Поддържането на здравословна и балансирана диета е от съществено значение за цялостното благосъстояние на човека.

Включването на нискокалорични, но питателни храни в менюто ви, определено е чудесен начин за постигане на тази цел.

Тези храни не само осигуряват основни хранителни вещества, но и помагат за управление на теглото, като поддържат приема на калории и хранителни вещества под контрол.

44 най-добри нискокалорични храни

На следващите редове бихме искали да ви представим списък с 44-те най-добри нискокалорични храни, които можете да включите в диетата си за да си осигурите питателно и здравословно меню всеки ден:

1. Листни зеленчуци

(15 kcal на 100 грама маруля)

Маруля, спанак и рукола са храни, които са наистина пълни с витамини и минерали, като същевременно се отличават с най-ниско съдържание на калории. Поставянето на порция от тях към вашия обяд или вечеря е сигурен начин да се почувствате сити, като същевременно поемете много по-малко калории по време на хранене.

2. Броколи

(34 kcal за 100 грама)

Това е зеленчук, който е не само ниско калоричен, но и богат на фибри и различни хранителни вещества. Освен всичко останало, броколите са много полезни и за нервната система.

3. Краставици

(12 kcal на 100 грама)

С високо съдържание на вода, свеж аромат и приятна хрупкава текстура, краставиците са изключително освежаващи и с ниско съдържание на калории, което ги прави страхотна гарнитура. Те са чудесни и за направата на традиционна шопска салата или таратор. Краставиците са една от най-нискокалоричните храни в света

4. Домати

(20 kcal на 100 грама)

Доматите не само са с ниско съдържание на калории, но също така са добър източник на антиоксиданти като ликопен. Можете да ги използвате за основна съставна на различни сосове и салати, тъй като са изключително нискокалорични, много приятно на вкус и притежават несравним градински аромат.

5. Чушки

(20 kcal на 100 грама)

Чушките (зелени или червени) са зеленчук с ниско съдържание на калории и високо съдържание на витамин С.

6. Целина

(42 kcal на 100 грама)

Този хрупкав зеленчук е предимно вода и е изключително нискокалоричен. Той е чудесна добавка към всяка гарнитура.

7. Моркови

(41 kcal за 100 грама)

Морковите са вкусна и нискокалорична закуска, богата на бета-каротин. Те са изключително полезни за очите.

8. Гъби

(15 kcal на 100 грама)

С ниско съдържание на калории и добър източник на витамини от група В, гъбите са универсална добавка към ястията. Те са много богати на протеин и имат уникален аромат.

9. Тиквички

(21 kcal на 100 грама)

Със своя мек вкус, тиквичките са нискокалорични и могат да се използват в различни ястия, включително за уникално вкусни крем супи.

10. Карфиол

(25 kcal на 100 грама)

Карфиолът е вкусен и универсален зеленчук, който може да бъде нискокалоричен заместител на ориз или картофено пюре към печено на грил месо или риба.

11. Диня

(30 kcal на 100 грама)

Динята е много вкусен и ароматен плод, който хидратира и възстановява баланса през летните месеци. Отличава се с ниско съдържание на калории и идеален за освежаваща закуска, която има свойството да засища за дълго.

12. Горски плодове

(35 kcal на 100 грама)

Ягодите, боровинките и малините са не само вкусни, но и с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на антиоксиданти.

13. Грейпфрут

(42 kcal на 100 грама)

Известен със свойствата си за стимулиране на метаболизма, грейпфрутът е нискокалоричен цитрусов плод.

14. Ябълки

(52 kcal за 100 грама)

Ябълките са с високо съдържание на фибри, задоволяват глада, като в същото време са с ниско съдържание на калории.

15. Портокали

(47 kcal на 100 грама)

Друг цитрусов плод с ниско съдържание на калории и богат на витамин С.

16. Ананас

(50 kcal на 100 грама)

Този тропически плод е сладък и нискокалоричен, осигуряващ витамин С и големи количества манган.

17. Банани

(89 kcal на 100 грама)

Бананите са много вкусни, засищащи и богати на микронутриенти, които подпомагат здравето на нервната система и помагат за постигането на баланс.

18. Аспержи

(20 kcal на 100 грама)

Аспержите са богати на хранителни вещества зеленчуци с ниско съдържание на калории и богати на фолат.

19. Зеле

(25 kcal на 100 грама)

Зелето е силно засищащо, вкусно и подходящо за приготвяне по различни начини. Отличава се с високо съдържание на витамини.

20. Зелен боб

(31 kcal на 100 грама)

Тези бобови растения са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, подпомагащи храносмилането.

21. Овесени трици

(246 kcal на 100 грама)

Нискокалорична богата на фибри храна, която понижава холестерола и помага в борбата с килограмите.

22. Патладжан

(25 kcal на 100 грама)

Патладжанът е с ниско съдържание на калории и може да се използва в различни ястия, в това число кьопоолу или мусака по гръцки.

23. Репички

(16 kcal на 100 грама)

Тези хрупкави зеленчуци са с ниско съдържание на калории и придават пиперлив вкус на салатите.

24. Извара

(98 kcal на 100 грама)

Богата на протеини млечна храна, която е с относително ниско съдържание на калории и полезни за чревната флора бактерии.

25. Натурално кисело мляко

(59 kcal на 100 грама)

С високо съдържание на протеини и пробиотици, гръцкото кисело мляко е питателен и нискокалоричен избор.

26. Пилешки гърди без кожа

(165 kcal на 100 грама)

Постен протеин с ниско съдържание на калории и универсален избор при готвене. Идеални са за всякакви диетични супи и ястия.

27. Пуешки гърди

(165 kcal на 100 грама)

Друг вариант за постно месо без мазнини, който е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на протеини са пуешките гърди. Идеални се съчетават със салата или на сандвичи.

28. Сьомга

(182 kcal на 100 грама)

Богата на омега-3 мастни киселини, сьомгата е питателна и ароматна риба. Счита се за една от най-полезните въобще.

29. Риба тон

(132 kcal на 100 грама)

Източник на нискокалоричен протеин, рибата тон често се консумира в салати или на сандвичи.

30. Скариди

(95 kcal на 100 грама)

С ниско съдържание на калории и високо съдържание на протеини, скаридите са вкусен вариант за любителите на морски дарове.

31. Леща

(116 kcal на 100 грама варена леща)

Лещата е бобово растение, богато на фибри и протеини, което я прави засищащ и нискокалоричен избор. Може да се консумира редовно.

32. Нахут

(364 kcal в 100 грама)

Нахутът е универсално бобово растение с ниско съдържание на калории и високо съдържание на протеини. Може да се яде самостоятелно или като съставна част на други ястия.

33. Киноа

(120 kcal на 100 грама готвена киноа)

Киноата е пълнозърнест продукт с високо съдържание на протеини, който може да бъде нискокалорична основа за различни ястия. Счита се за единствената храна от растителен произход, който съдържа всички ензими в състава си.

34. Овесени ядки

(398 kcal на 100 грама)

Овесените ядки са засищаща и нискокалорична опция за закуска, богата на фибри. Имайки предвид, че никой няма да сложи 100 грама ядки в купичката си, а по-скоро 3-4 супени лъжици, които ще залее с вода, кисело мляко или нещо друго, те не изглеждат толкова калорични. Освен това, те могат да поддържат нивото на енергията с часове.

35. Пуканки

(397 kcal на 100 грама)

Пукани на въздух и леко подправени, пуканките могат да бъдат задоволителна, нискокалорична закуска. Можете да похапнете от тях, ако сте от хората, които не могат да седнат пред телевизора без нещо за хапване.

36. Бадеми

(575 kcal на 100 грама)

Шепа бадеми може да бъде толкова засищаща и питателна, че да ви накара да забравите за храна за часове напред. Това прави тази храна нискокалорична опция, тъй като може да повлияе на чувството за глад през целия останал ден. Освен това, бадемите са една от най-полезните храни според практиките на йога.

37. Орехи

(654 kcal на 100 грама)

Изключително богати на омега-3 мастни киселини, орехите са здравословна, нискокалорична опция за ядки. Макар да изглеждат калорични, когато бъдат в голямо количество, те са изключително засищащи дори и само в рамките на 2-3 ореха.

38. Семена от чиа

(486 kcal на 100 грама)

Тези малки семена са с много високо съдържание на фибри и могат да се добавят към кисело мляко или смутита за да добавят огромна хранителна стойност на нискокалоричната ви следобедна закуска. Могат да са много полезни за хора, които искат да понижат холестерола.

39. Ленено семе

(37 kcal на 1 супена лъжица)

Лененото семе се отличава с високо съдържание на фибри и омега-3 мастни киселини, като би могло да се включи в различни ястия. Счита се, че е една от храните, които повлияват холестерола най-благоприятно.

40. Яйца

(72 kcal за 1 брой)

Богати на белтъци, яйцата са една от най-силните храни, за които можем изобщо да се сетим. Тяхното съдържание на калории е сравнително ниско, а съдържанието на протеини е високо. Яйцата са универсална съставка за супи, ястия и десерти, но и основен хранителен продукт за закуска, обяд или вечеря.

41. Соя

(173 kcal на 100 грама)

Соята е нискокалорична и осигурява голямо количество протеини и други хранителни вещества. Тя засища е се счита за задължителна за всеки, който е решил да се придържа към веганска диета.

42. Бяло саламурено сирене

(264 kcal на 100 грама)

Нискомаслени сортове бяло саламурено сирене, особено ако е с по-ниска соленост, могат да са чудесна добавка към салати (особено с домати и краставици), към бъркани яйца или за класическа сутрешна закуска с препечени филийки.

43. Мисо супа

(35 до 50 kcal за купичка супа)

Супата мисо е традиционно японско ястие, което можете да включите към менюто си на ежедневна база. Тя е ароматен и нискокалоричен избор, който може да бъде част от балансирано хранене на всеки човек. Супата се приготвя по различни начини, в зависимост от това от кой район на Япония произлиза, но най-често преобладават морски дарове и зеленчуци.

44. Зелен чай

(0 kcal на чаша)

Известен със своите антиоксидантни свойства, зеленият чай е напитка, която не съдържа никакви калории, с което може да подпомогне метаболизма и да задоволи чувството на глад, без да риск да прекалите с калориите. Можете да изберете и неговата алтернатива - черния чай. Зеленият и черният чай са много богато на антиоксиданти и могат да помогнат за намаляване риска от дегенеративни заболявания.

Ценни помощници в поддържането на здравословно тегло

Всички храни, които изброихме до сега, могат да се превърнат във ваши ценни помощници в опитите да поставите под контрол теглото си и да се справите с излишните килограми.

Тъй като тези храни са изключително нискокалорични, те могат да се включват във вашата диета ежедневно, без да се налага да гладувате и да изпитвате някакви лишения.

Изборът на тези храни и поставянето им във вашето седмично и месечно меню може да ви гарантира, че тялото ви ще получава основни хранителни вещества, без да трупа холестерол и излишни килограми.

Не забравяйте да се съсредоточите върху балансирана и разнообразна диета за да постигнете не само своите цели по отношение на килограмите, но и за да достигнете цялостно по-добро благосъстояние.

Не забравяйте и още нещо: За да постигнете по-добро резултати в борбата с килограмите и за да се чувствате в оптимална форма, винаги е добре да се консултирате с лекар или диетолог за да получите лични професионални съвети по отношение на диетата.