Google очаква изкуственият интелект и анализът на данни да засилят възможностите за развитие на бизнеса ѝ с облачни услуги, заяви главният финансов директор на компанията, цитиран от запознати.

„Това, от което наистина се вълнуваме, са инвестициите и възможностите за нашия облачен бизнес“, коментира Рут Порат в интервю на Катарския икономически форум.

„Нашият облачен бизнес наистина печели от изключителните анализи на данни, от изкуствения интелект зад това, а ние вкарахме таланти, които да се фокусират върху всяко специфично за индустрията решение“.

Порат посочи още, че облачният бизнес на Google приоритизира насочването към финансови услуги и търговия на дребно, за да спечели още бизнес възможности. Коментарът беше направен в отговор на въпрос с какво компанията се различава от конкуренти като Microsoft и Amazon.com.

Какво мисли правителството за този вид дейност

Запитан дали позицията на правителството по отношение на антимонополното дело срещу компанията майка на Google - Alphabet, се е променила, след като президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, Порат коментира:

„Мисля, че като цяло има фокус върху някои от бизнесите, които продължават да се справят наистина добре тук“.

„Нашето виждане е, че искаме да бъдем много ангажирани, за да сме сигурни, че работим в тясно сътрудничество с регулаторите, за да отговорим на въпросите и проблемите, които те могат да имат“, допълва той.

Alphabet продължава „да подобрява това, което правим по въпроси като поверителността, както и по сигурността“, посочва Порат. „Има много области, в които ще продължите да виждате как подобряваме нещата, които правим, защото се опитваме да се уверим, че допринасяме за потребителите, общностите и правителствата“.

Същевременно компанията е на път да започне да захранва всичките си центрове за данни с възобновяема енергия до 2030 г.

По думите на Порат дигиталните тенденции, формирани по време на пандемията, „ще продължат да съществуват“.

Microsoft бавно настига Apple

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. зае своето място в учебниците по история като едва втората публична компания в САЩ, която достигна пазарна стойност от 2 трилиона долара, подкрепена от залозите на борсови участници, че нейната доминация в облачните изчисления и корпоративния софтуер ще се разшири допълнително след коронавирусната пандемия.

Акциите на корпорацията поскъпнаха с 1,2% в Ню Йорк във вторник, достатъчно, за да може софтуерната компания да се присъедини за кратко към Apple Inc. като една от само двете компании, търгуващи на толкова висока стойност, преди да затвори на съвсем малко под границата от 265,51 долара за акция. Saudi Aramco прекрачи този праг за кратко през декември 2019 г., но в момента има пазарна стойност от около 1,9 трилиона долара.