Google заяви, че планира да инвестира около 9,5 млрд. долара в американските си офиси и центрове за данни тази година, спрямо 7 млрд. долара миналата година, предава Ройтерс.

Компанията твърди, че инвестицията ще създаде поне 12 хил. работни места на пълен работен ден през 2022 г. и ще насочи фокуса върху центрове за данни в няколко щата, включително Невада, Небраска и Вирджиния.

Компанията ще отвори нов офис в Атланта тази година и ще разшири центъра си за данни в окръг Стори в Невада.

„Изглежда контраинтуитивно да засилим инвестициите в нашите физически офиси, докато се насочваме към повече гъвкавост в начина, по който работим. Въпреки това ние вярваме, че е по-важно от всякога да инвестираме в нашите кампуси“, посочва Google.

Ситуацията в офисите на гиганта след пандемията

Технологичният гигант се опитва да върне обратно служителите в част от офисите си в Съединените щати, Великобритания и Азиатско-Тихоокеанския регион като изисква работа от офиса в три дни в седмицата. Това е стъпка за прекратяване на политиките, които позволяват на служителите да работят дистанционно заради притесненията от Covid-19.

Google ще продължи да инвестира в офиси в родния си щат Калифорния и да подкрепя инициативите за достъпни жилища в района, като част от ангажимента си за 1 млрд. долара за жилища. 

Apple – загрижени за масовото заобикаляне на App Store

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че предложените разпоредби за магазините за приложения в САЩ и Европейския съюз биха изложили на риск личните данни на потребителите на iPhone.

„Apple вярва в конкуренцията", каза Кук. „Но ако бъдем принудени да пускаме непроверени приложения в iPhone, непредвидените последици ще бъдат сериозни", каза Кук по време на основната си реч на Глобалната среща на върха за защита на личните данни във вторник във Вашингтон.

„Жадните за данни компании ще могат да заобикалят нашите правила за поверителност и отново ще проследяват потребителите ни против тяхната воля“, поясни той, цитиран от Bloomberg.

Въпросът за неприкосновеността на личния живот на потребителите е любима тема на Кук, която засяга, когато се появява рядко в публичното пространство, като редовно я нарича „основно човешко право". През последните години iPhone на компанията е в центъра на множество битки за неприкосновеността на личния живот.

Няколко топ технологични компании, които работят в икономиката на приложенията, се противопоставиха на начина, по който Apple прави бизнес, твърдейки, че твърденията на производителя на iPhone, че неговите рестриктивни политики гарантират неприкосновеността на личния живот и безопасността на потребителите, всъщност несправедливо облагодетелстват собствения му бизнес и вредят на техния.