Часовникът е един от най-стилните и функционални аксесоари, с който мъжът може да разполага в своя арсенал.

Дори с навлизането на съвременните технологии като телефони, смарт часовници и всякакви други джаджи, които заменят традиционните аксесоари, часовниците все още не са излезли от мода и всеки стилен мъж трябва да разполага с подходящ такъв.

Няма значение дали тепърва ще си избирате часовник или вече сте "врял и кипял" в това начинание, тук ще откриете 7 невероятно прости, но ефективни съвета, с които ще може да изберете перфектния мъжки часовник за вас или вашата половинка - дами, не сме забравили и за вас.

1. Дисплей (аналогов или дигитален)

Дисплеят е важна част от избора на мъжки часовници, тъй като това е „витрината“, която ще представлява мъжа пред останалите. Освен това, дисплеят е и онова нещо, което всеки път ще ни се набива на очи, когато искаме да разберем колко е часът.

Поради това е важно да сме внимателни при избора на дисплей и да преценим добре опциите, с които разполагаме, а те са основно две – дигитален или аналогов дисплей.

Първият е подходящ за любителите на новите технологии и на семплостта при проверяването на часа – цифрите са лесни и удобни за възприятие.

Аналоговият дисплей, от друга страна, подхожда много повече на онези мъже, които обичат и държат на класическите часовници – стандартна кръгла скала с 12 цифри, които отмерват по 2 пъти 12-часов диапазон от денонощието.

2. Какъв механизъм да изберете

Механизмът при мъжките часовници също е от огромно значение – той определя начина на работа на този аксесоар, както и каква поддръжка ще се изисква от нас, докато го носим.

Съществуват три основни механизми, чрез които часовниците работят – механичен, автоматичен и кварцов.

Може би сте чували за тях, а може би нямате никаква представа как работят. Независимо от това, ние ще се опитаме да ви запознаем по-обстойно с тях.

Механичният механизъм се състои от механични части, които са свързани помежду си и се задвижват от една главна пружина, която се навива на определен период от време. След навиването на тази пружина, тя започва постепенно и равномерно да се разпуска, създавайки онова механично движение, което задвижва останалите части в часовника.

Автоматичният механизъм представлява почти пълно копие на механичния, но с една много ключова разлика – вместо ръчното навиване на главната пружина, което е наложително при механичния часовник, автоматичният се навива при естественото движение на ръката, на която се носи часовникът.

Така на практика вие имате неизчерпаем източник на енергия, който задвижва вашия часовник и тази енергия се генерира от простото механично движение на ръката, което извършвате постоянно през деня.

Кварцовият механизъм е може би най-разпространеният от трите, тъй като е най-достъпен и ефективен, съответно предлага най-ниска крайна цена при продажбата на часовници онлайн или във физическите магазини.

Този механизъм работи посредством батерия, която изпраща енергия през малък кварцов кристал, карайки го да вибрира с изумителните 32 768 пъти в секунда. Тези вибрации задвижват останалите механични части в часовника, предизвиквайки преместването на стрелката с характерното „тиктакащо“ звучене.

3. Каишка – изберете материал според човека

Каишките в днешно време се предлагат в много и най-различни разновидности, а материалите, от които се изработват, предлагат богат избор.

В случай, че избирате мъжки часовник за подарък, трябва да познавате много добре човека, за който го купувате, както и неговия стил.

Така ще може да стигнете и до правилното заключение, що се отнася до избора на материал за каишката.

Например, ако мъжът, за който ще се купува часовника, държи много на външния си вид, може да се насочите към каишка от естествена кожа, която приляга страхотно на официалната и спортно-елегантна визия.

Ако пък човекът е любител на спорта и физическата активност, каишката от силикон или полимер би била перфектния избор за него.

Любителите на луксозното изживяване определено биха оценили каишка от керамика, титан или стилно изработен текстил. Изборът е неограничен.

4. Корпус и стъкло – какво трябва да знаем

Материалите, от които се изработва корпусът и стъклото, са не по-малко важни от каишката. Те определят както здравината на часовника, така и стила, който ще излъчва той, докато украсява китката ви.

Разбира се, има и по-достъпни варианти, но няма как да гарантирате здравината и сигурността на часовника, залагайки на по-евтин модел.

Затова, ако държите на надеждността, ви съветваме да се насочите към корпус от по-стабилни материали, като например:

  • Алуминий;
  • Керамика;
  • Неръждаема стомана;
  • Супер метал;
  • Титан;
  • И други.

5. На какви екстри да се спрем

Екстрите са неизбежна част от избора на мъжки часовник, а съвременният пазар предлага наистина богато разнообразие от допълнения, към всеки един часовник.

Една от най-разпространените екстри е наличието на хронограф, който позволява отмерването на дни, месеци, секунди и други неща.

Календарът също е страхотна екстра, която ви позволява освен да следите време, да сте в крак и с датите. Немалко часовници предлагат възможност за аларми, таймери, хронометри и други.

6. Смарт часовник – плюсове и минуси

Неизбежно сте чували и за така наречените смарт часовници – аналог на класическия аксесоар, но с повечето възможности на съвременните смартфони.

Определено комбинацията от тези две неща е интригуваща и предлага на притежателите на смарт часовници редица възможности и удобства, които липсват при класическите модели.

Но тези, както и всички видове аксесоари, разполагат със своите плюсове и минуси. Плюсовете са повече от очевидни, а те са адаптивният софтуер и редицата приложения, които може да използвате, възможността за отчитане на жизнени данни като пулс и сърдечен ритъм, както и възможността за избор на различен стил, който може да поставите на дисплея.

Няма как да пропуснем и едно от най-очевидните и практични удобства - не се налага да сменяте времето ръчно, тъй като часовникът го прави автоматично.

Като минус може да се отчете по-ниското ниво на здравина, по-сложната изработка, която води и до по-малки възможности за ремонт, при възникване на повреда, както и по-малкият живот на смарт часовниците – ще ви се налага да ги зареждате често.

Ако не сте убедени, че човекът, за който ще купите часовника, е твърд привърженик на новите технологии, по-добре би било да заложите на класически вариант.

7. Начинът на живот играе сериозна роля при избора на мъжки часовници

Не на последно място, при избора на мъжки часовници, роля играе и начинът на живот на мъжа.

Например, ако той е любител на екстремни преживявания или работата му е свързана с такива, тогава определено заложете на часовник, който е здрав, изработен от стабилен материал и има високо ниво на водоустойчивост.

Ако пък сте убедени, че мъжът няма никакви „екстремни“ моменти в живота си, може да заложите на вариант, който е ориентиран към стила и външния вид.

В случай, че човекът, за който ще купите този часовник, е успял в живота или развива свой бизнес, то определено ще му помогнете, ако му подарите луксозен часовник – това със сигурност ще му помогне да впечатлява останалите, а с този начин на живот, той ще има нужда от това.