следборсовата сесия. Акциите, които достигнаха рекордното ниво от 190,86 долара за брой в редовната търговия в четвъртък, се повишиха с още 3,6% в разширената сесия. През 2020 г. книжата поскъпнаха с 25%.

Данните от отчета подкрепят статута на Disney като глобален гигант за стрийминг заедно с Netflix Inc. Акциите вече поскъпнаха с 23% от средата на декември, когато компанията информира инвеститорите за бързия растеж на своите услуги за стрийминг, а главният изпълнителен директор Боб Чапек очерта планове за около 260 млн. абонати на Disney+ до 2024 г.

„Disney+ постигна огромен успех и е свидетелство за стойността на марката Disney и опита ѝ в разказването на истории. Това е едно от най-успешните пускания на продукти в потребителската област в близкото минало“ - казва маркетинг анализаторът Ерик Хагстром.

„Резултатите говорят сами за себе си.“, каза бившият шеф на стрийминг услугата на Disney Кевин Майер в интервю.

„Той преструктурира компанията, изглежда, че набляга на стрийминга, което е същото нещо, което и аз бих направил. Вижте къде са акциите. Вижте резултатите. Няма оплаквания за това."

Приходите са спаднали спрямо същия период на миналата година с 22 на сто до 16,2 млрд. долара. Според данните на Refinitiv анализаторите са очаквали едва 15,9 млрд. долара.

Развлекателните паркове на Disney, ваканционните курорти и круизите - надеждни генератори на печалба в нормални времена - бяха осакатени от пандемията и претърпяха 53% спад в продажбите. Според Disney еднократните ефекти за подразделението, причинени от коронакризата, възлизат на 2,6 милиарда долара.

Нова технология за задвижване във Варна

„Разработваме принципно нова технология за квантов двигател, който ще движи морски и космически кораби.” За изпълнението на проекта съобщи пред медиите Николай Марков, учен от Центъра по хидро- и аеродинамика към ИМСТЦХА „Акад. Ал. Балевски” - БАН.

Той потвърди, че от две години се работи по иновативната технология, която няма аналог.

„Нормалните двигатели с вътрешно горене използват 4-6-8 бутала, докато ние се опитваме да превърнем всяка молекула в бутало, сподели ученият.

"Естествено, това са специфични молекули, които извършват квантови тунелни преходи, като за разработката на този двигател се използва амонячен газ заради уникалното свойство на амонячната молекула да се държи като бутало."

Марков разкри още, че амонячната молекула представлява пирамида с три водородни атома в основата и един азотен атом на върха, като азотният атом преминава между водородните атоми 24 милиарда пъти в секунда, т.е. това малко бутало се движи със скорости, които са близки до тази на светлината.

Ученият добави, че това е известен феномен още от 40-те години на миналия век и е използван за други цели вместо за задвижване. Според него, последните постижения в науката по отношение на ориентацията на молекулите позволяват на квантов тунелен преход да се използва за тази цел.

„Тези милиарди малки буталца се движат хаотично и трябва да бъдат организирани по някакъв начин, като научните постижения през последните 10-15 години ни позволяват да го направим с помощта на електрически полета и лазери.", каза още ученият.

По думите му, приложението на двигателя няма да бъде свързано единствено и само с морски транспорт, тъй като свойството на амонячната молекула да осцилира съществува както при стайна температура, така и в дълбокия Космос.

"Молекулата не зависи в каква среда е поставена и на какви температури е подложена, т.е. тя може да оперира и запазва качествата си в различни среди".

Кой участва в проекта

Към този момент проектът се намира в трета фаза и това не позволява все още да се предлага на бизнеса.

"Квантовият двигател в момента се намира в научно-изследователска фаза, но има интерес от научни институции. Миналата година основахме консорциум с лондонски университет и към него се присъединиха лазерни лаборатории от Швейцария и Унгария.

Също така кандидатствахме за финансиране по европейската програма "Хоризонт 2020", информира ученият от Центъра по хидро- и аеродинамика към ИМСТЦХА „Акад. Ал. Балевски”.