Американският технологичен гигант Apple съди израелския разработчик на софтуер за наблюдение NSO Group, обвинявайки го, че е злоупотребил с продуктите и услугите на Apple в опитите да позиционира софтуера си в смартфоните iPhone нa определени потребители, споделят запознати.

CNBC пък пише, че NSO Group е компания, която продава софтуер на правителства и различни агенции, позволявайки им да хакват iPhone и да четат данните в устройствата, включително съобщения и друга комуникация.

Делото, заведено днес във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, посочва, че NSO Group е участвала в „съгласувани усилия през 2021 г. за таргетиране и атаки срещу клиенти на Apple, продукти и сървъри на Apple чрез опасен зловреден и шпионски софтуер“. Целта на Apple е да блокира NSO Group да използва продуктите ѝ. Освен това технологичният гигант настоява да ѝ бъдат платени 75 хил. долара за нанесени щети.

Как работи виновникът

Според експерти по сигурността израелската компания е разработила хакерски техники, за да инсталира софтуера си на мобилните устройства на Apple без знанието или съгласието на потребителите.

NSO „не е пробила данните, съдържащи се в сървърите на Apple, но е злоупотребила с услугите и сървърите, за да извърши атаките“, гласи жалбата на Apple.

Представител на NSO не е отговорил веднага на съобщенията с искане за коментар по случая.

Съдебният процес е поредният удар срещу разработчика на софтуер за наблюдение. През 2019 г. чат услугата WhatsApp съди NSO, обвинявайки я, че е изпратила зловреден софтуер на 1400 от нейните потребители.

WhatsApp е собственост на Meta Platforms – компанията, която доскоро носеше името Facebook.

Позицията на NSO

NSO Group оспори тези твърдения, заявявайки, че нейните продукти се ползват от правителственото разузнаване и агенциите за борба с тероризма и престъпността.

По-рано тази година Amnesty International откри, че скорошни модели iPhone, принадлежащи на журналисти и адвокати, защитаващи човешките права, са били заразени със зловреден софтуер на NSO, наречен Pegasus.

Apple смята делото за предупреждение към други разработчици на шпионски софтуер.

"Стъпките, които Apple предприема днес, ще изпратят ясно послание: в едно свободно общество е неприемливо да се използва мощен спонсориран от държавите шпионски софтуер срещу невинни потребители и тези, които искат да направят света едно по-добро място."

– написа в Twitter Иван Кръстич, който е ръководител на инженерните въпроси, свързани със сигурността и архитектурата в Apple.