Няколко дни, след като нова ракета на SpaceX се взриви при кацане след тестов полет, аерокосмическата компания изстреля в космоса с помощта на своя ракета за многократно ползване сателит на американски доставчик на радиоуслуги.

Безпилотната ракета Falcon 9 бе изстреляна в неделя (местно време) от космодрума Кейл Канаверъл, съобщи компанията в Twitter. Доставчикът на сателитното радио SiriusXM също съобщи, че изстрелването е било успешно и че спътникът се движи по план.

Това беше седмият полет за ракетата от първа степен, която този път отново се приземи безопасно на приемащия кораб „Just Read the Instructions“ („Просто прочетете инструкциите“). Първоначално изстрелването беше планирано за събота, но беше отложено с един ден, за да се извършат допълнителни тестове.

През миналата седмица SpaceX успешно завърши първия по рода си суборбитален полетен тест на своята ракета Starship 8 (SN8), но прототипът не успя да кацне. Ракетата е прелетяла успешно около 12 километра над брега на Тексаския залив, въпреки че не е извършила маневра за кацане, която трябваше да бъде първата за машина с тези размери.

Компанията тестваше ефективността на двигателите Raptor на Starship, прехода на горивото, както и аеродинамичните възможности.

Въпреки това, главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск показа задоволството си.

„Получихме всички необходими данни! Поздравления за екипа на SpaceX!", коментира Мъск в Twitter.

Според плановете на Мъск, Starship някой ден ще превозва товари и хора до Луната и Марс. Ракетата трябва да бъде напълно проектирана за многократна употреба. В сегашните ракети Falcon само част от телата се приземяват обратно на земята, за да бъдат използвани отново.

И тестът на конкурента Virgin Galactic, основан от британския предприемач Ричард Брансън, също не протече според планираното: Пилотираният космически кораб VSS Unity трябваше да достигне Космоса в събота от американския щат Ню Мексико.

Вместо това двамата пилоти трябваше да го приземят обратно на земята, след като се отделиха от кораба майка. Компанията заяви, че вероятно е имало проблем с компютърната комуникация.

Сега тестовият полет трябва да бъде оценен и скоро се очаква да последва нов тест.

Говорихме за звездите, сега да се фокусираме върху звездите

Френският национал по футбол и световен шампион Антоан Гризман прекрати спонсорския си договор с китайския доставчик на телекомуникационно оборудване Huawei.

„Поради силното подозрение, че компанията е разработила базирано на лицевото разпознаване предупреждение за уйгурите, прекратявам партньорството си с незабавен ефект.”, пише националът, който има договор с „ФК Барселона“.

През последните няколко дни Washington Post съобщи неколкократно, че Huawei е разработила софтуер, който може да открива „подозрителни движения от уйгурите“. Уйгурите са китайска, предимно мюсюлманска етническа група, която е потисната от Пекин.

Десетки хиляди от тях са настанени в „превъзпитателни лагери“ в района на Синдзян.

Френският президент Еманюел Макрон обсъди преди два дни в телефонен разговор с държавния глава на Китай Си Дзинпин „влошаващото се положение с правата на човека в Синдзян“.

В петък подразделението на Huawei във Франция не коментира темата изобщо. В четвъртък компанията отрече съобщенията в медиите, че участва в натиска над уйгурите с разработването на софтуер за разпознаване на лица.

„Ние не разработваме алгоритми или приложения в областта на разпознаването на лица или решения, насочени към етнически групи.“, заяви компанията по повод съмненията.

„Huawei проектира технологии с общо предназначение, базирани на международните стандарти за изкуствен интелект. Huawei не участва в разработването на тази част от приложенията, която определя как се използва тази технология.“

Сега Гризман призова Huawei „да не се ограничава до отричане на обвиненията, а незабавно да осъди масовите репресии в Синдзян по конкретен начин и да се застъпи за спазването на човешките права.”

Винаги скромен, Гризман избягва всяко показно поведение и е много популярен във Франция и извън нея. Според френски експерти прекратяването на договора му с Huawei е първият случай, в който топ спортист обръща гръб на важен спонсор по политически причини.

Имиджовите щети за китайската компания са значителни. Huawei, обвинена в шпионаж от правителството на САЩ, се бори в много европейски държави за участие в развитието на 5G мрежите.

Ходът на Гризман се случва на фона на силната политизация на френски спортисти: много от тях наскоро протестираха срещу расистките тенденции в полицията.

През септември 2018 г. доклад на Human Rights Watch обвини китайското правителство в провеждането на „систематична кампания за нарушения на правата на човека“, обвинения, отправени сега и от Гризман.

Кой как коментира темата

Говорител на китайското външно министерство отказа да коментира допълнително случая, но повтори, че обвиненията на САЩ за Huawei са „безпочвени“.

„Дали Гризман иска да си сътрудничи, е изцяло негова работа“, каза Хуа Чунинг на брифинг за пресата.

Китайските държавни медии не коментираха сериозно случая. В редакционен материал на Global Times се предполага, че футболистът „никога не е бил в Синдзян“, автономната област в северозападен Китай, която е дом на много етнически групи.

„Той прибягна до такива радикални средства, за да очертае линия на разделение с Huawei показва колко сериозно Франция и Западът оклеветяват Huawei.“, продължи редакционната статия, насочвайки пръст не само към играча, но и към неговото културно обкръжение.

Междувременно, в китайската социална мрежа Weibo първоначалните негативни коментари на потребителите окачествяват Гризман като „спортист, който се намесва в политиката, но нищо не разбира от нея.”

Преди почти една година Месут Йозил, германски футболист с турски произход и мюсюлманин, описа етническите уйгури като „бойци, които се противопоставят на преследването“ в личния си акаунт в Twitter.

Неговата критика както към Китай, така и към онези, които „мълчат по темата“, предизвика широко осъждане от Пекин.