Сребърната вода е позната на хората, като естествен дезинфектант, спомагащ за лекуването на редица заболявания, последствия от тях и болки. Сребърната вода спира развитието на изключително много видове вируси, гъбички и бактерии, а употребата ѝ датира от древността.

Макар, че е известна с множеството си ползи и лечебното си действие върху хората, с употребата ѝ в домашни услови трябва да се внимава и да се спазват определени правила. Неправилната употреба на сребърната вода до натрупване на метал в организма, който не може да бъде премахнат, а натрупването му води до неприятни последствия а организма.

В тази статия ще ви запознаем със сребърната вода по-подробно, като се спрем на свойствата, историята, ползите, приложенията, правилната дозировка и потенциалните ѝ странични ефекти. Ако сте решили да започнете нейната употреба трябва внимателно да се запознаете с това, кога се препоръча и в какви количества, както и за възможните нежелани реакции от употребата ѝ.

Сребърна вода – същност на чудодейния разтвор

Сребърната вода представлява разтвор на колоидно сребро във вода, получаващ се чрез електролиза – процес, при който сребърни йони се суспендират в дестилирана вода. Сребърната вода има бистър цвят или е бледожълта. Цветът зависи от размера на частиците в разтвора.

Сребърните йони притежават електрически заряд, благодарение на който те остават разпределени в разтвора без да потъват. Поради това тяхно разпределение, качествената сребърна вода не изисква разклащане преди употреба, а  цветът ѝ не е тъмен.

По-малките частици се съдържат в най-безопасните и биологично активни сребърни разтвори, а по-големите в тези с по-тъмен цвят. Разтворите с по-големи частици се абсорбират по-трудно от организма, затова е добре да ги избягвате.

Използването на сребърна вода има множество ползи в борбата с различни здравословни състояния. Та е естествен антибиотик, има антисептични, противомикробни и противовъзпалителни свойства, помага за балансиране на защитната кисела кожна бариера, известна като pH на кожата и ускорява обновяването на кожните клетки. Множеството ѝ свойства я правят предпочитана за различни домашни лечения и дезинфекция.

Сребърната вода се употребява от дълбоката древност

Сребърната вода и свойствата на среброто се използват широко в различни части на света още от дълбока древност. До момента на откриването на хладилника и консервирането, хората използвали сребърни лъжици и монети, които пускали в млякото, за да не се разваля.

Известният на всички Хипократ, смятан за основоположник на медицинската практика я използвал за подобряване на здравето. Той стривал сребро на прах и го смесвал с вода, за да създаде лечебната течност. Преди изобретяването на антибактериалният сапун, пък се е използвало колоидно сребро за дезинфектант. Инструментите на хирурзите и лабораторното оборудване също са се дезинфекцирали по този начин.

Най-богатите семейства от Древна Гърция пък се хранели от сребърни съдове и страдали от значително по-малко заболявания в сравнение с останалата част от народа, използващи железни прибори. Богатите хора често развивали синкав оттенък на кожата, поради натрупването на среброто в организма им. А този оттенък и бледата им кожа, която не излагали често на слънце са довели до термина „синя кръв“, когато се говори за някой с аристократичен произход.

След Гражданската война в Америка пък качествата на среброто били използвани, като антисептик, с него се приготвяли превръзки за ранените от войната. Заради тези антисептични свойства се използват и сребърни кръстове в църквите за кръщения и спиране на болести. В миналото се е използвал и т.нар нитрат маз за дезинфекция на очите на малките бебета.

Използването на свойствата на среброто се усъвършенства с времето, но с изобретяването на различните лекарства, добавки и антисептици, използването на колоидно сребро намалява с годините. В последно време обаче все повече хора започнаха да се обръщат към традиционната медицина и да търсят алтернативни начини за лечение и поддържане на здравето си. Колоидното сребро, като такъв метод намери редица привърженици.

Може да се намери както в хранителни добавки, така и да си направите сами разтвор на сребърна вода. Имайте предвид обаче, че въпреки мненията на тези, които са излекували успешно дадено  здравословно състояние с нея, че сребърната вода е ефективна и безопасна, медицинските експерти са на различно мнение.

Много медицински лица твърдят, че употребата на сребърна вода не влияе на заболявания и че може да е опасно. До 1999 г. псе предлагали лекарствени продукти, сдържащи колоидно сребро без рецепта, но днес може да се намери само в добавки и някои продукти за локално приложение.

Ако все пак въпреки мненията на част от лекарите, сте решили да го изпробвате, заради доказалата се ефективност от използването му през годините, продължете да четете статията. Ще ви обясним как точно действа и за какво се използва, но най-важното при употребата му е да знаете каква е дозировката и какви странични ефекти може да има за вас.

Как действа сребърната вода и за какви състояния се използва

Колоидното сребро убива едноклетъчните организми като нарушава техния метаболизъм и способност за преживяемост. Според научни изследвания то има способността да убива дори бактериите, устойчиви на конвенционални дезинфектанти.

Доклад написан от американските учени Ричард Дейвис и Самюел Етрис от 1998 година, очертава три основни механизма на действие на колоидното сребро:

  • Каталитично окисление – при този процес среброто се свързва с кислородни молекули, които лесно реагират със сулфхидрилните групи на бактериалните и вирусните клетки. Това води до прекъсване на клетъчното дишане на патогенните клетки;
  • Взаимодействие с клетъчните мембрани на бактериалните клетки –изразено в способността на сребърните йони да се прикрепят директно към клетъчните мембрани и и нарушат клетъчното дишане на патогенната клетка;
  • Свързване с ДНК – сребърните йони директно навлизат в бактериалната ДНК, без да унищожават водородните връзки, поради което се запазва на структурата при нарушена репликация на ДНК.

Благодарение на този сложен механизъм на действие, сребърната вода има лечебни свойства за организма при редица състояния. Тя се използва за лечение в домашни условия на инфекции, възпаления, болки и други състояния в човешкия организъм.

Сребърната вода се използва като противовирусно средство

Колоидното сребро се използва за лечение на различни вирусни заболявания – грип, настинка, пневмония, а някои я използват и като допълнително средство за да подобрят преживяемостта си, когато диагнозата им е СПИН. Макар че не е призната от медицинската общност, като помощник при СПИН, се наблюдава повишение на преживяемостта на диагностицираните пациенти.

При бронхит и пневмония може успешно да се използва чрез инхалации, като добавите една чаена лъжичка от нея към разтвора за инхалатора си и да го използвате три пъти на ден за около 110 минути.

Скорошни проучвания на изследователи от Мексико, Русия и Испания пък твърдят, че сребърните наночастици потискат развитието на причинителя на ковид – коронавируса SARS-CoV-2. 

Инфекции на кожата

Сребърната вода се използва и за подпомагане на заздравителния процес на кожата и меките тъкани. В случаи, че страдате от акне, псориазис, екзема или сте претърпели изгаряне, можете да използвате компрес със сребърна вода и да го поставите върху засегнатата част на кожата. Така ще подобрите ефективно състоянието си и ще предотвратите потенциални инфекции.

Болки в гърлото и лошо храносмилане

Сребърната вода лекува и болки в гърлото. Трябва просто да си направите гаргара с обикновена вода, в която да капнете 3-4 капки от лечебната течност.

Използва се и за подобряване на абсорбцията на хранителни вещества и потиска размножаването на паразити в чревния канал. Приемането на сребърна вода предотвратява подутия корем, болката в него и проблемите с храносмилането.

Има ли странични ефекти и каква е правилната дозировка

Въпреки множеството лечебни свойства на колоидното сребро, съдържащо се в сребърната вода, е възможно то да бъде опасно за вас. Не бива да приемате разтвора през устата, за да не навредите на здравето си. Също така не е препоръчително да се използва от хора с алергии и непоносимост към сребро. Също трябва да се избяга от бременни и кърмещи жени, тъй като няма информация как би им повлияла.

Натрупването на прекалено много сребро в организма  и приемането му през устата може да доведе до постоянен синкав цвят на кожата и венците. Приемането на разтвора през устата може и да доведе до проблеми с мозъчната дейност.

Сребърната вода се употребява най-ефективно и безопасно чрез вдишване или чрез компреси, напоени в разтвора и приложени върху кожата. Препоръчителната доза колоидно сребро, която може да се приема с профилактична цел, не бива да надвишава 1 супена лъжица или 50 до 200 микрограма на ден. Дозата при различните терапии варира около 30 мл. за 24 часа, като не трябва да се приема повече от 7 до 10 дни.

При надвишаване на дозата, прекомерното натрупване на сребро в организма или общ прием от 1 до 5 грама на година съществува опасност от развитие на аргирия (отлагане на сребро в кожата, променящо видимо цвета ѝ). Ако имате хронични заболявания, се допуска прием на сребърна вода за време до 3-4 седмици.

По време на прием на сребърна вода е важно да увеличите обичайния си дневен прием на обикновена вода, за да ускорите отстраняването на токсините. Ако организмът обаче е прекалено болен, не е препоръчително да се мъчите да го изчистите прекалено бързо, приемайки голямо количество или твърде концентриран разтвор. Бързото унищожаване на патогените претоварва организма и може да доведе до криза.

При появата на симптоми, като виене на свят, главоболие или болки в мускулите- намалете приема на сребърна вода и пийте повече чиста вода.

Въпреки че сребърната вода е универсален помощник при редица състояния, трябва да сте изключително внимателни в дозировката и времето, за което я приемате. Спазвайте препоръчаните дози и ако я използвате съобщете на вашия лекар, за да прецени дали общото ви състояние го позволява. Закупувайте колоидно сребро само от аптеки и сертифицирани търговци и при поява на странични ефекти бързо преустановете употребата и съобщете на вашия лекар.