Кой помни Amazon като онлайн книжарница? Е, Франция със сигурност.

В нов тежък удар срещу гиганта в електронната търговия. Френските законодатели тази седмица ще разгледат законопроект, заради който Amazon няма да може да предлага на практика безплатна доставка при поръчките на книги – водещо предимство при продажбите за онлайн платформата пред традиционните книжарници.

Законопроектът, който идва от Сената и има подкрепата на президента Еманюел Макрон, цели да защити физическите книжарници от конкуренцията с Amazon, която ги оставя в затруднено положение, пише Politico.

Какво налага подобни мерки от страна на Франция

Това е поредният от серия ходове, които имат за цел да подкрепят местната култура срещу чуждите технологични компании. Тези стъпки включват подкрепа за медийните издатели срещу Google и Facebook, както и подкрепа за телевизиите срещу Netflix.

“Целта е да се намали нарушаването на конкуренцията между онлайн играчите, които могат да предложат доставки на книги за един цент, и всички останали“, казва Жералдон Бание в интервю. Бание, която е депутат от партията MoDem, част от коалицията на Еманюел Макрон, отговаря за законопроекта в долната камара.

Текстът, който ще бъде разгледан от комисията по култура в парламента днес (29 септември), изисква минимална ставка за доставката на книги. С други думи обещанието на Amazon за на практика безплатна доставка на книги вече няма да бъде законно във Франция.

Американският гигант в електронната търговия се противопоставя на новите правила, посочват няколко френски представители, според които компанията лобира срещу тях. Amazon е отказала коментар за изданието.

Между 2006 и 2019 г. пазарният дял на 3,300 независими книжарници във Франция е намалял с почти 3 пр. пункта заради конкуренцията от онлайн магазини като Amazon и Fnac. По време на първите ограничителни мерки, наложени заради коронавируса, книжарниците трябваше да затворят – но бяха определени като „жизненоважни бизнеси“ в началото на 2021 г. и им бе позволено да останат отворени.

През 2020 г. една на всеки пет книжарници e изгубила повече от 10% от приходите си в сравнение с 2019 г. Франция не за пръв път налага регулации върху сектора с книги.

Откъде води началото си подобен начин на мислене

В началото на 80-те години на миналия век в страната е приет закон за „единна цена на книгите“, съгласно който издателите трябва да определят цените. Разпространителите след това поставят свои в много ограничен прозорец от 95% до 100% от цената, дадена от издателите.

Освен това безплатните доставки технически не са позволени. Депутатите сега смятат, че широкият диапазон от тарифите за доставка – от 1 цент до 7 евро според разпространителя – нарушава целта на закона да има само една цена за книгите.