Основните услуги на „Гугъл“ регистрираха проблеми на множество места по света, включително и в България. Това се случи отново преди известен брой седмици, а сега причината като че ли се крие на същото място.

Първите проблеми са регистрирани около 7 сутринта наше време. Справка в сайта Down Detector сочи, че 85% от докладите, регистрират проблеми, свързани с логването в услугите на Google, а 14% - с търсенето в инструментите на компанията. В Европа най-много сигнали са регистрирани във Великобритания, Франция, Белгия, Испания и Русия. Оплаквания има даже и в Япония и Индия.

Конкретно за пощата на компанията - Gmail, потребителите не са успявали да изпратят прикачени файлове (60%), а някои даже не са успявали да влязат в пощата си (23%). Сигнали има и за проблеми със синхронизирането на файловете в Google Drive.

Услугата за споделяне на видеа Youtube също изглежда засегната - 52% от докладите са за трудности с гледането на видеа, а 36% - за качване. В информационното си табло G Suite Status Dashboard компанията посочва, че има проблеми и с услугите Slides, Sites, Groups, Chat, Meet, Keep и Voice.

Отношенията „Хуавей“ - „Гугъл“

Устройства на компанията "Хуауей" под брандовете Huawei и Honor, на които вече има законно инсталирана операционна система и приложения на "Гугъл" (Google), ще продължат да получават обновяване за по-добра работа и сигурност. Това стана ясно от актуалните брифинги, свързани с темата, която вълнува света на технологиите в последно време.

Това съобщи „Huawei Mobile“ в своя официален профил в "Туитър". Информацията бе подадена като част от отговор на питане какъв ще е ефектът от обявените тази седмица нови ограничителни мерки на Вашингтон срещу китайския технологичен гигант.

Една от тези мерки и декларирането от САЩ, че няма да подновят изтеклото миналия петък временно разрешение от май 2019 г. за работа на "Гугъл" с "Хуауей". Все още, обаче, няма никакви подробности от Министерството на външната търговия на САЩ, както и каквато и да е реакция от "Гугъл" или подробно обяснение от "Хуауей".

Каква е тази забрана, за която всички говорят

Забраната на администрацията на президента Доналд Тръмп засяга директни контакти от бизнеса, развиват от "Гугъл" с "Хуавей", но не е ясно дали това се отнася и за обслужването на продукти на американската компания директно върху устройствата на "Хуауей", без да се преминава през инфраструктурата или сървърите на китайците.

Също така, въпросителна остава и върху това дали в някои държави, сред които САЩ е на първо място, мобилните и мрежовите оператори ще блокират трафика при опит за подобно обновяване на Google Mobile Services, за да не бъдат санкционирани, че работят с "Хуавей".

По какъв начин и дали изобщо мегакомпанията"Гугъл" ще си сътрудничи с "Хуауей" в бъдеще, не става ясно. Целта е да продължат да работят нормално и законно инсталираните американски приложения на китайските устройства.

Засега е ясно само едно нещо – че всички устройства на "Хуауей", закупени до 16 май 2019 г. или произведени до тази дата и намиращи се във веригата на доставки по пътя към крайните им потребители, би трябвало да продължат да получават същата, както досега, сигурност и обновяване от "Гугъл".

Според експерти в сферата, някои клиенти са си плащали за флагмани само заради добрите и сигурни актуализации от „Гугъл“. Ако софтуерът на гиганта го няма, почти сигурно е, че ще се получи отлив на клиенти.

Позицията на САЩ

Американската администрация на президента Доналд Тръмп допълнително ще ограничи достъпа на китайската компания "Хуауей" (Huawei Technologies) до чипове, като разшири специалния режим на достъп. Китайската компания няма да притежава този специален достъп, което ще я ограничи сериозно до чиповете.

Това не означава тотална забрана да се работи с "Хуауей", а засилване контрола на Вашингтон над лицензирането на тези контакти. Естествено, целта съвсем явно е да се развали ритъмът, с който работят китайците.

Мярката не е никак изненадваща в контекста на изострените търговски отношения с Китай. Тепърва ще се разбере какъв ще е ефектът от нея, тъй като китайският технологичен гигант влага от години милиарди долари в собствени разработки и регистрира хиляди патенти всяка година.

През следващия месец компанията ще представи новия си флагман при смартфоните Huawei Mate 40, в който ще има процесор Kirin 9000. Но в началото на този месец Ричард Ю, който е директор на поделението за потребителска електроника на компанията, каза, че Mate 40 ще е в ограничени количества и вероятно ще е последното устройство с Kirin 9000 заради проблемите с американците.

Финансовите издания твърдят с почти абсолютна сигурност, че Huawei е фокусирала вниманието си върху проектиране, но не толкова върху производство на микропроцесори, и след 15 септември няма да може сама да произвежда чипове от най-висок клас – такива, на които потребителите са свикнали.

Световният лидер в производството на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), която произвежда чипове за китайците с американско оборудване, съобщи, че след 15 септември спира да изпраща на Huawei силициеви подложки, които са в основата на произвеждане на процесори за смартфони.

САЩ ще добавят към ограниченията 38 поделения на Huawei в 21 държави, твърдят източници от кухнята. Така общият брой на санкционираните компании от май миналата година ще достигне 152 организации.