Изненадващо или не, в последно време броят на противниците на 5G мрежите се увеличава в световен мащаб.

Някои от тези противници стигнаха до крайности, извършвайки вандалски актове срещу 5G кули в техните градове.

Докато компаниите, заели се с изграждане на инфраструктурата за мрежите от пето поколение, са притеснени от въпросните вандалски актове, един човек в американския град Сиатъл решава да се възползва от цялата ситуация и да изкара бързи пари от „анти-5G“ общността.

Каква е схемата

Хитрецът, който вдига собствен онлайн магазин още през януари, успява да изкара над половин милион долара, продавайки продукт, който самият той нарича „лосион против 5G“.

Онлайн магазинът е стигнал до мащабни размери и е имал клиенти от цял свят, преди да бъде свален на 15 април.

Собственикът е таргетирал „анти-5G“ групи в социалната мрежа „Фейсбук“, за да прокара продукта си, който е станал толкова популярен, че в даден момент започва да се продава в гиганта „Амазон“.

Въпросният „лосион“ се е търгувал на цена от 20 долара за парче, но когато онлайн магазинът бива свален, в следващите няколко дена последните бройки се разпродават за по 80 долара в „eBay“.

От какво възникна недоволството срещу 5G

Критиките и задръжките към мрежите от пето поколение не са ново явление – технологията си има своите противници много преди настоящата ситуация.

Проблемът се зароди, когато 5G мрежите започнаха да се свързват с пандемията от коронавирус и навсякъде започнаха да се бълват конспиративни теории как 5G вълните отслабват имунната система и дори как самият коронавирус се предава през тези вълни.

Това пък създаде една голяма група от недоволни и крайни противници на 5G. Последствията не закъсняха, а Лондон и Амстердам бяха първите градове, в които вандали започнаха да разрушават антени за 5G.

Съвсем логично в тази ситуация определени хитреци са съзрели възможност да изкарат лесни пари на гърба на страховете на хората.