Храни богати на витамин D – най-важният витамин през зимата

За да подсилим защитата на имунната система през зимните месеци е важно да приемаме някои витамини, които имат ключова роля за запазване на общото благополучие. Един от най-важните нутриенти за здравето не само през зимата е витамин D.

Както всички знаем витамин D се набавя чрез слънчевата светлина. През зимните месеци обаче, когато слънчевите лъчи не са толкова силни се налага допълнителния прием на този важен витамин чрез храна или чрез хранителни добавки.

Витамин D има ролята на хормон, който се произвежда в тялото и участва в редица важни процеси. Със сигурност знаете, че този витамин е от изключителна важност за здравето на костите, тъй като помага за по-доброто усвояване на калция.

Благодарение на витамин D се засилва усвояването и на други важни витамини и минерали. Витаминът има и изключително значение за засилване на защитата на организма срещу хронични заболявания като рак, диабет или вирусни инфекции.

Как да си набавите витамин D – кои храни са богати на този витамин

Ако искате нивата на витамин D в организма ви да останат високи и през зимните месеци, трябва да включите в менюто си някои храни, които са богати на този важен нутриент. Разбира се, приемът на правилните хранителни продукти е най-добрият начин да увеличите даден витамин в тялото си, но може да комбинирате храненето с приема на хранителни добавки.

Има няколко храни, които са изключително богати на витамин D. Това са някои видове риба като сьомга, херинга, риба тон, които съдържат висок процент от препоръчителния дневен прием на витамин D. Освен полезни витамини, видовете риба, които изброихме са чудесен източник на омега 3 мастни киселини и важни минерали като йод, фосфор и калций.

Друг основен и много вкусен източник на витамин D са млечните продукти. Всички знаем, че приемът на млечни продукти има важна роля за укрепване на костите и мускулатурата. Млечните продукти предлагат разнообразие от храни, с които може да увеличите приема на витамин D много лесно.

В това число включваме и растителните продукти, които съдържат соево или бадемово мляко. Това са вкусни и полезни алтернативи на традиционните млечни продукти, които също са наситени с висок процент витамин D. Чрез консумацията на растителни млека може да си набавите и други полезни витамини и нутриенти.

Някои вкусни плодове, които са разпространени през зимните месеци също са подходящ начин да увеличите приема на храни богати на витамин D. Портокалите например, са един от най-вкусните плодове и осигуряват малко над 10% от дневната препоръчителна стойност от витамин D. Други зимни плодове богати на витамин D са бананите, киви и манго.