Проблемите с кръвната захар, известни като „инсулинова резистентност“ са все по-често срещани в световен мащаб. Среща се при един на всеки трима, като засягат най-вече хора към средна възраст и над нея. Състоянието увеличава риска за развиване на диабет тип 2 и други заболявания.

Инсулиновата резистентност е свързана с определен начин на живот и генетична предразположеност, но промяна в начина на живот действа отлично, като превантивна мярка. Състоянието показва характерни симптоми, които не бива да подценявате, за него още няма „универсално“ лечение, но може да се контролира с определен начин на живот.

В тази статия ще ви предоставим подробна информация за инсулиновата резистентност, за какви симптоми да следите, какви са опасностите, как се диагностицира, какъв начин на живот може да я предизвика и как да подобрите качеството си на живот, ако страдате от това състояние.

Каква е ролята на инсулина в организма и какво точно предявява инсулиновата резистентност

Инсулинът е хормон, произвеждащ се от панкреаса (задстомашната жлеза) и играещ важна роля за правилното функциониране на човешкия организъм и запазването на доброто му здраве. Хормонът има основна роля при регулирането на нивата на захар (глюкоза) в кръвта, усвояването ѝ от клетките на тъканите и превръщането ѝ в гликоген. Като по този начин се осигурява на организма резерв от енергия, която да използва.

Той отговаря за отлагането на липиди в мастната тъкан, намалява концентрацията на свободните мастни киселини и спира метаболизма на белтъците. Също така благодарение на действието на инсулина в синтеза на протеини, като по този начин стимулира клетките да поемат аминокиселини и да ги използват за изграждането на протеини. Хормонът спомага за регулирането на обмяната за вещества, важен процес за правилното протичане на метаболизма.

Инсулинът е единственият хормон в човешкия организъм, който  отговаря за понижаване на нивото на кръвната захар, а недостигът му води до развиване на заболяването диабет. Глюкозата или кръвна захар, която се регулира от действието на инсулина, се съдържа в различни зърнени храни, плодове, зеленчуци, млечни продукти и напитки, които се разграждат до въглехидрати.

Когато клетките в мускулите, телесните мазнини и черния дроб започнат да се съпротивляват или да не приемат сигналите на инсулина, възниква състоянието инсулинова резистентност. Глюкозата, въпреки че е основен източник на енергия за тялото, става опасна, ако не се регулира от инсулина. Когато клетките в тялото спрат да реагират на инсулиновите сигнали, се получава прекалено голямо натрупване на глюкоза в кръвта или иначе казано – висока кръвна захар.

Високата кръвна захар може да доведе до преддиабетно състояние, прогресиращо с времето в диабет тип 2, ако не се контролира. Когато човек развие състоянието, тялото му автоматично започва да се бори с проблема, произвеждайки повече инсулин. Заради дългото време на усилена работа от страна на бета-клетките в панкреаса, които се мъчат да произведат още и още инсулин, те се увреждат и въпреки всичко не могат да набавят инсулиновия недостиг.

В началото състоянието не дава признаци, като дори може да са нужни години, за да се повиши кръвната захар и да доведе до диабет тип 2 или преддиабетно състояние. Заради състоянието могат да се развият и редица други заболявания в организма, за това е важно да следите за ранни признаци и да водите здравословен начин на живот, като превенция.

Какви са признаците на инсулиновата резистентност и как се диагностицира и контролира състоянието

Въпреки че състоянието може дълго време да не даде признаци, можете да познаете сами инсулиновата резистентност по специфичните ѝ прояви. Просто трябва да следите внимателно и ако забележите част или всички признаци, се консултирайте се лекар. Знайте че те не винаги означават инсулинова резистентност и могат да показват друг проблем.

Най-честитите признаци, показващи инсулинова резистентност са повишаването на теглото особено в дадени области (около стомаха), нестабилни нива на захар в кръвта, водещи до понижена енергия и чувство на глад, оставащо дори след ядене.

Голямата обиколка на талията е специфична за хората, страдащи от инсулинова резистентност. Това е фактор, който лесно можете да следите у дома, като измервате талията си. Ако размерът ѝ превишава над 88 см за жени и 100 см за мъже, рисковете да имате инсулинова резистентност са по-високи. Но все пак ако винаги сте имали такава талия и не е открит този проблем през годините, можете да сте по-спокойни за състоянието.

Друг по-специфичен признак е наличието на два или повече от следните резултати:

  • Високи триглицериди – с нива от 150 или по-високи;
  • Нисък HDL („добър”) холестерол – с нива на липопротеини с висока плътност под 50 за жените и 40 за мъжете;
  • Високо кръвно налягане – 130/85 или по-високи показания;
  • Висока кръвна захар на гладно – с нива от 100 до 125 мг/дл, което е характерно за предиабет или над 125 (в случаите, когато човека има диабет).

При инсулинова резистентност може да пострада и кожата ви, като по нея се появят тъмни петна. Петната могат да са по гърба, лактите, шията, подмишниците, коленете или глезените. Затова е важно да следите с особено внимание всяка видима промяна в цвета и състоянието на кожата.

При съмнения за инсулинова резистентност трябва да се обърнете към съответните лекари. Те ще използват кръвни тестове, за да измерят кръвната ви захар. Прави се стандартен кръвен тест, на гладно и тест A1c (наричан още hbA1c или гликиран хемоглобин), който измерва средното количество глюкоза в кръвта за период от три месеца. A1c се отразява в проценти: като показания под 5,7% се считат за нормален резултат, между 5,7 и 6,4% предполагат преддиабет, а по-високи от 6,5% отчитат диабет.

За лекуване и контрол на състоянието се използват различни комбинирани подходи, включващи използването на лекарства и промяна в начина на живот. На всеки отделен случаи се използва различни комбинация от тях и съвети на базата на начина на живот, теглото, навиците и възрастта на всеки от хората.

За успешното контролиране на инсулиновата резистентност основи са хранителните навици. Здравословната диета е част от елементите за контрол. Тя трябва да включва  храни, богати на фибри и протеини. Най-вероятно ще ви бъде препоръчано да намалите консумацията на захар и преработени въглехидрати и контролирате теглото си, поддържайки го в определени граници.

Редовна физическа активност също е препоръчителна. Тя ще спомогне за контрола на нивата на глюкоза в кръвта и ще подобри инсулиновата чувствителност на организма. Може да започнете с умерени и интензивни упражнения във фитнеса или вкъщи, но можете и просто да увеличите разходките.

За контрол се препоръчва да се намалят или спрат изцяло вредните навици – тютюнопушене, алкохол и други. Ще ви бъде препоръчано да приемате и различни витамини и добавки с положително влияние върху здравето.

Когато примамените в начина на живот не са достатъчни се прибягва до медикаментозно лечение. Използват се различни лекарства за контрол на състоянието, които лекарят ви ще съобрази с вашия случаи.

Препоръчително е и да избягвате стресови ситуации, да опитате техники за справяне със стреса (медитация, правилно дишане) и да не забравяте за редовните медицински проверки от лекуващия ви лекар.

Кои са заболяванията, които могат да се развият от състоянието инсулинова резистентност

Ако страдате от инсулинова резистентност и не контролирате състоянието си адекватно, сте изложени пред множество рискове за здравето си. Доказано е, че при около 30 до 50% от хората с преддиабетно състояние, развиват диабет тип 2.

А пък при повече от половина от тези, с диабет се открива неалкохолна мастна чернодробна болест, последица от диабета и начина на живот. Високите нива на инсулин ма инсулин в кръвта, поддържащи се в нездравословно високи граници години наред, освен до развитие на диабет, водят и до риск от сърдечно-съдови заболявания.

Диабетът и инсулиновата резистентност правят хората, които страдат от тях  два пъти по-рискова група към получаването сърдечни удари и инсулт. При тях шансовете за същностни поледици са и по-високи.

За хората, с тези състояния също е по-вероятно да натрупат мастни клетки, които да не могат да разградят, след което да нададат тегло, да получат възпаления или други хормонални нарушения. Рискът от рак на пикочния мехур, рак на гърдата, на дебелото черво, на шийката на матката, панкреаса и на  простатата също е по-голям за тях. Високите нива на инсулин води до намаляването на способността на организма да се защитава от различни видове злокачествени тумори.

Според различни изследвания има голяма връзка между инсулиновата резистентност и влошаването на функцията на паметта, което увеличава риска от болест на Алцхаймер.

Ако страдате от инсулинова резистте4нтност или диабет, бъдете мнителни при поява на симптоми на друго заболявате и ако имате такива се свържете със съответния лекар за преглед и съвети.

Има ли превенция

За да подобрите чувствителността на тялото ви към инсулин и да намалите риска от инсулинова резистентност има определени промени в начина си на живот, които можете да направите.

По-здравословния начин на живот освен, че ще помогне за превенция на състоянието ще ви помогне на цялото физическо, психическо и емоционално здраве.

Поддържане на здравословно тегло, движение и качествен сън са само част от промените, върху които трябва да се концентрирате. Научни изследвания показват, че при хора с наднормено тегло, които го намаляват само с 10% процента чрез правилно хранене, чувствителността към инсулин се подобрява значително. При свалянето на излишните мазнини освен, че ще си помогнете за превенция на инсулиновата резистентност, ще можете успешно да подобрите мобилността си, издръжливостта и самочувствието. Това ще повлияе положително и на тренировките ви, на вида на кожата и на много други аспекти от живота.

Стремете се да увеличите физическата си активност, независимо по какъв начин. Разходки, тренировки във фитнеса, плуване, кардио, всички те ще повишат тонуса и енергията ви, ще намалят чувството за глад и ще ви помогнат с излишните килограми. Стремете се да отделите поне час за някакъв вид тренировки, а за по-леките упражнения и разходки – около 2 часа.

Наблегнете на полезна храна и на растителни продукти. Вие сте това, което ядете, а когато искате успешно да управлявате проблема с кръвната загар и инсулина, трябва да се съобразявате какво ядете и в какви количества. Не консумирайте големи количества захар и наситни мазнини, стремете се да наблегнете на зеленчуци, под различни форми – в суров или в приготвен вид.

Намалете вредните си навици, като алкохол и тютюнопушене. Те могат да ви направят по-малко издръжливи на тренировки, да увредят различни органи и да ви накарат да се чувствате летаргични, депресирани, без желание за движение.

Не забравяйте за качеството на съня и контрола на стреса. Липсата на сън повиша риска от инсулинова резистентност, малкото сън – също. Лягайте си навреме, за да сте достатъчно отпочинали и наспали се. Хубаво е да лягате по едно и също време всяка нощ, за да влияете по-добре на заспиването и организма си. Намалете и стресовите ситуации в живота ви и работете над начина на реакция към тях. Практикувайте занимания, които да успокоят и релаксират организма ви и баланса в него.

Ако сте жена и страдате от гестационен диабет, инсулиновата резистентност обикновено изчезва след раждането. Но трябва да имате предвид и че жените са изложени на по-голям риск да бъдат диагностицирани с диабет тип 2 по някое вре ме от живота си, обикновено в по-напреднала възраст. Това е предупреждение да мислите отрано и да живеете възможно най-здравословно.

Въпреки че не всичко зависи изцяло от вас и че сред рисковите фактори са наследственото предразположение, възрастта и раса, начинът на живот е ключов елемент за превенция и контрол на множество заболявания. Не го подценявайте и се грижете за тялото си.

Живот с инсулинова резистентност – без паника и с повече баланс

Инсулиновата резистентност, макар че срещана по-често при по-възрастни хора, може да засегне не само тях. Все повече млади страдат от състоянието и погрешно смятат, че няма как да го контролират или да се предпазят от по-тежки последствия.

Ако сте диагностицирани с инсулинова резистентност, не се плашете, помнете, че до голяма степен контролът е във вашите ръце. Дори малки промени в начина ви на живот, насочвайки го към по-здравословни навици, ще ви донеса баланс и по-малък риск от усложнения.

Навременните мерки, честите прегледи, следването на съветите на вашия лекар са ключови за успешно лечение и контрол на състоянието. Ако сте изложени на риск и имате роднини с инсулинова резистентност е хубаво редовно да следите кръвната си захар.

При съмнения или симптоми, дори и да нямате близки роднини страдащи от него, отново незабавно потърсете лекар, които ще ви прегледа и ще подходи към случая ви индивидуално. Не неглижирайте здравето си, бъдете информирани и се стремете към баланс във всеки аспект от живота ви.