Вече 25 години Google е верен помощник в ежедневието на милиарди хора по света, които търсят решения на прости и не толкова прости въпроси. Благодарение на Google не един ученик е успял да изкара лесна и бърза 6-ца, не една домакиня е впечатлила гостите си с вкусна рецепта.

Търсачката ни дава лесен достъп до безкрайни източници на информация. Google е изключителен помощник, чрез който намираме отговори на въпроси от сорта какво е времето, кой ресторант да изберете, какво да посетите в някой град.

Дори не осъзнаваме колко е опростен живота ни благодарение на търсачката, която е само на 25 години. Разбира се технологични свят може да бъде разделен на две епохи – преди и след Google.

Началото на Google: име, лого, история

Името на търсачката се е наложило като нова дума в английския език и става все по-често заменяема с фразата „потърси в интернет“ и на български език. Наименованието на търсачката представлява игра на думи. Googol е математически термин за число, което е представено от единица и 100 нули.

Търсачката се отличава и със своето лого, чийто текущ облик е от 2015 година. Логото на търсачката често се сменя по повод на световни събития и рождени дни на известни личности. На 24 май през 2011 година Google променя логото си за ден в чест на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура.

Създаването на търсачката започва на шега. През януари 1996 година двама докторанти в Станфордския университет Лари Пейдж и Сергей Брин започват изследователски проект. Първоначално търсачката е наречена „BackRub“, поради причината, че системата проверява обратни връзки, за да провери важността на някой сайт.

Първоначалният прототип на търсачката е одобрен през септември 1998 година. Компанията е базирана в гаража на Сюзън Войчицки в Менло Парк, Калифорния.

Най-значимото откритие на интернет

В края на 2005 година, CNN прави проучване сред аудиторията си относно значението на Google за тях. Резултатите определят търсачката като най-значимото откритие на интернет. Google получава над 200 милиона заявки за търсене на информация всеки ден.

„Която и да е информация е на един Google разстояние.“

Търсачката предлага изключително разнообразно портфолио от услуги, които използваме всеки ден. За 25 години Google успява да свърже милиарди хора по света с нужната за тях информация. Така прави ежедневието, работата, пътуванията, ченето, слушането на музика и общуването с други хора много по-лесно и достъпно.

Това мащабно разпространение на услугите на търсачката води до не малко критики към компанията свързани с нарушаването на авторски права и налагането на цензура.