Oще преди Джо Байдън да си осигури победата на президентските избори, неговият екип потърси представители на технологичната индустрия, за да получи съвет как неговата администрация трябва да прекрои политиките в областта на интернет и телекомуникациите, твърди източник, участвал в разговорите, както и втори, който е запознат с тях, пише The Information.

Кампанията на Байдън показа значителен обрат спрямо последните четири години, в които администрацията на Тръмп често търсеше възможности за снимки с популярните директори от индустрията, но същевременно пренебрегваше приноса им по ключови въпроси като търговската и имиграционната политика.

Победата на Байдън след няколко дни на несигурност при пребрoяването на гласовете в колебаещите се щати донесе колективно чувство на облекчение сред служителите в технологичната индустрия, които в по-голямата си част подкрепиха кандидата на Демократическата партия, както и при повечето минали избори.

За технологичните лидери ранните усилия на Байдън им дават надежда за по-системен подход в създаването на политики, които вероятно ще разчитат на постигането на консенсус в бранша. За разлика от това, политиките на администрацията на Тръмп често изглеждаха появили се изневиделица или облагодетелстващи онези, които той харесва.

Един от най-известните примери за това е Amazon, която обвини Тръмп, че без да има право е призовал Пентагона да избере Microsoft вместо Amazon Web Services за сключването на договор за предоставянето на облачни услуги за 10 млрд. долара.

Основателят на Amazon Джеф Безос е собственик на The Washington Post, за който Тръмп твърди, че е несправедливо критичен към неговата администрация.

Очаква се Байдън категорично да се откаже от някои от политiките на Тръмп. При други може да има известно ниво на приемственост, включително по въпроси като антитръстовото законодателство срещу големите технологични компании и закона, който предпазва тези играчи от съдебни дела за съдържание, публикувано от техните потребители онлайн.

The Information събира пет ключови политически области, които ще засегнат технологиите и които могат да претърпят големи промени при управлението на Байдън.

Антитръстовото законодателство при технологичните компании е област, която има широка двустранна подкрепа. Антитръстовите власти, както в Министерството на правосъдието, така и във Федералната търговска комисия, която в момента води дело срещу Facebook, са професионалисти в областта и следователно са донякъде изолирани от политическа намеса.

Администрацията на Байдън вероятно ще призове антитръстовите агенции да предприемат по-агресивен подход към делата в тази област, точно както направи и екипът на Тръмп.

Google Pay и в България

От днес технологията Google Pay е достъпна за всички ползватели на Mastercard в България, които имат издадени физически или дигитални карти от онлайн портфейлите Revolut, phyre, Curve и TransferWise.

Услугата стъпва у нас успоредно с още 9 държави: Австрия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Холандия, Португалия и Румъния в ход, който на практика променя пазара на ежедневни разплащания за всички притежатели на съвместими Android устройства.

С Google Pay потребителите на Android ще могат да добавят карти към дигиталния портфейл Google и така да правят сигурни, бързи и безконтактни покупки в магазини и онлайн.

Промяната е съществена за българския пазар, тъй като над 85% от устройствата в България използват операционната система Android по данни от анализа Mobile Operating System Market Share, Bulgaria, за октомври 2020 г.

Mastercard предоставя новата услуга в сътрудничество с различни картоиздатели и компании. Към момента в България това са дигиталните портфейли на Curve, Revolut, phyre и TransferWise.

Телефоните с мобилната операционна система Android позволяват на конкурентни приложения да използват безконтактната технология за NFC. Само едно приложение има достъп до него наведнъж за дадена трансакция, за да се гарантира защитата на данните.

За разлика от Android, понастоящем потребителите на iPhone и Apple Watch могат да извършват NFC плащания само с Apple Pay, която влезе в България през миналата година. Банките и други конкуренти обаче заявиха, че искат същата функционалност за собствените си приложения за iPhone, но Apple отказва достъп до чипа.

Затова от ЕС обмислят нови правила, които вероятно ще изискват от Apple Inc. да предостави на конкурентите достъп до технологията за разплащане в своите iPhone. Новите закони биха попречили на производителите на мобилни устройства да ограничават достъпа до комуникационна технология в близост, вградена в смартфони и други устройства, като например интелигентни часовници.

Междувременно, Европейската комисия проучва как да затегне регулирането на технологичните компании, които предлагат финансови услуги. Новите компании от този тип допринесоха за разкъсването на веригите за създаване на стойност за дадена финансова услуга, затруднявайки надзорните органи в следенето на рисковете, пише в документ на ЕК.

Висшият изпълнителен орган на ЕС търси становища от европейските надзорни органи и ще вземе решение за необходимите законодателни промени до средата на 2022 г.

Къде ще помагат безжичните плащания

Безжичните плащания се захранват от така наречените NFC чипове, които позволяват на хиляди да използват телефоните си, за да се преминават например през вратите на метростанциите в Лондон и Токио. Компонентът също така се справя с безжичните сигнали, които позволяват на потребителите на Apple Pay да доближат телефоните си на терминалите на магазини за незабавни таксувания на кредитна или дебитна карта. Банките искат същата функционалност за собствените си приложения за iPhone или телефони с Android

Услугата пристига в България в момент, в който безконтактните трансакции в цяла Европа скочиха с до 80% в контекста на вирусната пандемия. Потребителите започнаха да използват все по-малко пари в брой, мнозина приеха безконтактното разплащане като безопасна, удобна и бърза възможност - промяна, която се очаква да устои на времето.