Amazon е предложила да сподели данни от онлайн магазина си с търговци и да засили видимостта на конкурентни продукти в платформата си.

По този начин компанията се опитва да угоди на регулаторите в Европа, така че те да прекратят разследванията си до края на годината, без да налагат глоба, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Най-големият онлайн търговец на дребно се надява, че отстъпките му ще предотвратят потенциално наказание от Европейския съюз, което може да достигне до 10% от глобалния му оборот, писа информационната агенция миналата година.

Обвиненията към Amazon по време на пандемията

През 2020 г. Европейската комисия обвини Amazon, че използва мащаба, влиянието и данните си, за да промотира предимно собствените си продукти и да се радва на несправедливо предимство пред конкурентни търговци, които продават в платформата на компанията.

Освен това започна разследване за евентуалното преференциално отношение на Amazon към собствените ѝ оферти, както и към онези търговци, които използват нейните логистични и куриерски услуги.

Сега Amazon предлага да позволи на търговците на дребно да получат някои данни от магазина ѝ, а търговският отдел на гиганта няма да може да ползва данни за други търговци, събрани от ритейл звеното му, допълват източниците.

Освен това компанията ще създаде второ поле за покупка на конкурентни продукти, в случай че продукт на Amazon се появи в първото поле за покупка, коментират още те.

По думите им се очаква регулаторът в ЕС да потърси обратна връзка от конкуренти и потребители в следващите няколко седмици. Това може да доведе до промени в предложението и до вземането на окончателно решение до края на годината.

От Европейската комисия и Amazon са отказали да коментират въпроса. По-рано компанията е казвала, че не е съгласна с твърденията на регулатора.

Мъск ще отговаря лично на въпроси от служители на Twitter

Илон Мъск ще говори пред служителите на Twitter още тази седмица за първи път на общо събрание на компанията, откакто отправи оферта за 44 млрд. долара през април, като се позова на имейл от главния изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал до служителите.

Срещата е насрочена за този четвъртък и Мъск ще отговаря на въпроси директно от служителите на Twitter, добавя източникът.

Новината бе обявена, след като през миналата седмица Twitter заяви, че очаква гласуване на акционерите за продажбата до началото на август. Говорител на Twitter потвърди, че Мъск ще присъства на срещата на ръководството на компанията тази седмица.

Той ще се включи дистанционно онлайн. 

Откакто милиардерът отправи оферта за поглъщане, много служители на Twitter изразиха опасения, че хаотичното поведение на мениджъра може да дестабилизира бизнеса на компанията за социални медии и да ѝ навреди финансово.