Петте най-големи западни петролни компании обявиха обща печалба от близо 200 млрд. долара, след като войната в Украйна доведе до скок на цените на енергията.

Тъй като Китай отваря отново икономиката си след анти-Covid мерките, които важаха през голяма част от 2022 г., търсенето на петрол вероятно ще остане силно заедно с призивите за данъци върху неочакваната печалба, пише Deutsche Welle.

Април 2022 г. предостави шок за финансовите пазари, след като цената на американския петрол падна до отрицателна територия за първи път в историята. Тъй като търсенето се срина по време на първите коронавирусни блокировки, фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха до минус 30 долара за барел.

Прогнози и статистики за посоката на индустрията

Скептиците тогава казаха, че цените никога няма да се възстановят. Те предупредиха, че дните на някои западни фирми са преброени и краят на ерата на въглеводородите е близо. Въпреки че са прави за посоката на движение, този край все още остава далеч в бъдещето.

Същите пет западни петролни гиганта – ExxonMobil, Shell, Chevron, BP и Total – които отчетоха огромни загуби през 2020 г., току-що обявиха общо над 196 млрд. долара годишни печалби, подпомогнати от скока в търсенето на петрол, причинен от войната в Украйна и възстановяването на икономиките от пандемията.

През по-голямата част от първата половина на миналата година цената на петрола беше над 100 долара за барел, а през март сорт Брент достигна 139 долара за барел.

През останалата част от годината цената на бенчмарка се въртеше в диапазона 70-95 долара за барел, значително повече от диапазона 40-50 долара за барел, необходим на петролните компании да бъдат рентабилни.

Рекорди се чупят и при печалбите

Печалбата на Exxon през 2022 г. достигна рекордно високо ниво, като резултатите на компанията бяха последвани от също толкова силните отчети на другите американски и европейски компании. Печалбата на BP от 28 млрд. долара е най-високата в нейната 114-годишна история, докато тази на Shell нарасна повече от два пъти през 2022 г.

Освен покачващите се цени на петрола, намаляващите нива на дълга помогнаха на петролните компании да увеличат капиталовите разходи за производство на изкопаеми горива.

Правителствата дадоха приоритет на енергийната сигурност поради шока в доставките, причинен от санкциите на Запада срещу Москва и непоследователните енергийни доставки на Кремъл за Европа след нахлуването на Русия в Украйна.

Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Луни беше осъден от зеленото лоби, когато каза, че иска да „откачи“ част от инвестициите на енергийния гигант във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) поради риска недостигът на доставки на петрол и газ да засили волатилността при цените.