Напоследък се забелязва, че много от добре известните лица в България призовават към умното пазаруване.

Освен да не изкупуваме промишлени количества тоалетна хартия, любими певци, актьори и модели, ни зоват да купуваме стоки българско производство.

В това число не включваме футболистите. На тях тоалетната хартия им е крайно необходима, за да изпълняват предизвикателството, в което правят точки с руло от безценния продукт.

„Аз пия „Lavazza“. Не мия хвали тази „Nova Brazilia“!“ – казал Ганьо и си купил кафе. Добре, българино, помисли!

Първо, баба ти на село едно време само Lavazza е пила. Понеже сме сигурни относно претенциите на баба ти, сме готови да ти предложим сделка. Пробвай нещо ново.

Кога да експериментираме, ако не във времена на криза? Ти винаги гониш авантата, та затова ти споделяме под секрет, че добрата стара бразилийка е в пъти по-евтина от изтънчения вкус на италианското кафе.

Пък те италианците с един вирус не могат да се оправят, че кафе тръгнали да ми произвеждат. Факт, Ганьо. Скарай се на жабарите. Ти си я втасал!

Второ, мисли за икономиката на страната. Ако имаме богата държава и хората са добре финансово, ще ти купуват „оригиналните“ обувки от Румъния. Всички знаем за саковете, които мъкнеш всяка събота и неделя.

За какво ни е това заглавие?

Спрях се на това заглавие заради едно видео на небезизвестния български музикант Георги Милчев – Годжи.

Напоследък, той регулярно споделя със своите фенове и последователи едноминутни видеа. В тях, той споделя свои мисли и вълнения.

Последното му видео хвърли поглед върху българската икономика и нейното развитие във времена на криза.

Той приканваше на няколко пъти да купуваме повече български продукти, за да се опитаме да спасим икономиката ни.

Хитро. Умно. Овации. Браво! Обаче при нас, българите, винаги съществува едно „Но…“. То носи със себе си вкусът на неувереността и съмнението. През годините се е превърнало в цяло явление.

Жалко. Във времена на криза и трудности, българинът става лекар, анализатор и маркетингов експерт.

Та, хората са притеснени за това, че спекулата с цените ще удари най-сериозно българските продукти. Ще се стигне ли до момента, в който ще даваме по два лева за хляб?

Вас може и да не ви вълнува, „НО…“ Ганьо вече си купи онази намалената хлебопекарна.

Жена му ще пече хляб докато той мели 20-годишно отлежало белгийско месо, доскоро тънело в забрава в нечий фризер. Щото от домашната кайма по-хубава едва ли ще намериш.

Докато Ганьо мисли как да изкара някой лев с продажба на кайма „Първо качество“, ние все пак да се замислим над думите на Годжи.

Резон има – стремете се към купуване на български продукти – ще е по-приятно да се отрази в някоя статистика по новините.

И съвет: купувайте кайма от проверени магазини. Ганьо дебне навсякъде.