Google ще започне да продава облачни услуги в Саудитска Арабия чрез сделка с петролния производител Aramco. С това интернет гигантът рискува да си навлече гнева на част от служителите си, които са против правенето на бизнес с индустрията за изкопаеми горива или с режими, които нарушават човешките права, пише Bloomberg.

Партньорството дава на Google регулаторна зелена светлина да създаде това, което тя нарича „облачен регион“ в кралството, посочват компаниите. Служители на Google вече я призоваха да се въздържа от работа с индустрията за петрол и газ, защото се притесняват за последиците за околната среда, както с авторитарните режими.

И все пак Томас Къриан, главен изпълнителен директор на облачния бизнес на Google, насочи услугите към индустрията за енергия. Това е една от малкото области, в които Google се опитва да настигне Microsoft и Amazon на пазара на цифрови облачни решения.

„С това споразумение иновативните технологии и решения на Google Cloud ще станат налични за глобални клиенти и компании в Саудитска Арабия, позволявайки им да обслужват по-добре крайните потребители“, посочва Къриан в изявление.

Aramco описва пазара на облачни услуги в страната като такъв, който може да достигне 30 млрд. долара до 2030 г.

Google си партнира със Saudi Aramco Development, което фактически е подразделение на държавната Saudi Arabian Oil Co. Aramco ще намери местен играч, който да препродава облачните услуги на Google в страната.

Това включва Snap Inc., клиент на облачните услуги на Google, който предлага приложението си в кралството.

Aramco обяви, че е сключила предварително споразумение с Google през 2018 г., преди голямата обиколка на принц Мохамед бин Салман в Силициевата долина. По време на това пътуване принцът посети Google и се срещна с нейните лидери.

Месеци по-късно убийството на Джамал Кашоги, колумнист и отявлен критик на саудитските власти, предизвика остри критики от международната общност. Много бизнеси се оттеглиха от финансова конференция в страната, а някои поставиха под въпрос инвестициите в кралството заради опасения за неспазването на човешките прави.

Централното разузнавателно управление разгледа твърдения, че принцът е наредил убийството, което хвърли сянка върху отношенията между Саудитска Арабия и Съединените щати. По-късно същата година Google публикува списък с принципи, свързани с нейните технологии и изкуствения интелект, след като служители на компанията излязоха на протест.

Тогава стана ясно, че тя забранява системите с изкуствен интелект, които се противопоставят на принципите на международното право и на човешките права. Говорител на Google твърди, че при всички случаи облачното звено ще продължи да се съобразява с тези принципи.

Освен това партньорството с Aramco не включва никакви услуги в помощ на производството на петрол. Компанията не разкрива финансовите условия на сделката. Вчера компанията обяви още, че отваря центрове за облачни услуги в Чили и в Германия.

IBM със сериозни маневри в края на календарната 2020

Американският технологичен концерн IBM разширява своя облачен бизнес с придобиване. Групата поема Nordcloud от Финландия.

Стартъпът помага на компании в десет европейски държави да преместят своите бизнес процеси в облака.

„Nordcloud е бързоразвиваща се компания, с която ние подобряваме нашата хибридна облачна стратегия още по-надеждно“, казва Грегор Пилен, ръководител на IBM за Германия, цитиран от Handelsblatt.

В радикална стъпка новият изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна раздели компанията на две звена преди няколко седмици. В края на следващата година предишният бизнес за поддръжка на ИТ инфраструктура като мрежи, мейнфреймове, съхранение на данни, персонални компютри или центрове за данни за около 4600 клиенти в над 100 държави ще бъде отделен - бизнес с годишни приходи от над 19 млрд. долара.

В новата компания трябва да бъдат установени почти 90 000 служители. Остава бизнесът на IBM, който обещава по-голям растеж и по-висока оценка на фондовия пазар.

С около 260 000 служители той ще генерира бъдещите си продажби с продукти и софтуер предимно в облака. Облачната компания Red Hat - придобита преди почти година за 34 млрд. долара – ще играе централна роля.

IBM иска да превъзхожда предложенията на конкурентите си с помощта на управлението на т. нар. хибридни облаци (клиентът използва облака и също има собствен център за данни на място) или мулти-облаци (клиентът използва облачни предложения от различни доставчици като Amazon, Microsoft или IBM).

Според собствената си информация Nordcloud е успяла да умножи приходите си от 2016 г. до 2019 г. до 63 млн. евро. Тази година приходите трябваше да се увеличат до трицифрена сума в милиони евро. Компанията е основана в Хелзинки през 2011 г. и има повече от 400 служители.

Засега няма информация за цената на сделката. Поглъщането вероятно е било много скъпо предвид високите оценки на фондовите пазари на компаниите за облачен софтуер.

Едва преди няколко седмици Salesforce придоби офис комуникационната услуга Slack на цена, която бе над 26 пъти по-висока от годишните ѝ приходи.

Apple ще прави коли

Американският технологичен концерн Apple Inc напредва с технологията за самоуправляващи се автомобили и се стреми към 2024 г. да произведе пътно превозно средство, което може да включва собствена пробивна технология за батерията, предава Ройтерс, като цитира запознати с въпроса източници.

Автомобилните усилия на производителя на iPhone, известни като Project Titan, продължават неравномерно от 2014 г., когато за първи път започва да проектира собствено превозно средство от нулата.

В един момент Apple се отказва от усилията да се съсредоточи върху софтуера и преоцени целите си. Дъг Фийлд, ветеран от Apple, който е работил в Tesla Inc, се завърна, за да оглави проекта през 2018 г. и освободи 190 души от екипа през 2019 г.