Боровинките са един от тези сладки плодове, които всички обичат. Те освен вкусни и популярни за използване в различни десерти са и сред суперхраните, носещи много ползи от консумацията си. Боровинките, които са популярни за консумация са няколко вида – дива боровинка, червена боровинка и американска боровинка. Всеки от видове има своите благоприятни свойства  специфики на вкус и външен вид.

В тази статия ще ви разкажем повече за боровинките, за тяхната хранителна стойност и защо са толкова полезни за здравето. Боровинките привличат малки и големи с вкуса си и наситените си цветове, тази така приятна храна всъщност е и много полезна и е хубаво да я добавите в дневното си меню под някаква форма.

Особености и хранителна стойност на боровинките

Боровинките освен с вкуса си, се отличават  и с богатото съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Те са ценни източници на витамин С, витамин К, фибри, магнезий и манган. Те също съдържат големи количества вода силни антиоксиданти, които помагат за борбата със свободните радикали. Една чаша от 150 грама боровинки съдържа само 84 калории, което ги прави полезни за тези, които спазват режими, следят захарта която консумирати искат да си набавят важни хранителни вещества.

Най-често срещаните и използваните видове боровинки на българския пазар, както вече ви споменахме са американските боровинки, дивите боровинки и червените боровинки. Всеки от тези видове има своите особености във външния вид и вкуса, но всички те са изключително полезни под всякаква форма.  

Американските боровинки (Vaccinium corymbosum), са високорастящи боровинки, които стават все по-полярни за отглеждане у нас. Те имат по-голям размер, синьо-лилав цвят и сладък вкус.

Срещат се главно в хладни и влажни климатични зони, като се отглеждат в Северна Америка, Европа и други части на света. Храстът, на който растат може да достигне височина до 1,5-2 метра. Американските боровинки са известни с богатото си съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали.

Дивите боровинки (Vaccinium angustifolium) са нискорастящи и са известни още с името „черни боровинки“. Те имат по-малки размери от високорастящите и по-интензивен вкус и наситен аромат. Срещат се главно в северните региони на Северна Америка и Европа. Храстите, на които растат достигат до максимална височина от 60 см.

Диви боровинки можете да намерите в гористи и планински райони, намиращи се на скали и в блатни зони. Плодовете им също са със синьо-лилав цвят, а консумацията им често е при сладкиши, за украсата им или за приготвяне на десерти и сладко от тях.

Червените боровинки (Vaccinium vitis-idaea) са по-малки и с по-кисел вкус и червен цвят. Те растат в северни и хладни региони на Северна Америка, Европа и Азия. Също могат да бъдат намерени в гористи местности и блатни горски райони.

Те също могат да се използват за украса на десерти и сладкиши, но по-често от тях се прави сироп, мармалад и напитки. И трите вида боровинки са особено популярни за консумация през летния период и дават множество ползи за здравето.

Какви са ползите от консумацията на боровинки

Боровинките са особено популярни със своите антиоксидантни свойства. Консумацията им помага на тялото да се защити от свободните радикали. Тези свободни радикали увреждат клетките и допринасят за стареенето и появяването на заболявания, като рак. От всички плодове и зеленчуци с най-високи нива на антиоксиданти са боровинките. Те помагат и срещи увреждането на ДНК, което също предпазва от развитие на рак и забавят процеса на стареене.

Също така те предпазват холестерола в кръвта от увреждане. Антиоксидантите свойства на боровинките намаляват окислението на т.нар лош холестерол в кръвта. Това ги прави изключително полезни за здравето на сърцето. Ежедневната им консумация би ви помогнала за прелазване от сърдечно -съдови заболявания и са полезни за холестерола на хора, страдащи от затлъстяване.

Консумацията на боровинки е полезна и за поддържането на нормално кръвно налягане. Те могат да помогнат на хора, страдащи от високо кръвно, като понижат кръвното им налягане до нормални граници. Доказано е чрез проучвания, че боровинките понижават кръвното налягане при консумация на 50 грама на ден.

Друго благоприятно свойство, което имат боровинките е, че помагат за поддържането на мозъчните функции и подобряването на паметта. Тъй като намаляват оскидативния стрес, те се отразяват благоприятно на мозъчната функция. Оксидативният стрес ускорява стареенето на мозъка и намалява паметта. Боровинките могат да подействат благоприятно на засегнатите области от мозъка ви, като забързат мисълта ви и ви помогнат за подобряването на паметта.

Съдържанието им на т.нар антиоцианини има антидиабетно действие. За разлика от другите плодове, боровинките съдържат нормално количество захар и могат да подействат положително върху чувствителността към инсулин и метаболизма на глюкозата. Тези ефекти можете да изпитате, като консумирате сок или екстракт от боровинки.

Едно от най-познатите свойства на боровинките е, че помагат при инфекции на пикочните пътища. Не случайно повечето лекарства на пазара за лечение на цистит са със съдържание на червена боровинка, която е отговорна и за действието им. Тези така неприятни инфекции по-често засягат жени. Доказано е, че сокът от    червени боровинки помага за предотвратяването им. Съдържанието на вещества, наречени анти-лепила в червените боровинки е отговорно за предотвратяването на цистити.

Друга полза на боровинките е, че те могат да намалят мускулно напрежение и болезненост след тренировка. Локалното възпаление и оксидативният стрес върху мускулите води до чувство на умора и болезненост. Консумацията на боровинките се бори с оксидативния стрес и намалява уврежданията на мускулите, напрежението и болката. Изследвания върху спортисти са доказали това твърдение, като особено ускорено е възстановяването след упражнения за мускулите на краката.

Всичко това показва, че боровинките освен невероятно вкусни са и изключително полезни, не са калорични и имат ниско съдържание на захар. Това ги прави подходящи за консумация от всеки под различни форми. Без значение дали ги консумирате пресни или под формата на смути, сироп, в десерт или друго сладко изкушение, те ще ви донесат множество ползи на организма, психическото и физическото здраве.

Могат да се използват от хора на всякаква възраст, а децата ги обичат и с удоволствие ще ядат този невероятен и цветен плод. Има много популярни ястия с боровинки, а ако не е сезонът им винаги можете да ги намерите замразени или сушени и да приготвите вкусен десерт с тях.