Последните седмици социалните мрежи бяха залети с видеа, показващи ужасяващи картини на дървеници на обществени места и домове във Франция. Някои потребители предупреждават, че Обединеното кралство е следващата „гореща точка“ за буболечките. Как обаче властта вижда нещата и какви са мерките, които се предприемат с оглед предстоящите глобални форуми, които ще се проведат в столицата Париж?

Няма отричане на проблема с дървеници, но и няма нужда от истерия

Здравният министър на Франция коментира, че страната не е завладяна от дървеници и призова за успокояване на обществото. По думите му няма причини за обществена паника, макар и в Париж да е съобщено за повишаване разпространението на дървеници.

В края на това лято проблемът бележи невиждан пик за последните години, но властите акцентират на това, че ситуацията е управляема.

Правителството координира план за действие срещу вредителите с участие на министерствата на здравеопазването, икономиката и транспорта. Мерките се засилват и се правят постоянни проверки при получени сигнали. Ускоряват се действията по възможността за национално инспектиране за дървениците.

Транспортният министър на Франция сподели миналата сряда, че проблемът трябва да бъде приет много сериозно, без отричане, но и без истерия. Според коментара му пред БиБиСи, че за един ден за около 50 докладвани случая с дървеници във влаковете на френското метро, нито един не е потвърден от службите.

Близо месец фирмите за борба с вредителите в цялата страна съобщават за огромно увеличение на повикванията за проблеми с дървеници. Специалистите коментират, че след лятната ваканция винаги се наблюдава увеличение на популациите на дървеници и всяка следваща година скокът става все по-голям.

Съобщения за наличие на дървеници се правят и за места като кина, влакове, болници и училища.

В мерките, които властта разглежда се включва и контрол върху цените за терминиране на вредителите и внасяне на яснота в отговорността за посрещане на разходите между наемодатели и наематели.

Истерията около дървениците в Париж идва най-вече от социалните мрежи

Голям принос в създаването на паника около инвазията с дървеници имат именно социалните медии. Оказва се обаче, че много от клипчетата, които се популяризират в пространството, показват не дървеници, а други видове насекоми.

Ентомолози и здравни експерти в страната предупреждават, че въпреки неоспоримото увеличаване на популациите на дървениците и то не само във Франция, много от сигналите за наличие на насекомите се оказват неверни и така може да се създаде безпочвена истерия.

Правителството се опасява, че визитката на Париж търпи преки последствия от създадената доминация на отрицателните заглавия в мрежите около разпространението на дървеници. Притесненията са, че туризмът може да пострада съществено, особено с оглед предстоящата Олимпиада през следващата година.