Напоследък все повече се пише за това какви дезинфектанти да използваме, как да ги нанасяме върху ръцете си, както и откъде да ги закупуваме, така че да сме сигурни в тяхното качество.

Малките тубички рязко се превърнаха в най-добър приятел на модерния човек, който държи на здравето си и най-отговорните сред нас имат по един миниатюрен дезинфектант във всеки джоб.

Тук идва на власт моментът, в който си задаваме въпроса дали не прекаляваме с всички тези мерки. „Едно време баба ти на село само с дезинфектанти се е мазала!“, казват си масово хората, заричайки се, че повече такова нещо няма да си купят.

„Аз, обаче, имам предчувствие“

Допускам, че заглавието е доста остро, а защо не да го наречем и грубо. Масовият българин редовно не е доволен от правителство, от съдебна система, от порутената пейка пред входа, че понякога и цветята пред жилищната сграда му пречат, та вземе ги отскубне.

Ако изтръгването с все корените действаше също толкова категорично срещу първите две гореизброени неща (правителство и съдебна система), колкото с невинните цветя, шоуменът Слави Трифонов нямаше да направи култовата песен „Няма такава държава“.

Сега, песента си е хубава, не ме разбирайте грешно, но днес търсим отговор на въпроса „Има ли такъв дезинфектант, който ни отнема правата?“.

„Е, има! Ти сляп ли си?“

Момент, Ганьо, не се въодушевявай толкова. Ти защо отново се чувстваш пренебрегнат, ощетен и куп други неправомерно изпитвани чувства?

Ако не ме лъжат скорошните ми спомени, ти отиде за една софра по Цветница, на Великден избяга в съседен град, че да гостуваш за няколко дни, а на връщане се оплакваше, че не можеш да си влезеш в „родния“ град.

Всички знаем, че си кореняк столичанин от цели четири години, но това не те спря да си се върнеш на село по празниците.

Псува полицаи на контролно-пропускателните пунктове, изписа двайсетина лъжливи декларации и ги раздаваше на този и онзи, рискува своето здраве и това на близките си за едно агне. Сега ми е интересно как ще постъпиш утре на Гергьовден.

„Не ме обиждай! Те ни лъжат с тоя вирус.“

Да, ти си здрав и ти няма нищо, нали? Това за теб е предостатъчен аргумент да се юрнеш с препълнен багажник и да хукнеш по провинцията.

Искрено се радвам за теб и твоето крепко здраве, но не ми е особено ясно защо си толкова сериозно информиран, когато не си изгледал и един брифинг на Националния оперативен щаб.

Ти или си много вещ по всички въпроси, или COVID-19 не те интересува особено и говориш чуто-недочуто.

Всички знаем за съседа ти от горния етаж, работещ в общината, който е по-запознат по важните обществени въпроси от всички останали в тази страна. Дори онзи ден те излъга, че Генерала го е питал някакви неща за коронавируса.

Да, ти му се върза, но ние чухме разговора и знаем, че те преметна. Сега преди да си тръгнал да си търсиш правата, сети се за какво пишем днес и допрочети статията.

Дезинфектант срещу права

Какво имахме предвид с това заглавие? Обикновено, те (заглавията) са доста завъртени, рядко ги разбирате от раз, затова ни отнема по половин час, за да ви обясним какво точно сме имали предвид.

Най-често към Ганьо се обръщаме само и единствено с любов и признателност. Той е човек, който е постигнал много, малко е избухлив на моменти, но да си признаем, че в конкретната ситуация наистина има някакво право.

Отнемат му правата. Ще се позовем на закон и факти.

За да не ни обвини Ганьо, че го пренебрегваме, потърсихме информация в Интернет дали властта отнема част от правата на българските граждани.

В конкретния резултат контекстът е свързан с поставянето на КПП-та около областните градове.

По този начин Правителството и Щаба гарантираха, че заболеваемостта ще спадне значително. Тези „мижави“ мерки, обаче, не успяха да разтурят дружбата между Ганьо и великденското агне.

Ето какво излезе в първия резултат в Интернет от нашето търсене:

Пo cмиcълa нa чл. 15 oт Кoнвeнциятa зa зaщитa прaвaтa нa чoвeкa вcякa държaвa имa прaвo дa дeрoгирa врeмeннo някoи нeйни рaзпoрeдби в cлучaй нa извънрeднo пoлoжeниe, кaквoтo e в cилa зa Бългaрия, cчитaнo oт 13 мaрт 2020 г. Тoвa oзнaчaвa, чe някoи прaвa щe бъдaт oгрaничaвaни пoвeчe oт oбичaйнoтo, кaтo нaпримeр прaвo нa придвижвaнe (нe мoжeм дa хoдим, къдeтo cи пoиcкaмe), прaвo нa cдружaвaнe (oргaнизaциитe нe мoгaт дa прaвят cъбрaния) и др.

И сега…

Ганьо остава без зелена салата и агне за Гергьовден. Както добре знаем, утрешният ден попада в границите на извънредното положение, разпоредено от Щаба.

Т.е. всякакви чувства на пренебрежение, ощетеност и пр. са напълно неоснователни. Нека просто се съобразим с мерките и не правим излишни изцепки точно през последните дни на карантина и извънредно положение.

Ние знаем, че съседът от горния етаж ще звънне на „един-два телефона“ и Ганьо ще мине през КПП-то, но това ли е начинът? Има ли нужда да се минава границата заради чисто и просто плътско чревоугодие.

Напомняме, че според Библията чревоугодието е един от седемте смъртни гряха, а на светъл християнски празник като Гергьовден трябва да сме смирени. Седнете, преосмислете и не правете глупости.

По-добре причастие, отколкото лъжлива декларация!