Ключовият поддоставчик на чипове на Apple – тайванският гигант Foxconn, може да постигне „безпрецедентно“ представяне през първото тримесечие, твърди неговият председател Йънг Лиу, цитиран от Bloomberg.

Цената на акциите на Hon Hai, който е най-големият поддоставчик на електроника за международни брандове като Nintendo и Apple, нарасна с близо 1,5% в Тайпе.

Производителите по света се надпреварват в натрупването на запаси, тъй като се опасяват от нови блокади заради огнищата на омикрон варианта и други несигурности, които могат допълнително да повлияят на веригите на доставките.

„Представянето ни през първото тримесечие може да изпревари това от последните няколко години и е вероятно някои служители в ключови звена да получат само по два дни почивка за Лунната нова година.“, коментира Лиу в неделя.

Доколко имат значение запасите на компаниите

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. С. С. Уей сподели пред анализатори, че очаква компаниите да запазят високо ниво на запаси в сравнение с миналото, за да се уверят, че имат достатъчно наличности и евентуални проблеми с доставките няма да им повлияят.

Повечето операции на Hon Hai са в Китай. Повечето офиси и компании в страната ще спрат работа за седем дни от 31 януари по повод честванията за настъпването на новата година.

Освен че е един от най-важните производствени партньори на Apple, тайванският гигант прави устройства и за други добре познати марки като Dell Technologies, Sony Group и Nintendo.

Meta и ребрандирането – технологично събитие номер 1 през 2021

Метавселените и ребрандирането на Facebook като Meta бяха едни от най-обсъжданите теми през 2021 г. По далеч от общественото мнение, но много по-важни за развитието на технологиите, бяха продължаващите проблеми с недостига на чипове и преразпределението на пазара между различните компании.

Това коментира Юлиан Арнаудов, основател и главен редактор на сайта за технологични новини Techtrends, в предаването "UpDate" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Концепцията за "метавселена" е също толкова стара, колкото виртуалната реалност - метавселените ще използват доста силно VR и AR, а технологично и двете не са достатъчно развити, за да имаме много масово приложение", коментира Арнаудов.

Поради различни ограничения – налични бройки и високи цени на очила и шлемове за VR, резолюция и опресняване на екраните им - първоначално потребителите на метавселените ще са няколко милиона души.

До пет години може да има по-голямо навлизане, а визията на Марк Зукърбърг може да се реализира в рамките на едно десетилетие, каза Арнаудов, но уточни, че всякакви прогнози в момента са много общи.