Американският технологичен концерн Apple Inc. подготвя функция, предназначена да защити продуктите ѝ срещу някои от най-сложните шпионски програми в света.

Инструментът, наречен Lockdown Mode, е предназначен за малък брой потребители, които са обект на шпионски софтуер, предпочитан от хакери, спонсорирани от държавата. Когато се използва, той ще ограничава възможностите на приложения, уебсайтове и функции с цел сигурност.

При iPhone например той ще блокира повечето прикачени файлове към съобщения, както и входящите FaceTime обаждания от хора, с които потребителят не се е чувал до съответния момент, пише The Wall Street Journal.

Apple и делата заради киберсигурност

През ноември миналата година Apple заведе дело срещу израелска компания за киберсигурност, наречена NSO Group, с обвинението, че е внедрила зловреден и шпионски софтуер и услуги, насочени към продукти на Apple, използвани от журналисти, активисти, учени и държавни служители.

„Те позволяват атаки, включително от суверенни правителства, които плащат стотици милиони долари, за да се насочат и атакуват малка част от потребителите с информация от особен интерес за клиентите на NSO", заяви Apple в иска, подаден в Окръжен съд в Калифорния.

Седмици по-рано Apple е актуализирала софтуера си, за да отстрани недостатък, който NSO е използвала за незабележимо заразяване на iPhone чрез iMessage, твърди Citizen Lab, академична изследователска група, която е открила проблема.

Действителната причина за нововъведението

Citizen Lab описва случая като атака с „нулев клик" - рядък и опасен вид проникване. За разлика от типичните хакерски атаки, тези прониквания не изискват потребителят да кликне върху връзка, за да бъде заразено устройството.

NSO заяви, че предоставя на разузнавателните и правоприлагащите органи по света инструменти за борба с тероризма и престъпността и че е прекратила договори с правителства, които са злоупотребили с нейния софтуер. Компанията твърди, че искът на Apple трябва да бъде отхвърлен, отчасти защото тя е имунизирана срещу подобни искове като агент на чужди правителства. 

NSO изтъкна подобен аргумент в съдебно дело от 2019 г., заведено от WhatsApp на Meta Platforms Inc, но федерален апелативен съд постанови, че защитата на имунитета не се разпростира върху чуждестранни компании. През миналия месец Върховният съд поиска от главния прокурор на САЩ да вземе отношение по въпроса от името на администрацията на Джо Байдън. 

В сряда NSO заяви, че приветства всяко решение, което укрепва неприкосновеността на личния живот и защитава правата на човека.

„Изключително важно е обаче на правоприлагащите органи да бъде разрешен достъп до криптирани данни, които помагат при разследвания, водещи до задържане на престъпници и осуетяване на терористични действия", се казва в изявлението.

Apple скоро ще започне да разпространява функцията Lockdown за тестване преди пускането ѝ до потребителите тази есен като част от новите си операционни системи за iPhone, таблети iPad и компютри Mac.