Шведската компания Ericsson отчете доста по-високи финансови резултати за четвъртото тримесечие от очакваното, благодарение на силните продажби на 5G оборудване, докато компанията продължи да печели от забраната на Huawei в няколко страни, предава Ройтерс.

По-добрите резултати слагат тотален край на една година, която бе изпълнена със събития и по време на която се наблюдаваше засилено внедряване на 4G телекомуникационни мощности, тъй като операторите разширяват капацитета си заради пандемията, освен че ускоряват въвеждането на 5G.

Коригираната оперативна печалба за тримесечието е нараснала до 11 млрд. шведски крони (1,32 млрд. долара) от 6,5 млрд. крони година по-рано. Сумата надмина и прогнозната такава, възлизаща на 8,58 млрд. крони.

Продажбите на звеното на Ericsson, наречено Мрежи, са скочили с 20 на сто, а маржът се е изкачил от 41,1% до 43,5%.

„Това отразява високите нива на продължаваща активност в Северна Америка и Североизточна Азия, както и в Европа, където допълнително увеличихме пазарния си дял“, коментира главният изпълнителен директор Борхе Еколм.

Североизточна Азия включва Китай, където Ericsson, както европейския си конкурент Nokia, има договори за предоставянето на 5G радиооборудване с трите най-големи китайски телекомуникационни оператора.

Ericsson ясно е изразявала мнението си за изключването на Huawei от Швеция и по-рано се появи информация, че Еколм е заплашил да напусне Швеция, ако властите подкрепят забраната на Huawei и ZTE. Главният финансов директор Карл Меландер отрича да е имало идеи за преместване извън Швеция.

„Не мисля, че Борхе е имал точно това предвид, че ще се преместим... ние оставахме шведска компания“, коментира той.

Освен това Ericsson подчерта, че решението на шведския телекомуникационен регулатор да изключи китайските доставчици от 5G мрежата може да забави операциите ѝ в Китай.

„Не наблюдаваме някакво съществено влияние в Китай, но Борхе искаше да подчертае риска“, коментира Меландер.

Общите приходи на Ericsson са нараснали с 5% до 69,6 млрд. крони, надминавайки прогнозата за 68,35 млрд. крони. Брутният марж се е увеличил до 40,6% през последното тримесечие, спрямо 36,8% за същия период на миналата година.

Когато само с пост можеш да вдигнеш стойност на акции

Акциите на CD Projekt, разработчикът на „Cyberpunk 2077”, повишиха стойността си, след като Илон Мъск заяви, че харесва играта, пише CNBC.

Главният изпълнителен директор на Tesla публикува в Twitter снимка на новия седан на фирмата Plaid Model S с предположение, че може да поддържа “Cyberpunk”, “Witcher 3” и няколко други видео игри.

„Може да поддържа Cyberpunk”, заяви Мъск. „Между другото, естетиката на Cyberpunk е невероятна“.

Туитът изпрати цената на акциите на CD Projekt рязко нагоре. По време на следобедната търговия повишението беше с 12,6%. След пускането на играта компанията се сблъска с много проблеми, тъй като геймъри се оплакаха от бъгове и други проблеми при играенето на „Cyberpunk 2077” на по-стари конзоли.

Sony дори изтегли заглавието от PlayStation Store заради тези проблеми и заяви, че ще възстанови напълно средствата на играчите. По това време анализаторите обявиха, че е много рядко конзола да премахне AAA игра заради проблеми с качеството.

Това не е първият път, в който туит на Мъск води до скок на цената на акциите на някоя компания. Публикация на милиардера, отново в Twitter, призоваваща потребителите да използват чат приложението Signal, накара инвеститорите да покачат стойността на книжата на Signal Advance.

Призивът беше свързан с недоволството за обновяването на новите правила за неприкосновеност на WhatsApp – чат услуга, която е собственост на Facebook.

Епъл и Фейсбук – спорът се задълбочава

Вчера главният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук обвърза бизнес модела на социалната платформа Facebook, който използва данни, показващи целенасочени реклами, с реалните последици като насилието или намаляването на общественото доверие във ваксините.

Речта на Кук в рамките на конференция за поверителността на данните в Брюксел не споменава Facebook по име, но компанията за социални медии очевидно е адресатът на предупреждението на главния изпълнителен директор на Apple, предават информационните агенции.

„Ако бизнесът е изграден върху заблуждаване на потребители, върху експлоатация на данни, върху избори, които изобщо не са избор, той не заслужава нашата похвала. Заслужава презрение“, каза по темата Кук.

Той, също така, разкритикува алгоритмите за препоръки, които предполагат екстремистки групи на потребителите, докато Facebook е подложен на критики за това. В сряда Facebook заяви, че вече няма да препоръчва автоматично политически групи.

Без да назовава конкретни бизнеси, Кук разкритикува алгоритмите на компаниите за поддържане на разпространението на дезинформацията и конспиративните теории в името на ангажирането на потребителите. Той предупреди, че такива системи имат силата да влошават социалната структура.

„Отдавна премина времето, в което да спрем да се преструваме, че този подход не струва нищо - струва поляризация, загубено доверие и, да, насилие.“, каза Кук, намеквайки за неотдавнашните атаки срещу Капитолия в САЩ.

Главният изпълнителен директор на Apple повтори и призивите си за приемане на американски закон за поверителност, подобно на Общия регламент за защита на данните (GDPR) на Европейския съюз.

Той каза, че е време за световни закони и нови международни споразумения, които „утвърждават принципа за минимизиране на данните, знанията за потребителите и сигурността на данните по целия свят“.

Изявленията на Кук, обаче подклаждат спора между неговия концерн и най-голямата в света социална мрежа.